Invingerea fricii

Inapoi Video Autor: Joseph Murphy
Invingerea fricii
"Atunci cand te confrunti cu o frica anormala, fixeaza-ti atentia asupra primului lucru pe care ti-l doresti. Lasa-te absorbit si captivat de dorinta ta. Aceasta atitudine iti va conferi incredere si iti va ridica moralul. Puterea Infinita a subconstientului se misca in favoarea ta. Nu poate da gres. Asadar, pacea si siguranta sunt ale tale. Frica de esecul in sine creeaza experienta esecului."

Cei mai multi dintre noi suntem ingrijorati de problemele care apar in munca si in viata noastra si, asa cum am vazut in capitolul precedent, putem invata sa ne descurcam cu ele. Totusi, exista situatii cand problemele par prea complicate si nu le putem face fata. Frica a inlocuit increderea in subconstientul nostrum.
Frica este cea mai vasta dintre conditiile mentale negative, reflectandu-se cu efecte devastatoare in sistemul uman. Are mai multe trepte de gradatie, de la starea de alarma de gradul 0, spaima, teroare, pana la cea mai mica urma de amenintare a raului. Dar efectele pe care le produce sunt aceleasi - o impresie paralizanta asupra centrilor vitali, care pot produce, prin intermediul sistemului nervos, o varietate de simptome negative, in fiecare tesut al corpului.
Frica este asemenea gazului de acid carbonic, raspandit in atmosfera. Acesta produce asfixiera mentala, morala si spirituala si, cateodata, moartea - moartea energiei, moartea tesuturilor si moartea oricarei dezvoltari.
Nenumarati oameni sufera din cauza fricii de un rau iminent. Ii urmareste chiar si in cele mai fericite momente. Fericirea lor este otravita de el, astfel incat ei nu se pot bucura sau simti confortabil in nici o situatie. Este fantoma de la banchet, scheletul din dulap. Este impregnata in propria lor viata si este evidenta in timiditatea excesiva, in tremuratul lor si in insasi fiinta lor.
Ne temem adesea ca deciziile pe care le luam la serviciu vor avea ca rezultat esecul, criticile sefului, retrogradarea sau chiar concedierea. Aceasta stare poate cauza dureri de cap, ulcer si probleme emotionale. Frica este una dintre principalele cauze ale neimplinirii la locul de munca, ale esecului de a avansa in cariera si chiar ale concedierii.

Frica iti poate domina viata
Ingrijorarea, anxietatea, mania, gelozia si timiditatea sunt promele simptome ale fricii. Daca nu sunt identificate si rezolvate, ele se vor transforma in frica. Frica este principala cauza a nefericirii si a ineficientei si a transformat multi oameni in lasi si ratati si a condamnat la mediocritate mai multi oameni decat oricare alta cauza. Orice s-ar face atunci cand cineva sufera din cauza unei senzatii de frica sau are o presimtire, este prea putin eficient. Frica ucide originalitatea, indrazneala, taria; omoara individualitatea si slabeste toate celelalte procese mentale. Marile performante nu se obtin sub imperiul fricii sau al unui pericol iminent. Frica arata intotdeauna slabiciunile, prezenta lasitatii. Este ucigasul anilor, sacrificatorul fericirii si ambitiei si distrugatorul carierelor.
Frica denatureaza actiunile mentale obisnuite si impiedica actionarea inteleapta in caz de urgenta, pentru ca nimeni nu poate gandi coerent si actiona cu intelepciune atunci cand este paralizat de frica. Atunci cand devii melancolic si descurajat in legatura cu afacerile tale, cand esti condus de frica esecului si bantuit de spectrul saraciei si al suferintelor familiale, inainte de a realiza, vei atrage chiar lucrurile de care vrei sa te feresti.
Nu e nevoie sa te temi. Spune-ti acest lucru in mod repetat. Treptat, subconstientul tau il va accepta. Si subconstientul il va crede, pentru ca tu crezi asta cu mintea ta rationala. Orice crede constientul tau, subconstientul va prelua si transpune in practica. Nu ezita si nu te sustrage! Subconstientul stie cand esti sincer. Stie cand crezi cu adevarat si atunci raspunde. Daca, in loc sa cedezi in fata fricii, vei continua sa pastrezi prosperitatea in gand, sa-ti asumi o atitudine optimista, plina de speranta si sa-ti conduci afacerile intr-o maniera sistematic, calculata, vizionara, esecurile vor fi rare.

Schimba-ti gandul de la frica la incredere
Avem capacitatea de a distruge usor frica doar prin schimbarea modului de a gandi. Frica deprima, apasa, sufoca. Daca este absorbita, va transforma o atitudine creativa pozitiva intr-una neproductiva, negativa, aceasta din urma fiind potrivnica oricarei realizari. Efectul fricii, in special acolo unde sentimentul fricii a devenit un obicei, este acela de a usca insasi sursa vietii. Increderea care inlocuieste frica are un efect opus asupra corpului si a creierului. Largeste, deschide natura, da viata abundenta celulelor si creste puterea creierului.
Frica este devastatoare pentru imaginatie, care poate imagina cele mai cumplite lucruri. Increderea este antidotul perfect, pentru ca, in timp ce frica vede numai intuneric si umbre, increderea vede raza de lumina, soarele din spatele norului. Frica te face sa privesti in jos si sa astepti la ce e mai rau, in timp ce increderea te ajuta sa privesti in sus si sa te astepti la ce este mai bun. Frica este pesimista, increderea este optimista. Frica prezice intotdeauna esecul, increderea prezice succesul. Nu poate exista frica de saracie sau de esec atunci cand mintea este dominata de incredere. Indoiala nu poate exista in prezenta increderii. Este deasupra oricarei adversitati.
Andrew L. era un violonist foarte talentat. A fost cel mai bun violonist din orchestra liceului, iar profesorii sai l-au incurajat sa urmeze o cariera de solist. Andrei nu avea nici o problema sa fie cel mai bun din orchestra si sa cante ca solist in fata unei audiente reduse ca numar. Atunci cand orchestra liceului a fost aleasa sa cante un concert pentru vioara de Beethoven, intr-o sala de concerte, Andrew a fost ales solist. A cantat superb la repetitii, dar in noaptea concertului, in fata unei sali pline, Andrew s-a pierdut. Era atat de patruns de frica, incat nu a putut canta si a trebuit sa fie condus in afara scenei.
Din acel moment, Andrew a refuzat sa mai cante. A ales sa urmeze o alta cariera, dar a visat intotdeauna sa traiasca viata de muzician. Ar fi putut fi salvata cariera muzicala a lui Andrew? Cu siguranta, da. Alti barbati si femei au invins tracul de scena ca sa devina mari actori, muzicieni, solisti vocali si oratori. Au refuzat sa se lase infranti de unul sau mai multe esecuri. Au avut incredere in ei insisi.
O incredere puternica este un bun de pret, pentru ca nu se destrama niciodata; vede dincolo de o piedica temporara, de neintelegere, de necazuri; vede soarele din spatele norului. Stie ca lucrurile se vor termina cu bine, pentru ca vede telul pe care ochiul nu-l poate zari.

Invingerea fricii
Ca sa pornim pe drumul spre invingerea fricii, trebuie sa intelegem mai intai ce este acel lucru care ne genereaza frica. Intotdeauna este vorba despre un lucru care inca nu s-a intamplat - este inexistent. Necazul este un lucru imaginar la care ne gandim si care ne inspaimanta cu posibilitatea de a adeveri.
Multi oameni se tem sa mearga pe o punte ingusta, aflata deasupra pamantului. Daca acelasi spatiu ingust ar fi fost marcat de podeaua unei camere, ar fi putut merge perfect, fara sa se gandeasca la faptul ca ar putea sa-si piarda echilibrul. Cel mai periculos lucru legat de parcurgerea unor asemenea spatii este frica de a cadea. Oamenii echilibrati pur si simplu nu se tem; ei nu lasa ca posibilitatea unui pericol sa-i influenteze, isi pastreaza puterile sub control. Un acrobat trebuie doar sa-si invinga frica, ca sa poata executa salturile care-i uimesc pe spectatori.
O slaba convingere ca frica este imaginara nu va fi de ajuns, pana ce nu iti vei antrena mintea sa respinga sugestiile fricii si sa lupti impotriva tuturor gandurilor care conduc la frica. Acest lucru presupune o grija constanta si un efort mintal sustinut. Atunci cand gandurile si presimtirile fricii incep sa se insinueze, nu le tolera si nu le lasa sa se dezvolte. Schimba-ti gandirea intr-una afirmativa, conform actiunilor pozitive pe care le poti intreprinde.
La fel cum frica te poate demoraliza, actiunea de invingere a fricii te poate conduce la obtinerea unor mari realizari. Intr-o zi ploioasa si cu vant, un student care urma sa participe la o cursa de alergari era ingrijorat. Trebuia sa participe la cursa, dar frica il paralizase. Mai tarziu, s-a spus ca arata ca un om care urma sa fie dus la scaunul electric sau ca un om torturat. Antrenorul sau avea aceleasi temeri elgate de vreme, dar le tinea pentru el, in vreme ce calatoreau amandoi cu trenul. Alergatorul se temea ca vantul, care se intetise, va adauga cate o secunda fiecaruia dintre cele patru tururi pe care le avea de parcurs. Antrenorul stia daunele pe care o astfel de indoiala le poate aduce unui atlet si l-a asigurat pe alergator ca era in stare sa faca ceea ce avea de facut ... cu motivatia necesara, cu un motiv solid sa isi doreasca sa o faca. I-a spus alergatorului temator ca mintea sa poate invinge orice opreliste si ca stia un alergator irlandez care castigase o cursa dura, fara antrenament sau alimentatie adecvata, doar cu dorinta de a invinge. Si daca aceasta ar fi singura ta sansa, l-a intrebat antrenorul. Alergatorul vrea sa spuna mai tarziu ca avea nevoie ca antrenorul sa-i spuna ca putea face fata provocarii. Avea nevoie ca acea voce puternica sa-i spuna ceea ce el spera in sinea lui: ca putea sa se confrunte cu aceasta mare provocare, in ciuda oricaror piedici. Antrenorul, Fritz Stampfl, avea sa scrie ulterior ca cel mai de pret bun al unui atlet, in afara de conditia fizica, este o judecata echilibrata si calculata, alaturi, de incredere si curaj. Ar trebui sa stie cel mai bine: i-a insuflat lui Roger Bannister curajul de a alerga o mila in mai putin de 4 minute.

Preia comanda asupra mintii tale
Trebuie sa invatam cum sa stabilim un control al gandurilor, sentimentelor si raspunsurilor noastre. Nu trebuie sa lasam frica sa hotarasca in locul nostru. Trebuie sa preluam controlul si sa-i spunem fricii: "Eu sunt stapanul, imi voi face ordine in ganduri, nu-mi este frica sa iau aceasta decizie". Spune-i mintii tale catre ce sa-si indrepte atentia si vei fi la fel ca un angajator care le spune angajatilor lui sa-i respecte instructiunile.
Trebuie sa preiei comanda asupra mintii tale, sa nu le permiti altora sa o guverneze. Crezul, dogma, traditiile, superstitia, frica si ignoranta guverneaza mintea unei persoane obisnuite. Cel mai mare desert din lume nu este Sahara, este mintea unei persoane obisnuite. Prea multi oameni nu sunt stapani pe propria minte, nu fac nici un efort sa gandeasca pentru ei insisi. Isi lasa mintile conduse de alti membri ai familiei sau guvernate de parerile sefilor lor sau ale colegilor de serviciu cu convingeri mai puternice. Nu lasa sa se intample acest lucru. Sporeste-ti puterea subconstientului ca sa rezisti dominatiei exercitate de altii si afirma-ti abilitatea de a-ti controla destinul.

Studiaza-ti temerile
Directorul de vanzari al unei corporatii multinationale a marturisit ca, atunci cand a inceput sa lucreze in vanzari, trebuia sa se invarta in jurul cladirii in care lucra de 5 sau 6 ori, inainte de a avea curajul sa sune un client.
Supervizoarea sa era, in egala masura, foarte experimentata si foarte receptiva. Intr-o zi, ea i-a spus: "Nu te teme de monstrul care se ascunde in spatele usii. Nu este nici un monstru. Esti victima unei convingeri gresite."
Supervizoarea a continuat prin a-i spune ca, de fiecare data cand simtea primele semne ale fricii, incepea sa lupte impotriva ei. O confrunta, isi privea temerile in fata. Atunci cand a facut asta, intotdeauna a descoperit ca frica devenea insignifianta.
Agnes, sefa lui Sarah M., era un tiran. Intotdeauna minimiza munca tuturor subordonatilor. Se grabea sa critice si nu lauda, nici nu lua in seama munca bine facuta. Sarah ura sa mearga la munca si tremura la propriu atunci cand Agnes se apropria de biroul ei.
Ea a observat ca Rebecca, o colega de serviciu, nu parea niciodata speriata de diatribele lui Agnes. Sarah a intrebat-o cum putea sa ramana atat de senina in conditiile date. Rebecca i-a spus: "Atunci cand am venit prima data aici, am fost ingrozita de Agnes si eram pe punctul de a renunta, dar aveam nevoie de serviciu. Am decis ca nici Agnes si nici altcineva nu imi poate ruina viata, daca nu le dadeam voie. Am realizat ca singura persoana care ma putea face sa ma simt neplacut eram chiar eu. Daca o las pe Agnes sa ma faca sa ma simt inferioara, voi deveni inferioara. Deci, atunci cand ma ocareste, imi intra pe o ureche si imi iese pe cealalta. Ii blochez negativismul si ma concentrez asupra lucrurilor bune din viata mea. Imi inclin capul si spun si imi vad mai departe de treaba. Incearca si tu sa faci asta. Nu se va intampla imediat, dar, dupa o vreme, vei fi in stare sa lasi sa treaca pe langa tine rabufnirile lui Agnes, fara sa te afecteze".

Transforma infrangerea in victorie
Poate ca trecutul reprezinta o dezamagire amara pentru tine. Atunci cand privesti inapoi, s-ar putea sa simti ca ai fost un ratat sau, in cel mai bun caz, ca te-ai complacut in mediocritate. Poate nu ai reusit sa faci lucrurile pe care te asteptai sa le faci, poate ai pierdut bani atunci cand planuiai sa-i castigi sau poate ai pierdut prieteni sau rude care iti erau dragi. Poate ti-ai pierdut afacerea sau poate casa ti-a fost luata pentru ca nu ai putut plati ipoteca pe ea sau din cauza starii de rau sau a inabilitatii constante de a munci. Un accident serios te-a lipsit in aparenta de puteri. Noul an s-ar putea sa-ti ofere o perspectiva descurajanta. Si totusi, in ciuda tuturor acestor ghinioane, daca refuzi sa te lasi invins, victoria te asteapta.
Nu exista nici un motiv sa te simti inferior daca iti pierzi curajul si iti este frica sa infrunti lumea, pentru ca ai facut o greseala sau ai avut o alunecare, pentru ca afacerea ta a dat gres, intrucat ceea ce iti apartinea a disparut ca urmare a unui dezastru sau a altui ghinion, imposibil de evitat.
Acesta este un test pentru curajul tau: Cat de mult a mai ramas in tine, dupa ce ai pierdut totul, in afara de tine? Daca te lasi la pamant acum, ridici mainile si te recunosti infrant, nu a mai ramas mare lucru din tine. Dar daca, avand inima plina de speranta si privirea indreptata spre viitor, refuzi sa renunti sau sa-ti pierzi increderea in tine, daca nu iei in calcul o retragere, iti vei demonstra ca esti mai presus de pierderile pe care le-ai suferit, mai presus de greutati si mai important decat orice infrangere.
Ai putea sa spui ca ai dat gres de prea multe ori, ca nu are sens sa mai incerci si ca ai cazut de prea multe ori ca sa mai incerci sa te ridici. Prostii! Nu exista esec pentru o persoana al carei spirit este de necucerit. Nu conteaza cat de tarziu este sau cate esecuri repetate ai avut, succesul este in continuare posibil. Adesea, in viata cotidiana, in articolele din ziare si in biografii sau chiar in fata ochilor nostrii, vedem femei si barbati care isi indreapta greselile din trecut, se ridica din amortirea descurajarii si se uita din nou spre viitor.
Daca ai stofa de castigator, daca ai hotarare si energie in tine, ghinioanele, pierderile si infrangerile vor disparea si te vor intari.. Reverendul Henry Ward Beecher spunea ca "infrangerea este aceea care transforma osul in cremene si zgarciul in muschi si ne face invincibili".
Trebuie sa revii ori de cate ori este nevoie si sa transformi infrangerea in victorie. Acesta este secretul oricarei persoane curajoase si nobile care a trait vreodata.
De multe ori, ajungem la un moment de criza in viata, cand ne confruntam cu obstacole despre care credem ca sunt o calamitate teribila, care nu se poate evita! Ne temem ca ambitiile noastre vor intampina obstacole sau ca vietile noastre ar putea fi distruse. Teama unui soc, despre care credem ca ne va depasi, pe masura ce ne apropriem de el, este un lucru inspaimantator.
Unii oameni se descurca admirabil pana la jumatatea existentei lor, in timp ce lucrurile decurg usor pentru ei. In vreme ce acumuleaza proprietati si castiga prieteni si reputatie, personalitatile lor par puternice si bine echilibrate; dar atunci cand un necaz apare, un esec in afaceri, panica sau o mare criza in care pierd totul, atunci sunt complesiti. Frica se strecoara in subconstientul lor si le domina personalitatea.
Renunta la orice altceva, daca trebuie, dar nu-ti pierde increderea in tine. Nu te lasa prada fricii! Inlocuieste frica cu speranta! Agata-te de ea cu toata fiinta. Esti mai important decat orice esec material ce te poate lovi, care abia daca va fi mentionat in biografia ta si va fi privit ca un simplu accident in cariera ta - un inconvenient, dar nu unul important.
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp