Hipnoza: Ce este si de ce poate fi folosita ?

Inapoi Video Autor: C. Roy Hunter
Hipnoza: Ce este si de ce poate fi folosita ?

Hollywood-ul invaluie hipnoza in misticism si a venit de mult vremea sa scoatem hipnoza din Epoca Medievala! Nu inseamna controlul mintii, persoana hipnotizata "nu este sub puterea cuiva", asa cum ne lasa sa credem filmele. Nu este nici un instrument stiintific periculos, care ar trebui sa fie folosit numai de medici sau de persoane cu grade academice superioare - deoarece gradele academice nu sunt o garantie a respectarii eticii.
Pe de alta parte, daca avem in intentie stapanirea artei hipnozei, trebuie sa stim ce inseamna, care sunt principalele sale ingrediente si de ce ar trebui sa o folosim.
Inainte sa examinam ce este hipnoza, hai sa discutam despre beneficiile ei.

De ce poate fi folosita hipnoza?
Ai incercat vreodata sa-ti schimbi un tipar comportamental, sa devii mai motivat, si singurul tau castig a fost acela ca ai constatat ca subconstientul tau se opunea? Simplul fapt ca subconstientul poate sa creeze o asemenea opozitie la schimbare reprezinta tocmai motivul pentru care adeseori avem nevoie de hipnoza.
In primul capitol al cartii sale Self Hypnosis and Other Mind-Expanding Techniques - Autohipnoza si alte tehnici de dezvoltare a mintii - in editia a 3-a, Charles Tebbetts scria:
De vreme ce subconstientul reprezinta forta motrice, intotdeauna facem ce crede subconstientul. De vreme ce subconstientul va crede orice i se spune, il putem reprograma daca sarim peste constient si subconstituim cu idei noi, constructive, ideile existente, negative.
Adeseori clientii mei ma intreaba de ce sunt incapabili sa-si indeplineasca scopuri si obiective aparent simple, cu ajutorul puterii vointei. Raspunsul meu este ca acceptarea unui nou tipar comportamental impune cooperarea subconstientului, astfel decizia constientului de a opera schimbarea dorita este subminata de credinta in esec a propriului subconstient.
Aici este vorba despre interventia unei legi fundamentale a mintii: de cate ori constientul si subconstientul sunt in conflict, invariabil va avea castig de cauza subconstientul.
Acest fapt a fost dovedit in mod repetat: de catre fumatorii incapabili sa renunte la fumat fara ajutorul din afara, de persoanele care tin diete pentru scaderea in greutate carora le fluctueaza greutatea, de persoanele foarte dezinhibate dar care se trezesc inmarmurite de frica atunci cand trebuie sa vorbeasca in public si de fiecare dintre noi cand ne intrebam de ce nu se intampla mai usor lucrurile pe care vrem sa le schimbam in viata.
De obicei, oamenii incearca sa isi schimbe obiceiurile prin vointa si/sau autodisciplina. Chiar daca sunt convinsi care este cursul normal in care trebuie sa se petreaca lucrurile, oamenii tot se mai imagineaza facand ceea ce isi doresc in subconstient sa faca. De ex., fumatorii care incearca sa renunte la fumat isi imagineaza gustul sau mirosul tigarilor, ori persoanele care tin cura de slabire isi magineaza ce gust trebuie sa aiba mancarea care ingrasa - iar apoi se intreaba de ce recad in vechile obiceiuri.
De obicei, imaginatia infrange logica - si de vreme ce acest lucru este adevarat, trebuie sa fim motivati sa ne schimbam la nivel subconstient pentru a ne putea schimba definitiv obiceiul. Am mai putea sa formulam si astfel: nu exista dovezi prea grozave ca vointa ar putea schimba obiceiurile, dar exista dovezi in favoarea hipnozei!
Hipnoza si/sau autohipnoza dovedindu-se ambele eficiente ca moduri de facilitare a schimbarii la nivel subconstient, este firesc de ce s-a ajuns sa se manifeste un interes din ce in ce mai mare fata de beneficiile hipnozei si autohipnozei! Acest interes in rapida crestere fata de hipnoza a generat o profesiune care se dezvolta rapid, existand actualmente mii de specialisti devotati utilizarii benefice a hipnozei si anume profesia de psihoterapeut.

Opozitia subconstientului fata de schimbare
Dintre toate obiceiurile noastre, obiceiurile si tiparele de gandire sunt rezultatul "programarii" anterioare a subconstientului de catre parinti, profesori, colegi, televiziune - de o varietate de surse.
Aceasta programare poate fie sa ne propage catre succes impotriva tuturor previziunilor - ori sa ne impiedice sa ajungem la succes in ciuda eforturilor noastre sustinute. Prin urmare, pentru a avea succes, pentru noi devine extraordinar de important sa invatam cum sa capatam si sa ne pastram controlul propriei programari subconstiente.
Practic toti ne confruntam cu dificultati in privinta schimbarii unui tipar comportamental la un moment dat. Din momentul in care subconstientul invata ceva, tinde sa se opuna schimbarii; si cu cat incerci mai asiduu sa fortezi schimbarea, cu atat mai mare este opozitia.
Subconstientul se poarta exact ca un copil caruia nu-i place sa fie fortat si se revolta. Cu toate acestea, oamenii cheltuie sume impresionante pe nenumarate super-carti, tratamente pentru renuntarea la fumat, diverse clinici de nutritie, programe de motivare, inregistrari, consultatii, psihoterapeuti si alti specialisti, in cautarea ajutorului pentru a-si schimba vechile obiceiuri.
Logica functioneaza numai in cazul mintii constiente, insa imaginatia este limbajul subconstientului. Hipnoza ajuta subconstientul, amplificandu-i capacitatea de a-si imagina... imaginatia poate sa infranga atat gandirea pozitiva, cat si logica cea mai solida.
De ex., numerosi consilieri de nutritie mi-au spus ca 97 % din persoanele care cheltuiesc diverse sume de bani pentru a slabi constata ca revin la vechea greutate in decurs de mai putin de 2 ani. Cu alte cuvinte, dietele dau rezultate numai asupra corpului, nu si asupra mintii; si daca nu este schimbat si subconstientul, rezultatul vointei este doar temporar.

"Discurile vechi" trebuie sa fie schimbate
In hipnoterapie, numim programarile subconstientului "discursuri vechi" de vreme ce mintea noastra retine totul.
Unele discuri vechi sunt bune. Putem sa fim programati sa ne oprim la lumina rosie a semaforului, sa ne spalam zilnic pe dinti, sa spunem "multumesc" atunci cand este cazul si sa actionam potrivit anumitor standarde sociale etc. acceptam aceste discuri fara sa ne gandim la ele. Insa acceptam si discuri cum ar fi "Am temperamentul tatalui meu" sau "Sunt ingrozitor la matematica", ori "Toate rudele mele sunt supraponderale, pentru ca e ceva ce se mosteneste in familie".
Cand mintea subconstienta este incarcata cu discuri negative, este practic imposibil sa iti mentii o mentalitate pozitiva daca nu schimbi aceste discuri la nivel subconstient. Hipnoterapeutul abil in arta hipnozei ii amplifica clientului sau capacitatea de a inlocui si rescrie vechile discuri si, prin aceasta, capacitatea de a realiza schimbari profunde, intr-un mod pozitiv!

Ce este hipnoza?
Hipnoza a primit atat de multe definitii, incat as putea sa scriu ore de-a randul comentarii pe marginea diverselor formulari pe care le-am intalnit de-a lungul anilor. Chiar si in zorii noului mileniu, expertii sunt incapabili sa cada de acord asupra unei definitii exacte!
Enciclopedia Medicala Mosby (editia 1992 ) defineste hipnoza ca fiind "o stare pasiva, de transa, care se aseamana somnului normal si in cursul careia se schimba perceptia si memoria, rezultand o reactivitate sporita la sugestie."
Eu prefer modul in care a definit Charles Tebbetts si voi cita din a 2-a editie a cartii sale Miracole la cerere.
Nu exista o definitie legala a hipnozei. Dictionarul Webster o descrie incorect ca fiind un somn indus artificial, insa de fapt este vorba despre o stare mentala si indusa in mod normal in viata cotidiana, cu mult mai adesea decat este indusa artificial. De fiecare data cand suntem absorbiti de un roman sau de actiunea unui film, ne aflam intr-o stare hipnotica naturala.
Charles Tebbetts continua in cartea sa explicand ca hipnoza prezinta mai multe caracteristici dupa care poate sa fie identificata, inclusiv o calitate extraordinara a relaxarii mentale, fizice si emotionale, o absenta partiala a procesului de inhibitie sau - dupa cum adeseori spunea la clasa - o ocolire a facultatii critice a mintii. Maestrul include in definitia sa cele 4 stari mentale, pe care le voi descrie in continuarea acestui capitol.
Doctorul John C. Hughes, in cartea sa Hypnosis: the Induction of Conviction - Hipnoza: inducerea convingerii - (publicata de Colegiul National al Hipnotizatorilor ), spune
Hipoza este una dintre cele 7 minuni ale psihologiei moderne. Nimeni nu stie cu precizie ce este hipnoza. Insa nu stie niemni nici ce este electricitatea. Si iata ca acest fapt nu descurajeaza utilizarea ei
Doctorul Hughes continua punctand ca Hippolyte Bernheim credea ca nu exista hipnoza, ci numai sugestie; si ca Emile Coue, parintele autosugestiei credea ca nu exista sugestie - ci numai autosugestie. Sau, ca sa ma exprim putin altfel, am putea sa consideram ca toate formele de hipnoza reprezinta o autosugestie indrumata!
Insusi cuvantul hipnoza, inventat de un medic englez din secolul al 19-lea, ne-a transmis o imagine inexacta timp de peste 1 secol. Acest cuvant deriva din cuvantul grecesc hypnos, care inseamna somn. Insa hipnoza nu este o stare de somn. De fapt, este vorba despre aceeasi stare mentala de receptivitate constienta alterata in care intram zi de zi cand activitatea undelor cerebrale se reduce pana la o frecventa numita "alfa", prin care trecem in timp ce intram si iesim din starea de somn. Multi experti se mai refera si la o "stare de constienta alterata" de vreme ce mintea unei persoane aflate sub hipnoza este in continuare constienta de ceea ce se petrece, cu toate ca persoana respectiva pare ca doarme. (De fapt, unii clienti sunt chiar surprinsi cat de receptivi pot sa fie in cursul procesului hipnotic - si cu toate acestea se bucura totusi de beneficiile acestuia ) .
Sunt absolut de acord cu teoria pe care ne-a predat-o Charles Tebbetts: toate formele de hipnoza inseamna autohipnoza, astfel incat hipnoterapeutul este mai curand un fel de ghid care faciliteaza procesul hipnotic. Doctorul Myron Teitelbaum, autorul cartii Hypnosis Induction Technics - Tehnici de inducere a hipnozei - (apartinandu-i dr. Teitelbaum ), ajungea la aceeasi concluzie:
Hipnotizatorul nu este decat ghidul care il calauzeste si il directioneaza pe subiectul aflat in transa.
Pentru mine, cel mai precis mod de definire a hipnozei se refera pur si simplu la faptul ca este o meditatie indrumata.
Deoarece multi dintre noi intram zilnic intr-o stare meditativa sau de "transa" cand ascultam muzica, ne uitam la televizor, ascultam un bun orator sau o predica profunda la biserica, ori chiar cand citim o carte buna, am putea spune ca hipnotizatirul nici macar nu trebuie sa fie o persoana vie. Prin urmare, daca hipnoza ar fi scoasa in afara legii, ar fi practic imposibil sa se aplice o asemenea lege, deoarece ar trebui sa se puna capat libertatii de expresie si libertatii presei!
Pe de alta parte, daca toate formele de hipnoza nu sunt altceva - dupa cum credea cu fermitate Charles Tebbetts - decat o autohipnoza sub indrumare, inseamna ca hipnotizatorul este intr-adevar un artist!
Hipnoza = stare alterata de constienta
Adeseori explic hipnoza unui potential client, punandu-i o intrebare de genul, "Cand ai plans ultima oara cu adevarat la un film impresionant? Chiar daca mintea ta constienta stia ca erai intr-o sala de cinematograf si urmareai actori si actrite, subconstientul ii accepta ca fiind personaje reale, deoarece te aflai intr-o stare de hipnoza! Si cand am vazut ET, parea ca toata lumea din sala plangea, inclusiv eu."
Dormeam cand am vazut ET? Nici pe departe! Si in ciuda faptului ca mintea mea constienta stia ca era doar o papusa de 6 mil. de dolari, subconstientul accepta ca ET era un personaj real. In ciuda faptului ca eram literalmente hipnotizat, eram perfect constient de ceea ce se petrecea in film insa curand am reusit sa "elimin" tusea, suptul cu paiul si dresul glasului care continuau neintrerupt in sala. Cu toate ca nu ma aflam intr-o stare de somn, eram in mod evident intr-o stare alerta a constientei. Si alte filme pot sa aiba un efect similar asupra noastra.
Cu toate ca "facultatea critica" poate sa fie depasita cand suntem absorbiti de vizionarea unui film, acest film nu ne controleaza; nu ne face decat sa ne indrume prin povestea sa. Prin urmare, se poate spune ca filmul este hipnotizatorul pana in momentul in care incepe sa se deruleze genericul de final.
Acelasi lucru este valabil si in cazul in care o persoana devine hipnotizator. Deoarece constientul s-a relaxat, subconstientul devine accesibil, prin aceasta oferindu-ne posibilitati extinse de schimbare; pe de alta parte, hipnotizatorul nu ne controleaza. Dimpotriva, devine indrumatorul nostru prin procesele experientei hipnotice. Adevarata putere de schimbare se afla in mintea persoanei care intra in starea de hipnoza.
De asemenea, deoarece hipnoza nu inseamna "somn", ci o stare alterata a constientei, adeseori oamenii nu se simt hipnotizati prima oara cand merg la hipnotizator. In parte aceasta se datoreaza faptului ca trecem zilnic prin 4 stari mentale diferite. Aceste stari mentale pot sa fie masurate cu ajutorul unei electroencefalograme (EEG ) .
Potrivit dr. Barbara B. Brown, autorul cartii Stress and the Art of Biofeedback - Stresul si arta biofeedback-ului - expertii au opinii impartite cu privire la domeniile exacte ale undelor alfa si teta.
Cele 4 stari mentale: Beta - Starea de veghe, Alfa - Starea Hipnotica, Teta - Starea de vis, Delta - Somnul profund.

Cele 4 stari mentale
Cea mai mare parte a timpului in care esti treaz, te afli in starea beta. Este un lucru bun, de vreme ce starea beta este asemenea unei viteze superioare - o stare favorabila pentru luarea deciziilor, rationare si logica. Undele cerebrale ajung la o frecventa de peste 13 cicli pe secunda, adeseori cu mult mai mare, putand sa fie ritmice sau nu.
Pe masura ce scade frecventa undelor cerebrale, intre 8 si 13 cicli pe secunda, intri in starea mentala alfa. Usa dintre constient si subconstient se deschide si este mai usoara sa accesezi amintirile si sa stochezi informatii noi. In aceasta stare de relaxare putem deveni melancolici; de asemenea, suntem mai sugestionabili - si acesta este punctul pe care il exploateaza Hollywood-ul in filme si in spectacole de hipnoza.
Cand esti indrumat in starea mentala alfa de catre o alta persoana sau de un lucru (fie ca este vorba despre un film, un CD sau o persoana ) d.p.d.v. tehnic, esti hipnotizat.
Sub aceste 2 stari constiente se afla starea teta, starea de vis, si delta, care inseamna somnul profund sau inconstienta totala. Indiferent daca iti amintesti sau nu visele, trebuie sa treci prin starea teta cand te indrepti catre sau te intorci din starea delta. La fel, trebuie sa treci prin starea alfa cand adormi sau te trezesti. Te afli in aceeasi stare mentala ca si cea de hipnoza in fiecare zi din viata ta! Am expus acest lucru ani de-a randul, inclusiv intr-o carte publicata in 1987.
La o luna dupa ce a aparut cartea mea de autohipnoza, un psiholog care se specializa in undele cerebrale m-a informat ca descoperirile recente indicau faptul ca creierul produce unde alfa si cand suntem in starea beta de completa constienta (unde alfa si beta simultan ) . La inceput, lucrul acesta m-a deranjat, provocandu-mi o anumita preocupare ca as fi scris niste date incorecte. Curand dupa aceea insa, am primit mai multe clarificari, respectiv ca subconstientul ramane de obicei in starea alfa - la viteza pasului - in vreme ce constientul se deplaseaza cu viteza de jogging in starea beta. Pe urma, cand intri in starea de hipnoza (sau de meditatie ), atat constientul, cat si subconstientul, isi reduc viteza la starea alfa - viteza pasului - amplificand comunicarea dintre aceste 2 parti ale mintii.
De vreme ce opiniile continua sa difere, esti liber sa tragi propriile concluzii si/sau sa intreprinzi propriile cercetari sau investigatii stiintifice. Ceea ce este important insa (in cazul in care intentionezi sa ajuti alti oameni sa-si atinga scopurile ) este sa stapanesti hipnoza ca arta si nu ca pe un lucru pe care il faci exclusiv intelectual. Continuarea in articolul urmator
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp