Individualitatea; Respectul de sine si relatiile cu ceilalti

Inapoi Video Autor: Patricia Cleghorn
Individualitatea

Identificati-va individualitatea
Credeti in dumneavoastra
Probabil ati inteles deja ca puteti fi cel mai bun prieten al dumneavoastra sau cel mai rau dusman. Mai precis, cel mai rau dusman al dumneavoastra este indoiala de sine, iar prietenul cel mai bun este increderea in sine. Puteti crede lucruri extraordinare despre dumneavoastra - ca sunteti capabil sa oferiti ce aveti mai bun si ca meritati sa primiti ce este cel mai bun? Credeti ca puteti face ceea ce este bun pentru dumneavoastra?
Increderea in sine constituie factorul decisiv pentru a putea obtine ceva. Unul dintre cursantii nostri a fost un barbat constient de faptul ca poseda talent si era calificat pentru a obtine o slujba mai satisfacatoare, dar care la interviuri nu capata decat "Multumim, dar nu avem nevoie.", sau "Exceptional, insa poate alta data!". Situatia nu s-a schimbat pana ce el nu si-a sporit cu adevarat increderea in sine. Nu era vorba de o simpla aparenta exterioara de incredere, ci de o reala credinta interioara care, in final, l-a dus la slujba dorita.
Credeti indeajuns in dumneavoastra pentru a face ceea ce vreti sa faceti? Daca doriti cu adevarat sa obtineti ceva si sa efectuati pasii practici necesari, trebuie sa atingeti un punct de credinta sustinuta in propria persoana, nu sa va asteptati la lucrurile cele mai rele si, drept urmare, sa fiti temator. Incetati sa va mai criticati si, atunci cand puteti, tratati-va cu blandete. Abandonati grijile si gandurile stresante. Sunteti o persoana unica, aparte. Lucrurile bune pentru altul nu sunt in mod obligatoriu bune pentru dumneavoastra. Ascultati-va intuitia, adresati-va ganduri incurajatoare in timpul zilei si treceti la fapte. Ele va vor ajuta in sustinerea increderii in sine.

"Eu cred in mine."

Indiferent de situatia in care va aflati in clipa de fata, incepeti cu aprecierea de sine. Poate ca trebuie sa va evaluati mai mult, pentru a progresa cu ceea ce doriti sa faceti. Poate ca s-a modificat o relatie despre care ati crezut ca era de durata, sau s-a desfiintat un post pe care il apreciati ca fiind sigur. Asta nu inseamna ca valoarea dumneavoastra s-a redus; nici vorba de asa ceva! In asemenea imprejurari este usor sa te simti neajutorat si descurajat, dar asta nu va ajuta cu nimic. Pentru a depasi momentul, aveti nevoie sa va simtiti valoarea personala, care exista acolo neconditionat. Aceasta apreciere de sine poate fi adaugata numai de dumneavoastra. Nimeni altul n-o poate face.
Autoaprecierea deliberata este utila mai ales atunci cand simtiti ca va opreste din drum lipsa de incredere in sine, sau ca, pentru a avansa, v-ar fi utila o doza mai mare de autoapreciere. Asa ceva este posibil fie efectuand mai multe actiuni cu adevarat potrivite pentru dumneavoastra, fie solicitand banii mai multi, pe care stiti ca-i meritati pentru ceea ce faceti. Constientizati cat de valoros sunteti. Aveti o multime de calitati unice, aspecte pozitive si aptitudini. V-ati dezvoltatat caracteristici utile si ati invatat multe. Nu uitati ca toate aceste aspecte care alcatuiesc valoarea dumneavoastra personala exista permanent acolo. Ba chiar e posibil ca ele sa fi aparut in urma dificultatilor intalnite. Circumstantele potrivnice va fac sa dati intreaga masura a valorii dumneavoastra.

"Eu ma apreciez permanent."


Dati tot ce aveti mai bun in dumneavoastra
Niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a fi o persoana care doriti sa fiti! Cu toate acestea, trebuie sa va pregatiti si sa stabiliti conditiile prin care sa permiteti sa se intample asa. Aceasta va implica modificarea gandurilor si atitudinilor dumneavoastra. Poate insemna, de exemplu, sa invatati sa faceti prezentari si sa va invingeti teama de a vorbi in public. Intrucat o parte insemnata a exprimarii unicitatii dumneavoastra se va face prin munca aleasa, poate va fi nevoie sa va instruiti, sa invatati si sa castigati experienta necesara.
Indiferent de domeniul in care doriti sa faceti modificari sau imbunatatiri, trebuie sa va schimbati credinta interioara despre dumneavoastra insiva si despre lucrurile care sunt posibile. In felul acesta, vi se va modifica imaginea personala pe care o proiectati altora. In plus, va fi nevoie sa efectuati anumiti pasi practici, care pot fi determinati de intuitia personala. La inceput, nu-i veti simti "firesti", totusi ei se vor dovedi potriviti pentru schimbarile pe care doriti sa le determinati.
A decide ca veti fi tot mai mult asa cum doriti implica abandonarea vechilor obiceiuri, a vechilor moduri de gandire, mai cu seama a celor care se refera la propria persoana. Ori de cate ori descoperiti ca va ganditi la dumneavoastra in modalitati descurajatoare, trebuie sa va modificati imediat gandurile respective. Dezvoltati-va altele incurajatoare, repetati-va ca puteti realiza ceva, ca stiti ceea ce va doriti, ca urmeaza sa se obtina un rezultat pozitiv. Atunci cand va simtiti increzator, este mai usor sa actionati in modurile cele mai utile.

Sunteti unic si special
Cat de mult va respectati si va apreciati cu adevarat ? Sunteti constient de masura in care tindeti sa va subapreciati? In aceasta epoca frenetica si computerizata, este foarte usor sa va simtiti lipsit de importanta, nerecunoscut ca individualitate, mai cu seama daca faceti parte dintr-o organizatie sau o familie mare. Detineti multe caracteristici, calitati si talente care va apartin exclusiv. Sunteti foarte important ca individ. Nu trebuie sa va comparati cu altii; a fi cinstit fata de sine reprezinta modalitatea cea mai buna in care va puteti trai viata. Sunteti important. Lucrurile de care aveti nevoie si pe care vi le doriti sunt importante. Nu uitati niciodata ca sunteti o persoana aparte.
Dezvoltarea respectului de sine se bazeaza pe autoapreciere. Fiti bland cu dumneavoastra insiva si respectati-va. Nu prezentam aici trucuri menite sa-i pacaleasca pe altii atunci cand va simtiti teribil de nesigur sau ingrijorat, nici sfaturi pentru a face impresie "buna" atunci cand nu sunteti sigur pe dumneavoastra. Adevaratul respect de sine este valoros; majoritatea oamenilor trebuie sa invete cum sa se respecte pe ei insisi la un nivel profund. O alta trasatura a respectului de sine este sa invatati sa folositi si sa va incredeti in intuitie, in acele instincte care va vor calauzi spre ceea ce este potrivit pentru dumneavoastra. Avand un respect de sine ridicat, va fi important ceea ce faceti cu viata dumneavoastra, modul cum va cheltuiti zilnic timpul si energia. Veti aloca timp pentru a descoperi ce anume doriti sa obtineti. Veti actiona intr-un mod potrivit pentru dumneavoastra si veti dori sa va tratati cat mai bine.
Detineti multe talente, multe moduri de a gandi si a actiona. Unicitatea va este conferita de combinarea acestora. De aceea, orice comparatii cu alte persoane devin lipsite de rost. Nu puteti afirma ca ele va sunt superioare, sau invers. Niciodata, nimeni nu va fi o copie a dumneavoastra care sa va intreaca! Vedem multe exemple de indivizi capabili, realmente competenti, carora le lipseste totusi increderea in sine si autoaprecierea. Chiar si atunci cand stiti ca sunteti capabil sa faceti ceva, aveti nevoie de respect de sine, ca sa urmati si sa perseverati in ceea ce este important pentru dumneavoastra. Numarul persoanelor geniale, ca si al celor cu adevarat obtuze, reste relativ mic; exista insa o multime de indivizi cu un nivel de aptitudini similar, dar care inregistreaza realizari diferite si grade de succes diferite. Majoritatea oamenilor pot invata sa aiba succes in una sau mai multe privinte, in functie de nivelul de interes, de incredere in sine si de autoapreciere. In cadrul cursurilor noastre, am vazut in repetate randuri ca increderea si respectul de sine sunt factorii decisivi ai succesului - atat pentru a incepe, cat si pentru a persevera in ceea ce trebuie facut.
In momentul in care credeti in dumneavoastra indeajuns pentru a dori cu adevarat sa aveti succes, trebuie sa adaugati autoaprecierea. Este important sa va apreciati suficient pentru a efectua pasii necesari, insotiti de ganduri utile, pentru a incepe actiunea practica ce asigura atingerea succesului dorit. Sunteti deja o persoana valoroasa si interesanta. Apreciati-va indeajuns, pentru a face orice adaptari ale gandirii si comportamentului care ar fi benefice dezvoltarii si succesului personal.
Detineti in adancul fiintei dorinta profunda de a va implini potentialul, care este unic pentru dumneavoastra. Aceasta reprezinta o parte importanta a respectului de sine. Nu veti putea simti niciodata completul respect de sine sau completa fericire daca nu va veti asculta intuitia, pentru a recunoaste ceea ce doriti si ceea ce puteti face. Detineti potentialul de a atinge ceva foarte special in viata dumneavoastra. Posedati capacitatea de a exprima integral fiinta aparte care sunteti. Este o ocazie deosebita ca sa fiti persoana cea mai buna care puteti fi. Ganditi-va: niciodata nu va mai exista alt individ ca dumneavoastra. Sunteti absolut unic si special.

"Intotdeauna, imi amintesc ca sunt special."

Concentrarea personala
Aprecierea si credinta in sine
Scrieti 3 evenimente despre care considerati ca v-ar fi putut schimba viata.
Scrieti 3 noi obiective pe care vi le-ati stabili si pasii practici necesari pentru a le atinge. Nu uitati ca puteti dezvolta oricare dintre ideile dumneavoastra in carnet.
Care sunt cele 3 noi modalitati in care ati alege sa actionati?
Descrieti o situatie care se dovedeste interesanta, in care trebuie sa va reamintiti adevarata dumneavoastra valoare. Adevarata valoare include calitatile si talentele personale, mai cu seama pe cele speciale pentru dumneavoastra. Scrieti-le si amintiti-va de ele in mod constant.
Avand adaugata autoaprecierea, ce veti face, cum va veti imbunatati viata? Descrieri pasii pe care i-ati urma.

Relaxarea
Consolidarea increderii in sine si a autoaprecierii
Stati pe scaun, sau intins in pat intr-o pozitie confortabila, intr-un loc unde nu veti fi deranjat. Respirati de 2 ori si lasati relaxarea sa va cuprinda corpul. In timp ce va relaxati, alungati indoielile de sine. Aduceti in locul lor sentimentul increderii in sine. Ce simtiti? Observati cat de bine va simtiti atunci cand credeti in dumneavoastra, cand va considerati capabil de a face fata oricarei situatii. O parte importanta din propria apreciere este ascultarea eului, a intuitiei personale, acea parte din dumneavoastra care stie ce este cel mai bine pentru dumneavoastra, ca fiinta omeneasca unica. Legatura aceasta se poate percepe ca fiind puternica atunci cand va relaxati si va simtiti in contact cu dumneavoastra insiva. Incercati vreun presentiment despre ceea ce este important sa aveti si sa faceti in viata? Nu uitati ce ati simtit cand ati fost relaxat si increzator. Apoi, daca incepeti sa va simtiti tensionat, va puteti reaminti faptul ca trebuie sa spuneti "Eu cred in mine!", "Eu sunt foarte valoros!" pe toata durata zilei.

Respectul de sine si relatiile cu ceilalti

Relatiile cu alte persoane
Stiati cu mult inainte de a citi aceasta carte ca sentimentele de fericire sau de nemultumire in relatiile cu alte persoane afecteaza respectul de sine, chiar intr-o masura mai mare decat orice altceva. Cand lucrurile decurg bine in relatiile dumneavoastra - personale, sociale si de munca -, tindeti sa va simtiti bine, iar respectul de sine rete ridicat. Cand insa aveti probleme in unul sau mai multe din aceste domenii, va puteti simti mizerabil si respectul de sine va fi scazut. Practic, toate aspectele vietii dumneavoastra implica relatii cu alte persoane, astfel incat exista o legatura zilnica cu respectul de sine. Pe scurt, relatiile noaste - mai cu seama cele apropiate - constituie una dintre caile spre fericire, dar si spre durere. Este firesc sa avem relatii stranse, intime cu altii. Intotdeauna, ne simtim mai bine atunci cand le avem, iar in absenta lor viata nu pare la fel de placuta.
De aceea, indiferent daca sunteti casatorit, divortat, celibatar, parinte, bunic saum pur si simplu, un tanar ce intra in viata, in dezvoltarea de relatii tandre si destinse este esentiala folosirea respectului de sine.
Intreaga dumneavoastra viata implica relatii, mai intai cu dumneavoastra insiva, apoi cu alte persoane: membri ai familiei, parinti, parteneri de viata, copii, prieteni, colegi, clienti, vecini, vanzatori de la magazinele din cartier, indivizi pe care-i intalniti in decursul diferitelor activitati. Detineti multe lucruri speciale pe care le puteti oferi in relatiile cu ceilalti. Cu toate acestea este important sa aveti in primul rand o relatie buna cu dumneavoastra insiva, mentinandu-va un respect de sine ridicat si increzandu-va in intuitie. Apoi puteti incepe sa cunoasteti ce este corespunzator pentru dumneavoastra. In orice clipa, este important sa stiti ce este corect pentru dumneavoastra si ce vi se potriveste cel mai bine.

"Respectul de sine ridicat ma conduce spre relatii implinite."

Tratarea relatiilor aflate in schimbare
Sunteti confruntat cu o relatie aflata in schimbare? In ziua de azi, se transforma multe relatii: casatorii si relatii stranse, despre care oamenii credeau ca vor dura, se destrama sau se modifica. Parca tot mai multe persoane parasesc o relatie, inclusiv casatoria, ca sa inceapa alta, ori ca sa continue viata singure. Poate ca va simtiti deprimat si lipsit de vlaga in urma destramarii unei casnicii, sau din cauza dificultatilor unei relatii. Intr-un asemenea caz, sa stiti ca, desi acum va simtiti ingrozitor, situatia se va indrepta. Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va fi de folos.
Poate ca va simtiti in cadere libera, amortit de soc, sau extrem de furios. Aceasta este etapa in care lucrurile trebuie abordate gradat, straduindu-va sa fiti cat mai relaxat cu putitnta in fiecare zi. Reveniti la increderea in sine. Reamintiti-va ca situatia se va indrepta, desi acum va simtiti ingrozitor. Cu fiecare zi, deveniti din ce in ce mai puternic. Acesta este momentul ca prietenii sa va sprijine, momentul in care trebuie sa va sporiti respectul de sine, singur sau ajutat de un prieten. Aveti nevoie de ceva si de cineva care sa nu contribuie la sporirea tulburarii dumneavoastra. Sa nu doriti acceptari din partea altora - de ex., ca o situatie sau o persoana este oribila.
Poate fi ispititor sa recurgeti la acuzatii. In felul acesta, nu obtineti insa nimic, ci dati nastere la si mai multa ranchiuna si suferinta. Puteti initia si accelera iesirea din mizeria invinuirilor. Deoarece veti constata ca procesul abandonarii acuzatiilor este unul dintre cele mai importante si utile lucruri ce pot fi invatate, il voi schita in continuare:
Mai intai, spuneti-va adevarul: ca va simtiti ranit din cauza relatiei cu persoana in cauza.
Apoi - si este bine ca in aceasta privinta sa nu tineti seama de opiniile altora -, scrieti toate lucrurile pe care, dupa parerea dumneavoastra, persoana respectiva le-a facut si le-a spus pentru a va rani. Inlaturati-le din organismul dumneavoastra. Repetati-va doar ceea ce ati simtit sau simtiti despre cele petrecute, indiferent daca este vorba despre manie, tristete sau teama. Continuati sa respirati relaxat.
In continuare, e necesar sa va adunati tot curajul pentru a face acest lucru care sa va ajute. Mai intai, insa, trebuie sa stiti cu exactitate daca doriti sa va opriti din a mai acuza cealalta persoana. Doriti sa va abandonati resentimentele fata de ea? Tocmai vinovatia pe care i-o atribuiti va tine legat de ea; daca doriti pacea mintii, n-o veti obtine pana nu renuntati la acuzatii. Va trebuie insa cel putin o dorinta de a inceta cu invinuirile. Spuneti-va ca acum sunteti gata s-o faceti, sa va abandonati resentimentele si sa va concentrati din nou energia si atentia asupra vietii dumneavoastra. Atata timp cat va veti gandi la razbunare, nu veti fi niciodata linistit in adancul sufletului! Poate ca doriti sa consemnati o declaratie a intentiilor dumneavoastra: "Acum ma eliberez de invinuirile aduse acestei persoane, acum sunt impacat in privinta relatiei mele cu..."
Va trebui sa repetati zilnic aceasta ultima parte a procesului, timp de mai multe zile, alungand ofensele primite din partea respectivei persoane pe masura ce va amintiti de ele, simtindu-va mai usurat si mai fericit pe zi ce trece. Indiferent daca invalniti sau nu persoana respectiva, procesul va functiona - el trebuie efectual, pentru a va elibera.
Daca relatia dumneavoastra continua, s-ar putea sa doriti sa va comunicati sentimentele si necesitatile, dorintele si asteptarile. O veti face mai limpede si mai eficient daca ati inceput sa va usurati inima de ofensele respective. Fiti bland cu dumneavoastra si faceti lucrurile care va plac. In masura in care puteti, fiti bland si cu persoana implicata. Incetarea invinuirilor va va ajuta sa va eliberati energia, sentimentele si atentia. Actionati asupra respectului de sine si concentrati-va asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra.

"Incep sa ma eliberez si parcurg aceasta experienta."

Puteti supravietui despartirilor
Atunci cand v-ati despartit de o persoana, aveti nevoie de un anumit ragaz ca sa va reveniti pe deplin. Intret imp, pe cat puteti mai bine, constientizati-va mereu sentimentele si lasati-va sa fiti alinat, apoi concentrati-va asupra dumneavoastra si asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra, asupra a ceea ce doriti sa obtineti. Acordati atentie unor domenii poate neglijate - prietenii, femilia, ingrijirea corpului - si schimbati mediul. Parasiti orasul - daca nu va puteti lua un concediu, atunci macar in week-end, sau pentru o zi.
Este recomandabil sa stati separat si sa evitati contactul cat timp va simtiti vulnerabil, fiindca se poate sa nu capatati raspunsurile si confortul dorite. Trebuie sa fiti pregatit pentru un "Da" sau un "Nu" din partea respectivei persoane. Daca asa ceva este imposibil, datorita, de ex., problemelor legate de copii, incercati sa reduceti la maximum contactul.
Atunci cand traversati o perioada dificila din punct de vedere emotional, prietenii care va sprijina sunt foarte importanti. Apelati la ei pentru chestiuni practice - de pilda, sa va ajute la mutat-, pentru a va usura situatia. Asta nu inseamna ca veti scapa de sentimentele dureroase. Este insa o solutie mai buna, decat sa traversati efectele pe termen lung ale incercarii de a tine la distanta emotiile, sau de a le suprima complet.
Atunci cand va despartiti de cineva care, pentru o vreme, a facut parte din viata dumneavoastra zilnica, oricat de neplacut ar fi acest eveniment, veti simti un vid. Intr-o astfel de etapa, nu puteti sti ce se va intampla, sau ce doriti sa se intample. Este absolut necesar un proces de stabilizare, in care gandurile si sentimentele dumneavoastra confuze sa se decanteze. De aceea, concentrati-va asupra propriei persoane si asupra muncii, ingrijiti-va, inconjurati-va de prieteni si de familie, lasati-va mangaiat. Nu va negati durerea emotionala, dar nici n-o transformati in principalul focar de atentie. In primul rand, asigurati-va zilnic o perioada linistita in care sa ramaneti singur cu dumneavoastra. Ascultati-va intuitia, pentru calauzire si sprijin. Nu uitati sa intrebati si sa fiti sincer iar ajutorul va sosi. Ascultati-va! Scrieti sugestiile si actionati pe baza lor.
Atunci cand va simtiti deprimat sau cand incercati regrete si va amintiti de lucrurile pe care doreati sa le faceti impreuna cu cealalta persoana - de ex., sa calatoriti, sa plecati in vacanta -, ori cand va amintiti de locul minunat pe care a trebuit sa-l parasiti pentru ca nu mai este casa dumneavoastra, fiti curajos. Ascultati-va intuitia in legatura cu ceea ce este cel mai bun ptr. dumneavoastra acum. Nu va amagiti: ocazionalele momente bune nu compenseaza frecusurile zilnice dintr-o relatie care nu mai functioneaza. Acum puteti incepe sa va eliberati.

"Acum sunt liber sa progresez cu viata mea."

Trecerea prin singuratate
Multi oameni se simt singuri chiar acum. Uneori, ne simtim izolati, tristi, distanti, chiar daca in viata noastra exista sau nu alte persoane. Cand vi se pare ca nu exista oameni fata de care sa puteti fi deschis si onest, va simtiti singur chiar cand sunteti inconjurat de colegi, prieteni, rude etc. Cateodata recurgem la tot soiul de tertipuri pentru a evita sa recunoastem fata de noi insine: "Da, ma simt singur.". In loc s-o facem, preferam sa dormim mult, sa participam la actiuni care, de fapt, nu ne intereseaza, sa pierdem noptile uitandu-ne la televizor, sa petrecem timpul cu diferite persoane nu pentru ca acest lucru ne-ar face placere, ci pentru ca detestam sa fim singuri. Nu intotdeauna prezenta sau compania altora alunga singuratatea. Daca ati folosit copiii, sotul/sotia sau un prieten ca sa umple golul, va veti simti mai rau cand nu veti mai fi impreuna cu ei. Cand recunoastem fata de noi insine ca ne simtim singuri sau ca ne temem sa ne simtim singuri, sentimentul neplacut incepe sa dispara.
O data ce constientizati faptul ca va simtiti singur, primul pas este sa va intrebati daca exista ceva ce v-ati putea acorda pentru a fi mai fericit sau mai relaxat - de ex., timp pentru a va destinde, ori o actiune de pe urma careia sa beneficiati de confort. Ascultati-va intuitia. Intrebati-va daca exista ceva important pe care ar trebui sa-l faceti pentru viata dumneavoastra. Ati primit cumva din partea subconstientului sugestii si idei pe care, poate, le-ati ignorat? Nu uitati niciodata ca sunteti o persoana aparte, ca viata dumneavoastra este unica. Ceea ce doriti este important. Aflati despre ce este vorba in privinta dumneavoastra. Concentrati-va atentia asupra dumneavoastra. Asta nu inseamna ca veti deveni egoist; in plus, astfek veti inceta sa va mai straduiti intruna sa obtineti atentia celorlalti, pentru a va umple golul.
Simultan cu ingrijirea propriei energii, veti vedea in ce masura va puteti extinde, in raport cu cei din jur. De ex., daca doriti mai multa caldura, sprijin si tovarasie, vedeti daca vi le puteti acorda dumneavoastra insiva, apoi cautati o modalitate de a le exterioriza spre altii. Incercati sa legati prietenii noi ori sa insuflati energie unora vechi. Nu uitati: cu cat va veti simti mai bine in pripria dumneavoastra companie, cu atat altii se vor bucura de tovarasia dumneavoastra!

Cand preferati sa traiti o idila
Asadar, sunteti fermecat! Cu toate acestea, obiectul atentiei dumneavoastra nu pare sa va raspunda in acelasi fel. Se instaureaza desperarea, iar respectul de sine se prabuseste. Ce-i de facut? Cand va exteriorizati dragostea si atentia, dar nu vi se raspunde la sentimente in acelasi mod, nu considerati situatia drept un afront personal: persoana poate fi tematoare, confuza sau casatorita cu altcineva! Relaxati-va si felicitati-va pentru asemenea sentimente patimase - ele va apartin. Fiind sincer, va deschideti spre aceasta relatie, sau poate spre alta mai buna. Bucurati-va de trairea sentimentelor si transmiteti-le, daca este cazul, deoarece dumneavoastra le simtiti, indiferent de reactia "obiectului pasiunii". Cand le simtiti din plin, reamintiti-va ca sunteti persoana cea mai importanta din viata dumneavoastra; readuceti-va energiile spre propria fiinta. Siliti-va sa va concentrati asupra dumneavoastra, asupra vietii dumneavoastra si asupra lucrurilor care va plac si care sunt importante. Straduiti-va sa intalniti si alti oameni si sa va faca placere sa fiti alaturi de ei. Chiar daca vi se pare dificil, acceptati sa renuntati la acea persoana. Nu va mai ganditi la ea, ci la dumneavoastra. Implicati-va din nou, cu adevarat, in propria viata. Daca nu va cramponati de persoana respectiva, e posibil ca ea sa revina la dumneavoastra, daca este cazul, sau, cu timpul, va aparea o alta, mai potrivita.
Daca se cuvine, va puteti comunica sentimentele. Puteti spune ce v-ar placea. Oricum trebuie sa va simtiti multumit in sinea dumneavoastra, indiferent de raspunsul pe care-l veti primi. Nu uitati ca nu este bine sa insistati in a va investi dragostea si atentia acolo unde ele par sa fie apreciate si dorite.
Este minunat sa aveti un partener, un iubit, o persoana speciala pentru dumneavoastra. Vor exista insa si momente cand acest adevar nu mai ramane valabil, momente cand, de ex., este preferabil sa fiti complet concentrat asupra muncii. Puteti apela la alte surse apte sa acorde si sa primeasca sprijin si afectiune: prieteni, familie sau colegi. Intotdeauna, chiar si intr-o relatie stransa, este bine sa pastrati balanta aceasta de schimb reciproc cu alti oameni; ea ridica de pe umerii partenerului povara de a insemna totul pentru dumneavoastra, dar si de pe umerii dumneavoastra povara de a insemna totul pentru el. Oricat de apropriat veti deveni fata de alta persoana, continuati sa va pastrati "sopul" vietii dumneavoastra. Fiecare individ raspunde pentru sine.
Pe de alta parte, daca nu sunteti "indragostit" acum, poate ca doriti sa fiti fericit - daca nu cumva ati terminat-o cu romantismele pe saptamana asta! Oricui ii face placere sentimentul intensificat de apreciere a propriei persoane, a vietii si a faptului de a fi iubit, care insoteste o relatie romantica. Iubim intimitatea si placerea. Pentru a incerca o asemenea strafulgerare, nu trebuie insa sa asteptati o noua "relatie romantica", sau o transformare a celei prezente. Observati sentimentele acestea in viata de zi cu zi, la oamenii alaturi de care va aflati regulat sau ocazional. Observati caracterul special al relatiilor reciproce dintre dumneavoastra si colegii de serviciu, vecini etc. Intreaga viata devine romantica, pe masura ce va constientizati propria unicitatate si caracterul special al celor din jur.

"Acum, las ca viata mea sa fie romantica."

Nutriti ganduri utile despre relatiile dumneavoastra
In domeniul realtiilor, ca si in alte domenii, va va fi extrem de util sa va concentrati asupra a ceea ce merge si va place cu adevarat. Daca veti continua sa va ganditi si sa va concentrati asupra caracteristicilor neplacute ale cuiva, respectivul vi se va parea tot mai mult asa cum vi-l inchipuiti. Adesea, este foarte important sa-ti exprimi aprecierea pe care o simti fata de cineva. Obiceiul de a-ti exprima aprecierea fata de persoana cea mai apropriata se pierde usor. Stiti si dumneavoastra cat de mult va place sa fiti apreciat, sa vi se spuna ca va descurcati bine sau ca sunteti simpatic. Si altii simt la fel. Incurajand aspectele pozitive ale unei persoane, ii acordati sansa de a deveni tot mai mult asa cum o prezentati, in beneficiul ei si al dumneavoastra!
Atunci cand doriti sa va imbunatatiti relatiile din viata si sa atrageti altele noi, mai bune, este util sa examinati care va sunt gandurile despre dumneavoastra in respectivele relatii. Nutriti cumva ganduri de felul: "Intotdeauna ies jignit/ abandonat/ respins.", "Relatiile imi afecteaza munca.", " Relatiile sunt extenuante.", "Nu trebuie sa te increzi in femei.", "Femeile sunt perfide si-i manipuleaza pe barbati.", "Barbatii sunt neseriosi.", "Nu ma plac nici barbatii, nici femeile.", "Femeile (sau barbatii ) imi restrang libertatea sau puterea.", "Oamenii nu ma trateaza cu respect."? Daca aceste ganduri vi se par adevaruri profunde, atunci veti avea si experiente pe masura lor. De ex., o femeie care credea ca "Barbatii sunt neseriosi." Va considera drept un afront personal anularea sau modificarea unei intelegeri, facuta de un barbat, datorita faptului ca are gripa!
Este mult mai benefic sa nutriti ganduri utile de felul: "Relatiile mele cu barbatii/femeile sunt placute si energizante.", "Ma incred in oameni si ei ma sprijina.", "Barbatii sunt seriosi si generosi.", "Relatiile mele dureaza.", "Barbatii/femeile ma plac.", "In relatiile mele, am libertate si intimitate.", "Oamenii ma trateaza cu respect.", "Sunt iubit pentru ceea ce fac si fac ce-mi place mai mult.". Cu asemenea ganduri, experientele dumneavoastra vor fi inevitabil superioare. Ca in cazul tuturor credintelor adanc inradacinate, trebuie sa ne reamintim permanent ca asa dorim sa fie lucrurile de acum incolo. Daca doriti sa se produca ameliorari in cadrul unei noi relatii, precum si in cadrul celor deja existente, este foarte important sa va imbunatatiti gandurile.

Doriti sa cunoasteti oameni noi
Mai intai trebuie sa luati decizia de a dori sa cunoasteti oameni noi. E necesar sa fiti dispus sa intalniti oameni noi, sa legati prietenii noi, poate chiar sa cunoasteti o persoana deosebita. Simtiti ca va lipseste increderea, ca va ingrijoreaza ceea ce gandesc oamenii despre dumneavoastra? Atunci, puneti la treaba respectul de sine. Permiteti-va sa fiti persoana care doriti sa fiti - de ex., un individ sanatos, atractiv, incununat de succes, cautat si iubit de multi. Cum s-ar comporta o asemenea persoana? Nu-i necesar sa va modificati complet imaginea, desi puteti opta ptr. incercarea unui nou aspect. Totusi, daca stiti tipul de haine in care aratati bine, imbracati-va ca atare. Pornind de la ele, alcatuiti-va o noua garderoba. Pentru a participa la noile ocazii sociale, trebuie sa va asigurati ca dispuneti de haine suficiente!
Dupa ce va reamintiti ca sunteti o persoana minunata, puteti sa iesiti, cu calm si cu siguranta, si sa cunoasteti oameni noi, fora sa simtiti nevoia de a-i impresiona. Puteti sa va relaxati si sa va focalizati atentia asupra lor; evident, puteti lua initiativa, atunci cand este cazul, contribuind la conversatie. Daca va veti arata destins, oamenii vor descoperi ca sunteti o persoana alaturi de care se pot destinde. Daca ii veti asculta cu atentie, va vor placea chiar mai mult!

"Acum, ma relaxez si ma simt fiind eu insumi."

Vedeti pana unde puteti continua cu initiativa fata de ceilalti. Va fi mai usor daca aveti un interes comun. Poate va fi necesar ca dumneavoastra sa fiti cel care da telefoane, care face sugestii si expediaza invitatii pentru ca lucrurile sa se puna in miscare, fiindca altii nu le pot face dintr-o varietate de motive. Pot fi stresati, se tem ca-i veti refuza sau, pur si simplu, sunt foarte ocupati. Este posibil ca dumneavoastra sa fiti cel care face deschiderea, cu aceia cu care doriti sa va petreceti timpul, indiferent daca este vorba despre una sau mai multe persoane. Porniti initial de la situatii pe care le puteti controla cu usurinta, cum ar fi o invitatie la o cafea sau la o gustare, iar nu la un pranz cu 5 feluri de mancare gatite de dumneavoastra! Pe masura ce va veti relaxa, farmecul dumneavoastra natural - si nu veselia fortata - va iesi la suprafata. Fiti firesc. O atitudine calma, pozitiva, destinsa va atrage prieteni. Nu asteptati ca oamenii sa va invite sa participati la "actiune", creati-o chiar dumneavoastra.

Mentineti relatii stranse
Toate relatiile, mai cu seama cele romantice, necesita intretinere. Ele necesita acceptarea ceilalte persoane si satisfactia de a fi alaturi de aceasta. Aveti nevoie de o senzatie de siguranta, pentru a fi capabil sa va impartasiti gandurile importante si sa nutriti dorinta de a comunica deschis si util. Acest ultim aspect - comunicarea deschisa si utila - este esentiala in mentinerea intimitatii.

"Imi amintesc sa ascult."

Relatiile in care dragostea dureaza sunt cele in care exista intimitate, in care partenerul dumneavoastra poate vedea ce simtiti cu adevarat. Nu lasati ca timpul sa se scurga fora sa comunicati cu partenerul. Actualizarea reciproca a sentimentelor este importanta pentru mentinerea unor relatii vii si intime, iar aceasta trebuie combinata cu atentia acordata tuturor aspectelor pozitive, incurajatoare ale partenerului dumneavoastra. Resentimentele ucid iubirea. Incercati sa le eliminati, renuntand la permanentele invinuiri, critici sau aprecieri pe care poate le faceti, cu glas tare ori in gand.
Asta nu inseamna ca, uneori, nu trebuie sa va aratati partea vulnerabila si sa recunoasteti ca va temeti, sau ca sunteti derutat. Cand nu le spuneti oamenilor adevarul, ei nu pot stabili o relatie cu eul dumneavoastra real. Este o problema de echilibru. Oamenii nu vor sa auda mereu si mereu, de ex., ca sunteti obosit, nervos, furios.
Intr-o relatie intima, veti dori ca partenerul sa fie preocupat de sentimentele dumneavoastra, sa se comporte intr-un mod corespunzator, care sa vina in sprijinul dumneavoastra. Lucrurile pot fi discutate si modificate in bine, astfel incat ambii parteneri sa se simta sprijiniti si multumiti.

Concentrarea personala
Abordarea dificultatilor din cadrul relatiilor
Intr-o anumita etapa, dupa ce v-ati constientizat toate sentimentele, poate ca veti dori sa le inlaturati, scriindu-le si anulandu-le.
Atunci cand va confruntati cu o schimbare neasteptata si nedorita intr-o relatie, tratati-va pentru soc fizic, mintal si emotional, deoarece e posibil sa va simtiti derutat sau ametit. Scrieti tot ce ati putea face pentru dumneavoastra in acea clipa.
Planificati-va o perioada de singuratate linistita. Cand e posibil sa se desfasoare? Ce anume ati putea face, astfel incat sa va ajute sa va restabiliti echilibrul?
Cine din familia dumneavoastra sau dintre prieteni v-ar putea sprijini cel mai mult chiar acum (alta persoana decat cea cu care aveti probleme ) ?
Cu fermitate, in mod deliberat, concentrati-va asupra altor lucruri, acelea care sunt importante pentru dumneavoastra, care va ofera satisfactie si va ajuta in atingerea obiectivelor. Enumerati-le si bifati-le.

Gandurile utile pentru relatii
Scrieti cateva dintre gandurile dumneavoastra descurajante referitoare la relatii.
Acum, modificati-le in ganduri incurajatoare, de ex.: "Intalnesc barbati inteligenti, atractivi si saritori!", "Femeila ma asculta si ma lasa sa aleg ce vreau sa fac.", "Relatiile sunt placute!". Repetati-va aceste ganduri si adaugati-le sentimentul pe care l-ati incerca daca ele ar fi adevarate.
Cand va surprindeti gandind ori spunand ceva descurajator, schimbati-i imediat forma! In continuare, scrieti noile dumneavoastra ganduri.

Ce doresc intr-o relatie
Scrieti ce doriti cu adevarat intr-o relatie, fora a specifica o persoana anume. Includeti unele calitati pe care ar trebui sa le aiba persoana; ce doriti din relatia cu ea - de ex., sa intemeiati un camin, sa aveti copii; ce anume doriti pentru dumneavoastra, independent de relatia respectiva - de ex., sa continuati sa va intalniti cu prietenii, sa va continuati cariera, etc.

Relaxarile
Inlaturarea fricii
Parcurgeti procedura obisnuita de relaxare. Simtiti cum frica si sentimentul ca ati fost ranit se dizolva, dar nu incercati sa le analizati. Fora a incerca sa va detaliati actiunile, solicitati ajutor, sprijin si calauzire; simtiti cu intuitia - ea va va ajuta sa inaintati plin de curaj.

Relatia minunata
Urmand pasii pentru relaxare, imaginati-va ca viata dumneavoastra devine mai implinita. Ascultati-va intuitia in privinta a ceea ce doriti cu adevarat intr-o relatie. Relaxati-va si permiteti-va sa va imaginati ce ar fi minunat pentru dumneavoastra. Scrieti aceste lucruri.
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp