Comunicarea, criticile si conflictele

Inapoi Video Autor: Patricia Cleghorn
Comunicarea, criticile si conflictele

Comunicarea ca ajutor
Comunicarea deschisa si generoasa are o importanta deosebita in pastrarea de relatii calde si tandre. A-i lasa pe ceilalti sa stie ce ganditi despre lucrurile care va preocupa si va fac placere este util in pastrarea unei relatii stranse. Cand doriti sa discutati o problema cu o persoana, este preferabil sa o faceti chiar in ziua cand aceasta s-a invit, nu s-o lasati sa treneze astfel incat sa dea nastere la viitoare neintelegeri.
Oamenii abordeaza viata in mod diferit. Nu trebuie sa presupuneti ca ei vad lucrurile din punctul dumneavoastra de vedere sau ca inteleg cum va simtiti ori ce doriti. Spuneti-le adevarul, dar nu va asteptati sa se schimbe imediat (sau vreodata ), conform modului dumneavoastra de a vedea lucrurile. Fiti pregatit sa ascultati cum gandesc si ce simt ei. Intrebati-va cum il puteti ajuta pe fiecare sa gaseasca o solutie, fora ca nimeni sa faca ceva nedorit.
Nu trebuie sa stiti exact de ce simtiti intr-un mod anume, dar este important sa va amintiti ca nu sunteti intotdeauna tulburat din motivul pe care vi l-ati imaginat. De foarte multe ori, rani vechi sunt deschise de spusele ori faptele altora.
Este realmente usor ca, atunci cand va simtiti jignit sau exasperat - mai ales daca vinovati de asta sunt cei apropriati - sa tipati, sa explodati furios si sa spuneti lucruri pe care ulterior le regretati, dar care, uneori, raman in inima celorlalti. Ar fi mai bine sa va armonizati sentimentele si sa pastrati comunicarea la nivel obisnuit; totusi, cateodata faptele se acumuleaza, si o mica neintelegere se transforma intr-un scandal de proportii. Dupa cum stim, un duel intre energii furioase nu are succes!
De aceea, pentru a nu provoca o cearta sau pentru ca sentimentele sunt prea delicate, puteti incerca sa staviliti sentimentele ori emotiile despre care credeti ca vor fi dureroase. Cand procedam asa, sentimentele noastre nu circula, nu se deplaseaza prin noi, schimbandu-se, ci raman blocate. Recunoasteti-va sentimentele, cel putin fata de dumneavoastra insiva, iar ele se vor modifica si se vor deplasa. De asemenea, in mod frecvent, din lipsa de loialitate - sentimentul nostru impotriva lumii -, nu spunem cum ne simtim in realitate. Partenerul nostru este aliatul nostru si ne temem sa nu-i pierdem afectiunea. Trebuie sa ne respectam sentimentele cele mai intime, ale noastre si ale partenerului.
Intotdeauna, concentrati-va asupra a ceea ce functioneaza in relatia dumneavoastra - ce este bun, punctele pozitive. Continuati zilnic sa inlaturati invinuirile. Mai cu seama intr-o relatie intima, fiti bland cu dumneavoastra si cu celalalt.

Proiectarea bunavointei ajuta comunicarea
Bunavointa joaca un rol esential in toate comunicarile noastre cu oamenii, indeosebi atunci cand ne temem ca interlocutorului nu-i va placea ce avem de spus. Respectul este unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le doresc oamenii. Atunci cand le aratam respect, mai ales in cazurile cand nu suntem de acord cu ei sau cand le spunem ceva ce, initial, s-ar putea sa nu doreasca sa auda, obtinem in mod sigur un rezultat mai bun.
Daca sunteti furios, armonizati aceasta emotie, in loc s-o suprimati, ori sa declansati o manifestare total necontrolata a furiei dumneavoastra. Va veti simti mai neplacut decat daca n-ati fi spus nimic. Uneori, s-ar putea sa fie necesar sa parcurgeti procesul deja descris de indepartare a ofenselor din mintea dumneavoastra si de renuntare la invinuiri. In alte ocazii, va fi suficienta o scurta plimbare energica. Nu uitati: intotdeauna, obiectivul respectului de sine este pacea mintii, nu razbunarea. Asadar, cand va ganditi la o intalnire pe care urmeaza sa o aveti in curand, ii puteti stabili tonul de desfasurare aducand bunavointa in imaginea generala.

"Ma respect acum pe mine si pe altii, in toate comunicarile mele."

Daca va lasati manipulat, veti sfarsi prin a fi iritat de altii. Poate ca veti fi nevoit sa faceti fata unor refuzuri, iar uneori s-ar putea sa nu obtineti ceea ce ati cerut. Va veti simti insa mai bine, pentru ca v-ati exprimat sentimentele si dorintele. Daca ii cereti cuiva sa faca ceva ce doriti, nu uitati sa aveti un anumit grad de flexibilitate. Este important nivelul dumneavoastra fundamental de bunavointa. Cand comunicati ceea ce doriti, repetati-va dorintele si nu va lasati abatut. Daca descrieti cum simtiti, asigurati-va ca aveti sentimentele respective si fiti precis; de ex., spuneti: "Cand tu faci asa-si-asa, eu simt...", iar nu "Ma enervezi cand faci asa-si-asa.". De asemenea, s-ar putea sa fiti nevoit sa contracarati sugestia unei exagerari, spunand "Nu cred asta - este un lucru important ptr mine.".

"Eu spun limpede ce este important pentru mine."

Daca doriti ca o persoana sa se perfectioneze ori sa se transforme, este util sa sugerati ori sa puneti intrebari, nu sa declarati pur si simplu ce doriti sa faca. De asemenea, este important sa ascultati atent, fara sa emiteti judecati, atunci cand vorbeste cineva. Daca se cuvine, puteti arata ca sunteti constient de tulburarea celuilalt. Uneori, cand aveti de-a face cu indivizi agresivi, chiar daca ati prefera ca acestia sa taca, poate fi util sa-i intrebati "Mai aveti ceva de spus?". Replica poate avea succes, fiindca ei nu sunt obisnuiti ca oamenii sa doreasca sa-i asculte.

"Eu ii ascult pe oameni."

Uneori nu comunicam direct si clar, fiindca devenim prea dependenti de nevoia noastra de aprobare, facandu-ne mai multe griji in legatura cu ceea ce gandesc si cred altii decat in legatura cu propriile noastre ganduri si sentimente. Devenim incapabili sa actionam sau sa vorbim pentru noi, chiar cand este potrivit sau esential pentru binele nostru s-o facem. Nu uitati, in majoritatea cazurilor nu trebuie sa va explicati viata, mai cu seama atunci cand pe altii nu-i afecteaza in nici un fel. Alegeti ce este potrivit pentru dumneavoastra. Optiunea personala in privinta coafurii, hainelor, vacantelor sau prietenilor nu necesita explicatii si, de fapt, nici nu prea conteaza ce cred altii. De asemenea, nu trebuie sa le permiteti altora sa incerce sa evoce o senzatie de vina, pentru a va manipula: "Vreau sa faci asta, iar daca n-o faci, inseamna ca nu ma iubesti, ca nu esti un prieten bun.". Fiti propriul dumneavoastra judecator, dar nu in sens critic.
Atunci cand, in mod constant, punem opiniile si sentimentele altora inaintea celor personale, ne reducem respectul de sine si forta. La nivel subconstient, stim ca nu ne respectam, ca in comportamentul nostru exista ceva dezechilibrat. De asemenea, transmitem mesajul ca sentimentele si opiniile altora sunt mai importante decat ale noastre. Dupa aceea, cand suntem tratati in acest mod, ne plangem ca gandurile si sentimentele nu ne-au fost luate in considerare de altii.
Puteti fi foarte onest fata de dumneavoastra; totusi, veti fi mai eficient daca sunteti onest cu altii intr-un mod plin de tact. In plus, nu este atributia dumneavoastra sa judecati alte persoane si comportarea lor, oricat de stranii vi s-ar parea ele!

"Eu imi aprob alegerile."

Puteti suporta critica
Adesea, maniera in care se manifesta critica este la fel de neplacuta ca si ceea ce se spune. Uneori, desi informatia este corecta - de ex., ar fi fost mai bine sa fi facut ceva in alt mod -, raceala, mania sau aparentul resentiment pot fi mai dureroase.
Ganditi-va cum ati fi putut proceda in mod diferit si nu fiti defensiv. Spuneti cum va simtiti, faceti comentariile cuvenite si efectuati actiunile cuvenite. Criticile tind sa alimenteze indoiala de sine; nedorind nici sa fim orbi inaintea schimbarilor care ne-ar avantaja, trebuie sa revenim la o puternica incredere in sine.
Cand sunteti confruntat cu critici, indeosebi daca acestea sunt de o natura amenintatoare, trebuie mai intai sa stiti ca persoana este manioasa per se - daca n-ati fi declansat dumneavoastra furia respectiva, ar fi facut-o altcineva! Indepliniti-i cererea numai daca va avantajeaza - nu considerati ca trebuie sa va schimbati comportamentul pentru a-i face pe plac decat daca, gandindu-va bine, simtiti ca o doriti. Daca va simtiti foarte agitat, actionati asupra respectului de sine si straduiti-va sa va simtiti cat mai bine, apoi puteti decide mai clar ce doriti sa faceti si sa spuneti. Fiti cuviincios, indeosebi daca este vorba despre seful dumneavoastra! De asemenea, va puteti felicita ca nu va mai afecteaza lucrurile care va tulburau anterior. Nu trebuie sa vorbiti pe un ton manios; relaxati-va si indepartati-va furia. Incercati ca astfel de critici sa va faca mai bland si mai impaciuitor, nu mai aspru si de temut.

"Ma aprob pe mine insumi, mai cu seama daca altii sunt critici."

Cand va simtiti incoltit intr-o situati
Cum procedati daca va simtiti amenintat de un partener iritat, acesta fiind cel care va asigura acoperisul de deasupra capului si banii de subzistenta? Situatia este foarte delicata si, chiar daca nu puteti tolera violenta fizica, s-ar putea sa fiti nevoit sa dati piept cu persoana si situatia respectiva. Faceti tot ce puteti pentru a va pastra o valoare ridicata a respectului de sine si a energiei. Totul pare mai bun atunci cand aveti o parere buna despre dumneavoastra insiva. In timp ce va straduiti sa gasiti o modalitate de viata pasnica, aratati-va receptiv fata de gasirea unei alternative de evadare - economisiti bani, sau gasiti o alta posibila gazda.
Desi ar fi preferabil sa fiti independent din punct de vedere financiar, mai cu seama ptr. femei, nu intotdeauna acest lucru este posibil - pentru multe persoane avand unul sau mai multi copii, ar insemna sa se bizuie pe niste castiguri minore provenite probabil dintr-un program de munca redus, si pentru sprijinul, inclusiv financiar, al prietenilor si familiei.
Cautati modalitati marunte prin care puteti fi independent, prin care va puteti simti liber si multumit de situatia personala. Concentrati-va asupra lor, indiferent cat de neinsemnate va par, si straduiti-va sa gasiti modalitati de a le extinde. Incepeti prin a face zilnic ceva care sa va bucure. In ceea ce priveste banii, incepeti sa economisiti saptamanl o suma mica, chiar daca aveti un buget foarte restrans, pe care s-o cheltuiti pe ceva care nu constituie o necesitate, dar care va face placere.
Continuati sa indepartati resentimentele - nu-i usor! - si concentrati-va asupra a ceea ce doriti. Modificati-va gandurile, lasati ca emotiile dumneavoastra sa circule si sa se alature celorlalte. Recurgeti la perioade de relaxare. Nu neglijati alimentatia, exercitiile fizice moderate, odihna si aerul curat. Toate acestea va vor fortifica. Nu uitati ca respectul de sine si un grup de persoane apropriate, gata sa va sprijine, sunt cele mai importante pentru dumneavoastra.

Tratatea persoanelor dificile
Neindoios, la rastimpuri, veti intalni indivizi frumosi, iritabili, dezagreabili. Daca puteti fi idneajuns de puternic incat sa nu va lasati atras in dispute cu astfel de oameni, veti economisi mult timp si energie. De aceea, daca, uneori, primiti o replica uracioasa sau descurajanta intr-un magazin, ori din partea unui colaborator extern, sau din partea oricarei alte persoane, ignorati-o. Ba chiar, dandu-le dreptate agresorilor verbai, puteti dezamorsa situatia! Daca insa receptionati permanent agresiune si raspunsuri furioase, demoralizante, din partea altora, poate fi util sa examinati daca nu cumva chiar in dumneavoastra exista ceva care declanseaza asemenea reactii. In cazul unor intalniri ocazionale si neplacute, este mai bine totusi sa va destindeti si sa ignorati aspectele descurajante in momentul cand plecati din locul unde s-a produs incidentul.
Nu uitati: cu cat o persoana este mai agresiva, cu atat are mai multe probleme interioare. Daca oamenii nu se respecta pe ei insisi, ei nu-i vor respecta nici pe altii! Pot exista si momente cand veti avea de-a face cu astfel de indivizi - rautaciosi si abuzivi, decisi sa provoace rau altora in mod deliberat. Oricat de dificila ar putea parea o situatie, oricat de inegala sau amenintatoare, cel mai bine ar fi sa va retrageti sentimentele si energia, sa fiti capabil sa puteti continua cu aspectele importante ale vietii dumneavoastra. Nu uitati: persoanele furioase devin cu atat mai neajutorate. Presupuneti ca ele se comporta asa din cauza unui respect de sine scazut, a unor nelinisti si tulburari interioare. Pentru dumneavoastra, important este de a va pastra tinuta, de a ramane neafectat, totusi capabil de a va apara sau de a va proteja drepturile. Ca sa puteti face asta in mod eficient, trebuie sa va concentrati asupra faptelor, nu asupra sentimentelor ce inconjoara faptele.
De aceea, primul pas este sa va eliberati de manie, frustrare si invinuire. Urmatorul pas il constituie clarificaerea faptelor. Care va sunt drepturile reale in situatia respectiva? Straduiti-va sa o priviti ca pe o situatie ce trebuie parcursa, iar nu ca pe o chestiune emotionala. Poate vi se va parea dificil, atunci cand exista distrageri. Nu uitati insa ca nu trebuie sa va lasati prins in dispute interminabile despre aspecte care nici macar nu sunt importante pentru dumneavoastra - economisiti-va energia.

"Inlatur neplacerile si fac loc in viata mea pentru mai multe lucruri bune."

Adesea, indivizii brutali sunt oameni speriati, cu un respect de sine redus, care isi impun punctul de vedere infricosandu-i sau amenintandu-i pe altii. In permanenta, ei se gasesc in defensiva, dar si in ofensiva, pentru a exercita ceea ce ei considera ca fiind putere personala, desi in realitate exprima o teama fata de viata. Exista multe motive pentru tulburarile de care sufera acesti indivizi, dar ei nu sunt oameni agreabili si, daca puteti, evitati-i. Nu va lasati insa intimidat.
Daca sunteti sacait, de vecini sau la slujba, abordati situatia cu un respect de sine calm, oricat de abatut v-ati simti. Solicitati sprijinul prietenilor, al familiei sau al colegilor. Mentineti-va la nivelul faptelor, scrieti ce s-a intamplat si ce trebuie sa faceti acum. Atunci cand este posibil, faceti public cele petrecute. Uneori, veti fi in stare sa va alaturati altora; alteori, veti fi de unul singur si veti avea nevoie de sfaturi pentru a va apara drepturile.
Cereti totusi prietenilor sa va sustina la nivel personal, iar pentru alte aspecte adresati-va celor cu autoritate sau experienta.
Esential este sa nu deveniti deprimat si sa ramaneti concentrat asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Veti observa ca exista persoane care nu va impartasesc necesarmente intentiile si idealurile marete. Ele nu pot fi realmente rautacioase sau pur si simplu indiferente, fora a se sinchisi de efectele pe care comportamentul lor il are asupra altora, aratandu-se hotarate sa faca in continuare ceea ce le convine.
Daca simtiti ca aveti tendinta de a-i judeca pe altii, alungati-o si reveniti cu atentia, ferm, la propria persoana. Concentrati-va asupra a ceea ce doriti sa dobanditi si sa faceti pentru dumneavoastra, care sa va ajute sa va simtiti bine. Invatati sa indepartati orice situatie ce nu pare armonioasa. Daca este una sociala, alungati-o din minte in clipa cand ati lasat in urma intamplarea in cauza. Uneori, va fi nevoie de hotarare ca sa va siliti gandurile sa se retraga, totusi este excelent s-o faceti si constituie unica modalitate de progres.
In primul rand, aveti grija de dumneavoastra, continuati ceea ce este important in viata si retrageti-va energia spre propria persoana. Priviti disputa cu altii ca pe o simpla iritatie - doar atat. Sunteti persoana cea mai importanta din viata dumneavoastra. La nivel fizic, includeti relaxarea, apoi asigurati-va ca gandurile va sunt incurajatoare. Scrieti obiectivele privitoare la ceea ce este important pentru dumneavoastra. Vedeti ce pasi practici puteti efectua acum.

"Acum, ma concentrez cu putere dubla asupra mea si asupra lucrurilor importante pentru mine."

Concentrarea personala
Comunicarea ca ajutor
Clasificati ce anume doriti sa comunicati altei persoane si scrieti mesajul. Verificati daca ati fost cat se poate de amabil, atat cu persoana respectiva, cat si cu dumneavoastra insiva. De asemenea, identificati ce anume simtiti, de ce, si ce v-ar placea sa faca cealalta persoana; de ex: "Cand tu... eu simt ca... Ce mi-ar placea sa faci este sa... ".

Tratarea criticilor
Observati si scrieti 3 modalitati prin care puteti - in propriile ganduri si actiuni - sa fiti mai putin critic si mai apreciativ atat fata de dumneavoastra, cat si fata de altii.
Cand ati fost criticat, constientizati sentimentele pe care le incercati. Apoi, separati aspectele practice ale criticilor de sentimentele personale. Examinati ce anume ati putea face in mod diferit, in cazul in care o asemenea actiune este potrivita. Conturati-va comentariile.

Tratarea unei persoane sau a unei situatii dificile
Conturati-va sentimentele fata de respectiva persoana sau fata de situatie.
Dupa ce v-ati acceptat sentimentele, indepartati-le pentru moment. Descrieti situatia ca atare: o simpla situatie.
Ce final doriti?
Ce puteti face pentru dumneavoastra? Ce pasi practici puteti efectua? Cine va poate ajuta?
Dupa ce ati facut ceea ce va statea in putere, concentrati-va toata atentia asupra propriei persoane. Reflectati ce anume este important pentru dumneavoastra. Scrieti acest lucru.

Relaxarile
Proiectarea bunavointei
Relaxati-va. Imaginati-va ca sunteti relaxat si ca va simtiti bine. Radiati bunavointa, in avans, spre orice persoana sau grup de persoane cu care veti comunica. Indeosebi cand exista lipsa de armonie, radiati bunavointa in avans pentru armonie si un bun rezultat al comunicarii.

Constientizarea libertatii
Relaxati-va. Imaginati-va ca avansati liber, fora a suporta influentele altora. Folositi eventuala furie pe care o simtiti pentru a va propulsa. Vedeti si constientizati, simtiti-va incununat de succes si fericit. Acordati-va cateva momente, pentru a constientiza tot ceea ce v-ati astepta sa simtiti atunci cand ati fi incununat de succes si fericit. Ce ar insemna asta pentru dumneavoastra? Cum ati simti-o?
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp