Stabilirea visului

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Obiectivul de a stabili obiective

"Scopul vietii este o viata de implinirea a scopurilor" - Robert Byrne

Sunt sigur ca ai auzit de importanta obiectivelor, asa ca, la prima vedere, ceea ce iti voi impartasi astazi iti va parea cunoscut. Probabilc a ti-ai stabilit obiective in trecut si te-ai entuziasmat in legatura cu atingerea lor, insa ai descoperit ca motivatia ta scade cand ceea ce ai initiat nu s-a infaptuit. Sau poate ca ai obtinut ceea ce credeai ca voiai atunci, dar pe urma ai descoperit ca nu iti doreai acel lucru si ajungeai sa te intrebi daca asta era tot.
Nu te lasa pacalit sau tentat sa sari peste acest capitol - azi va fi diferit. Diferenta cruciala este ca, de data aceasta, vei plasa obiectivele in locul potrivit - drept factori decisivi pentru o viata mai buna.
Azi vei invata un nou mod de gandire cu privire la ceea ce iti doresti in viata. Obiectivele sunt de fapt partea CEA MAI PUTIN importanta in procesul de 3 pasi pe care il vei invata. Folosind tehnicile extraordinare din lectia de azi, te vom ajuta sa preiei controlul asupra vietii tale si sa o conduci in directia dorita.
Pana la sfarsitul lectiei de azi, nu vei avea doar o viziune mai clara a ceea ce vrei, ci vei si incepe sa iti programezi obiectivele si visele direct in subconstient. Astfel, le vei putea indeplini mai usor decat inainte.

Trei pasi catre o viata minunata
In principiu, ai nevoie doar de 3 lucruri pentru a avea o viata minunata:
• O directie clara (visul tau )
• O busola precisa (valorile tale )
• Borne la care te opresti de-a lungul drumului catre destinatia finala (obiectivele tale )

Pentru scopul nostru, ne putem gandi la acest lucru in felul urmator:
Cand iti urmezi obiectivele, indrumat de valori in contextul viselor tale, se intampla miracole!

Visatorii de zii

"Toti oamenii viseaza, dar nu toti la fel. Cei care viseaza noaptea, in cotloanele prafuite ale mintii lor, se trezesc si realizeaza ca totul a fost in zadar. Insa cei care viseaza ziua sunt periculosi, pentru ca isi pot controla visele cu ochii deschisi si le transforma in realitate" - T.S. Lawrence

Cu totii avem vise - dorinte, ascunse pentru o alta viata, mai buna. Zaboveste o clipa si viseaza - lasa-ti mintea sa hoinareasca, viseaza, la propriu, "cu ochii deschisi".
Raspunde la urmatoarea intrebare:
Ce ai face daca ai stii ca nu vei da gres?
Daca te-ai oprit si te-ai gandit macar o clipa la intrebare, ai procedat asemenea tuturor oamenilor de succes din istorie, ai folosit o stare de reverie pentru a patrunde pe taramul creator.
Marele geniu Nikola Tesla, inventatorul curentului alternativ si detinatorul a 111 brevete de inventie in SUA, ar fi putut sa proiecteze o masinarie perfecta in mintea sa si sa o foloseasca in minte ani de zile, inainte de a-i crea replica in lumea fizica. Einstein si-a imaginat ca traverseaza spatiul pe o raza de lumina cand a elaborat teoria relativitatii. Mozart auzea simfonii intregi deja incheiate in mintea sa creatoare. Michelangelo, Goethe si Walt Disney experimentau zilnic o stare de reverie drept sursa de idei si inspiratie.
Ceea ce faceau acesti inventatori era o forma de vizualizare numita autohipnoza sau, asa cum este cunoscuta in lumea corporatista, "planificare strategica", lucru despre care voi vorbi in acest capitol. Toti trebuie sa ne antrenam in aceasta activitate creatoare. De fapt, cu cat petreci mai mult timp in reveria creatoare, cu atat vei reusi mai multe.
De ce este importanta aceasta stare de reverie creatoare?
Deoarece, pentru ca ceva sa se indeplineasca in lumea reala, trebuie mai intai sa se intample in lumea imaginara.
Opreste-te din citit si priveste in jur - aproape tot ce vezi a inceput ca un vis in mintea cuiva. Pentru a-ti imbunatati viata sau lumea, trebuie mai intai sa-ti ingadui sa visezi.

Descopera-ti "marele vis"

"Succesul, asemenea fericirii, nu poate fi urmarit; el trebuie sa decurca... ca un efect secundar al unui devotament personal pentru o directie mai importanta decat sine." - Viktor Frankl

Viktor Frankl, un psiholog celebru, a fost inchis de catre nazisti intr-un lagar de concentrare in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial. In loc sa se considere o victima a unor circumstante exceptionale, el a decis sa faca un studiu personal si sa descopere care sunt diferentele psihologice dintre cei 28% de prizonieri, procentul celor care au supravietuit conditiilor extreme, si marea majoritate a celor care nu au reusit acest lucru.
El a observat ca aceia care au reusit nu erau neaparat cei mai rezistenti, cei mai sanatosi sau cei mai inteligenti, ci aveau un scop in viata - un vis suficient de important si de elocvent incat sa fie animati de dorinta arzatoare de a depasi orice obstacol. Visele le-au dat forta sa continue.
Cand mintea are o tinta, se poate concentra si directiona singura pana cand isi atinge scopul. Daca nu ai o tinta, atunci energia ta este risipita. Insa ceea ce realizezi in drumul spre succes nu este adesea la fel de important precum ceea ce vei deveni in acest proces. Iata marele secret al viselor tale:
Cand lucrezi asupra visului care sa merite cu adevarat, si visul lucreaza asupra ta
In anii `60, presedintele american John F. Kennedy spunea ca va trimite un om pe Luna. El le-a spus americanilor:
"Alegem sa mergem pe Luna sau sa facem alte lucruri in acest deceniu nu pentru ca e usor, ci pentru ca e greu - pentru ca acel obiectiv va folosi la organizarea si masurarea energiilor maxime si a aptitudinilor noastre. Aceasta provocare este una pe care suntem dispusi sa o acceptam, pe care nu vrem s-o amanam si pe care intentionam sa o castigam."
La fel cum mersul la facultate nu este doar pentru o diploma de hartie, stabilirea visului nu este doar pentru a obtine ceea ce vrei - ci este vorba despre a deveni ceea ce nu ai crezut vreodata ca ai putea fi.
Eu cred ca este esential sa ai teluri pentru ca aceastea iti ofera o traiectorie in viata. Nu te-ai aventura cu barca fara sa ai o carma - dat fiind ca ai putea sa esuezi cine stie pe unde. Ii stim cu totii pe aceia care lasa toul in voia sortii, iar evenimentele intamplatoare ale vietii ii arunca dintr-o parte in alta.
"Cand sunt intrebati despre lucrurile pozitive care au avut loc in urma implicarii Americii in cursa spatiala, majoritatea savantilor sunt de acord ca nu este vorba despre progresul in inginerie sau proiectarea de rachete, sau chiar despre descoperirea formatiunilor geologice de pe Luna. A fost mai degraba descoperirea tratamentului pentru variola, care a rezultat in urma unor cercetari privitoare la cum sa fie feriti astronautii de orice boala ar putea intalni in spatiu"
Mai cred ca este excelent daca stii care iti sunt valorile, deoarece fericirea provine din valorile pe care le traiesti zilnic, indiferent de cat de apropriate sunt indepartate pot parea obiectivele tale.
La fel cum Viktor Frankl a descoperit ca oamenii pot supravietui in orice situatie daca au un scop, toti marii oameni de succes din istorie aveau in comun acest lucru suplimentar - aveau un scop clar sau un vis. A stii in ce mod telurile si valorile tale reflecta acel vis inseamna a detine cheia spre succes si implinire.

Dar daca nu stiu la ce sa visez?
Studiile au aratat ca mai putin de 3% dintre noi isi noteaza pe hartie telurile. Nu ne obosim sa ne proiectam destinul, ci preferam sa mergem taras-grapis prin viata, lasand lucrurile la voia intamplarii si intrebandu0ne de ce ne simtim atat de rau. De fapt, majoritatea oamenilor petrec mai mult timp facand liste de cumparaturi decat alcatuind o lista cu lucrurile cu adevarat importante pe care le vor in viata. John Wooden, cel mai de succes antrenor de baschet din istoria universitara, obisnuia sa spuna: "Daca esuezi in planificare, atunci planifici sa esuezi."
In esenta, tot ceea ce trebuie sa faci este sa te gandesti la un lucru pe care ti-l doresti, la cum ar fi sa il ai, sa verifici daca este in regula sa il ai, sa te gandesti cum s-ar putea intampla, apoi sa te concentrezi in mod regulat asupra visului tau.
Prin anii `80, m-am intrebat la un moment dat: "Daca voi continua pe aceasta cale, unde voi ajunge? Unde voi fi peste 5 ani de acum inainte?"
Am fost socat cand mi-am dat seama ca, daca as fi continuat modul meu obisnuit de gandire si comportament, dupa 5 ani nu as fi mai indeplinit spiritual, emotional sau financiar. As fi doar cu 5 ani mai in varsta, un pic mai paranoic si traind de pe o zi pe alta.
Asa ca m-am angajat in procesul pe care ti-l voi impartasi azi. Mi-am imaginat lucrurile asa cum sunt prezentate la sfarsitul acestui capitol.
Rezultatele au fost uluitoare. Am inceput imediat sa ma simt mai bine. Dintr-odata, aveam mai multa energie. Oportunitatile veneau in numar mare, veniturile mele au sporit semnificativ si am devenit foarte cunoscut. Am inceput sa atrag in jurul meu oameni cu care imi doream mereu sa-mi petrec timpul si cu care sa fac lucrurile la care visam. Nu doar visele au devenit realitate, dar duceam in sfarsit o viata minunata.
Pe baza acestei experiente si a multor altora de atunci incoace, iata programul in 7 pasi pe care l-am folosit drept ghid pentru mine si mii de alti oameni, care au participat la seminariile si cursurile mele pentru a trai viata la care visam...

Stabilirea visului
Ceea ce deosebeste aceasta tehnica de stabilire a visului de cele traditionale este ca incepem si terminam cu telul suprem - acela de a trai o viata minunata.
Pentru a face acest lucru, va fi necesar mai intai sa-ti identifici valorile centrale - acele lucruri care iti ofera un sens al vietii. Acestea vor constitui busola calatoriei tale. Odata ce ai stabilir clar valorile, vom identifica "marele vis" - acel lucru care iti ofera un sens clar de directie si un scop. In final, cand busola este reglata si directia este clara, ne vom concentra pe obiective mai traditionale - bornele de-a lungul drumului catre bisele tale si viitoarele elemente constitutive ale unei vieti minunate.

Pasul unu - Cele mai importante lucruri din lume
Ce-ai face daca lumea s-ar sfarsi de azi intr-o saptamana?
Raspunsul la aceasta intrebare este cheia spre identificarea valorilor tale - acele lucruri care conteaza cel mai mult in viata ta. Am lucrat cu multi oameni care erau la sfarsitul vietii lor. I-am intrebat pe unii dintre ei ce si-ar fi dorit sa faca mai mult si ce mai putin. Nici unul nu mi-a spus: "Mi-as dori inca un Mercedes."
Mi-au spus lucruri precum: "Mi-as fi dorit sa fi ras mai mult si sa fi iubit mai mult" sau "Mi-as fi dorit sa fi petrecut mai putin timp facandu-mi atatea griji".
Recent, am fost socat sa ascult un orator motivational indemnand publicul sa-si deduce 24 de ori pe zi indeplinirii obiectivelor financiare. "Daca familia ta nu intelege", a continuat el, "ia-ti o noua familie". In timp ce a 4-a lui sotie zambea si aproba din spatele salii, m-am gandit: "La ce bun o cariera de scuces daca te costa casnicia si abia iti mai vezi copiii?"
Sansele de a trai in bunastare ne inconjoara, dar simpla dobandire a simbolurilor succesului nu ne va face mai fericiti. Cand vei invata sa te concentrezi asupra valorilor si scopului vietii tale in locul obiectivelor personale, vei incepe automat sa iei in considerare imaginea de ansamblu a vietii tale.
Imi amintesc ca la unul dintre seminariile mele un barbat a descoperit ca lucrul cel mai important din lumea lui erau banii. Cand l-am intrebat cu ce l-ar ajuta faptul de a avea bani, el s-a imaginat avand foarte multi bani si foarte multe lucruri. Cand a deschis ochii, a spus: "Banii imi vor da un sentiment de siguranta, si daca voi avea bani, oamenii ma vor respecta." Pentru el erau foarte importante siguranta si respectul - acelea erau starile pe care incerca sa le experimenteze prin intermediul banilor.

Pasul 2- Brainstorming
Cand vine vorba despre succesul tau, trebuie sa devii nerezonabil. Trebuie sa ai vise care sa depaseasca ceea ce tu si ceilalti considerati a fi posibil. Asa cum spunea George Bernard Shaw: "Omul rezonabil se adapteaza la lumea inconjuratoare; cel nerezonabil staruie in incercarea de a adapta lumea din jur la el. Prin urmare, progresul depinde de omul nerezonabil."
Tinand cont de valorile tale, fa o lista cu tot ceea ce vrei acum, ai avut in trecut sau iti doresti sa ai in viitor. Transpune totul din mintea ta pe hartie. Nu trebuie sa intentionezi intr-adevar sa obtii aceste lucruri, nici sa crezi ca toate lucrurile de pe lista sunt posibile. Indiferent de cat de ciudat sau imposibil ar parea, tot ce trebuie sa faci este sa le scrii pe o foaie de hartie!
Zaboveste cel putin 5 minute pentru a face aceasta lista inainte de a trece la pasul 3.

Pasul 3 - "Marele vis"
Doar tu stii ce vrei cu adevarat in viata - ceea ce iti face inima sa tresalte. Cand vei raspunde la intrebarile de mai jos, este foarte important sa nu te opresti si sa te gandesti daca e posibil sau nu. Lasa raspunsurile sa curga...
"Nu intreba de ce are lumea nevoie - intreaba ce anume te face sa te simti viu si fa acest lucru. Pentru ca lumea are nevoie de oameni care s-au trezit la viata." - Howard Martin
• Ce-ti place sa faci atat de mult incat ai plati pentru acest lucru?
• Ce te pasioneaza cu adevarat?
• Ce-ai alege sa faci daca ai avea resurse nelimitate?
• Care sunt persoanele sau personajele istorice pe care le admiri cel mai mult si de ce?

Raspunzand la aceste intrebari, iti vei putea face o idee generala despre ceea ce inseamna scopul tau in viata. Acest lucru iti va dobora barierele mentale prezente si iti va permite sa devii extraordinar de creativ.
Daca simti ca iti doresti o clarificare suplimentara, pune-ti urmatoarele intrebari:
• Ce vroiai sa faci cand erai copil?
• Ce voiai sa devii cand te faci mare?
• Ce-ai face daca ti s-ar garanta succesul?

Scrie tot ce iti trece prin minte. Nu te rezuma la ceva anume, iti poti organiza gandurile mai tarziu. Nu trebuie sa fii precis de la inceput si nu e nevoie sa iti dai seama cum vor decurge lucrurile - lasa procesul de creatie sa continue.
Acum, gandeste-te la toate segmentele importante din viata ta - familia, relatiile, cariera, sanatatea, comunitatea si dezvoltarea spirituala.
• Ce ti-ai dori cu adevarat sa se intample?
• Ce ti-ai dori cu adevarat sa inveti?
• Ce aptitudini vrei sa stapanesti?
• Cati bani vrei sa castigi?
• Ce trasaturi de caracter vrei sa dezvolti?
• Ce vrei sa dai lumii inapoi?
In cateva momente, te voi ruga sa incepi formularea "marelui tau vis". In timp ce faci asta, asigura-te ca visul tau este concentrat pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei.
Un lucru pe care il au in comun toti oamenii nefericiti cu care am lucrat este ca stiu ceea ce nu vor si se concentreaza asupra acestui lucru pana la obsesie. Ce nu au inteles inca este ca vei obtine intotdeauna mai mult din lucrul asupra caruia te concentrezi.
De ex., unii oameni isi petrec timpul gandindu-se la tot felul de mijloace de a nu fi grasi! Binenteles, problema este ca, pentru a "nu" fi ceva, trebuie mai intai sa te gandesti ca esti asa. Asadar, intrebadu-te mereu: "De ce sunt gras?" sau "Cum sa nu mai fiu gras?" iti incarci mintea cu reprezentari interne in care te vezi o persoana grasa.
Prin comparatie, o intrebare de genul: "Cum sa ajung in forma, sanatos si puternic?" iti va indrepta atentia catre ceea ce vrei.
Cand te concentrezi asupra a ceea ce vrei, si nu a ceea ce nu vrei, creezi niste trairi senzoriale intense a ceea ce vei vedea, auzi, simti, gusta si mirosi cand vei obtine ce iti doresti. Concentrandu-te in mod regulat asupra lucrului pe care ti-l doresti, iti vei conditiona mintea sa il atraga tot mai mult spre tine.

Pasul 4 - Masurarea succesului
In anii `30, a fost efectuat un studiu celebru pentru a contribui la eficientizarea activitatii la locul de munca. O echipa de cercetatori au intrat in fabrici pentru a stabili, printre altele, efectul cresterii iluminatului asupra eficientei la liniile de asamblare. Conform procedurii-standard, intr-o zi au fost observate 3 grupuri.
Primul grup a primit mai multe lumina atunci cand executa sarcinile repetitive la asamblare; al 2-lea grup a primit mai putina lumina si al 3-lea grup a fost observat pur si simplu lucrand in conditiile obisnuite. Ceea ce a urmat i-a incurcat pe observatori.
Dupa cum era de asteptat, grupul care a avut mai multa lumina a dat dovada de o crestere a eficientei si a starii de bine la locul de munca. Insa cresterea eficientei si a starii de bine au fost aproape identice si la celelalte 2 grupuri observate.
Dupa o verificare ulterioara, echipa de cercetare a ajuns la concluzia ca singurul factor, cel mai important, care a afectat in mod pozitiv eficienta si starea de bine a angajatilor era senzatia ca eforturile lor erau monitorizate.
Intreaba-te:
• Ce vei vedea atunci cand iti vei indeplini visul?
• Ce vei auzi?
• Ce vei simti, mirosi si gusta?
Raspunsurile la aceste intrebari iti vor arata daca te aproprii sau te indepartezi de visele tale si te vor mentine motivat atunci cand vei incepe sa traiesti viata viselor tale.

Pasul 5 - Depasirea obstacolelor
Uneori, suntem asa de acaparati si extaziati de cautarea unui vis, incat trecem cu vederea factori importanti care ar putea sa interactioneze cu drumul nostru spre ceea ce vrem. In timp ce te imaginezi in viitor, pune-ti urmatoarele intrebari ca sa te asiguri ca materializarea visului tau va fi benefica pentru tine si nu ii raneste pe ceilalti:
• Cand ma gandesc la acest vis, imi apare clar sau neclar?
• Ma simt liber sau limitat de sentimente?
• Este ceva spre care ma indrept sau de care ma indepartez?
• Este acesta visul meu sau visul altcuiva pentru mine?
• Ce recompense ascunse ar putea exista pentru a nu-ti trai visul?
Daca raspunsurile la aceste intrebari iti vor crea nesiguranta in minte, e momentul sa te feliciti! Ai salvat luni de zile, probabil ani, de stadanie identificand posibilelel probleme inainte ca acestea sa izbucneasca.
Acum, adauga dimensiunile succesului tau si foloseste ce ai invatat pentru a-ti rafina marele vis pana cand doar gandul la acesta iti va face inima sa tresalte de bucurie!

Pasul 6 - Stabilirea obiectivelor pe axa succesului
Areloc ceva nemaipomenit atunci cand ai o axa de evenimente care trebuie sa se succeada pentru a te conduce spre visul tau - vei sti cand te afli pe drumul cel bun
Cat crezi ca va dura pana cand iti vei trai din plin visul? Un an? Sase ani? O viata?
Refacand traseul de la data visului, descopera pasii importanti care vor avea loc de-a lungul drumului si noteaza-i. Acestea sunt obiectivele tale - bornele de-a lungul drumului spre implinirea viselor tale.
Fa o lista cu cel putin 7 obiective si o axa a timpului care te va anunta ca esti pe cale sa iti traiesti visul. Daca vrei, inchipuie-ti cat mai viu fiecare tel in imaginatia ta, vizualizand, auzind, simtindu-te bine pe masura ce realizezi fiecare pas. Cel mai important, fa-ti o imagine foarte clara a fiecarui obiectiv, ca si cum ar avea loc chiar acum.

Pasul 7 - Activeaza-ti resursele
Acum este momentul sa incepi sa explorezi ceea ce inseamna sa iti traiesti visul. Mereu vad oameni care se bazeaza pe una sau pe 2 resurse care sa ii scoata la liman sau sa ii impinga spre telurile si vesele lor. Fie ca e vorba despre sarmul lor, economiile sau prietenii lor, acestia s-au obisnuit atat de mult cu folosirea acestor resurse, incat au uitat alte lucruri pe care le au la dispozitie.
Atunci cand ajung intr-o infundatura, nu e din cauza lipsei de optiuni, ci pentru ca obisnuitii "cavaleri in armura" nu isi indeplinesc rolul sau nu sunt disponibili in aceasta situatie.
Ca sa iti activezi resursele si sa iesi din zona ta de confort, fa pe indelete o lista cu resursele felurite pe care le ai la dispozitie.

Actioneaza
Binenteles, daca tot ceea ce ai avea de facut ar fi sa te gandesti la ce iti doresti si sa ti se intample ca prin magie cateva clipe mai tarziu, toata lumea ar avea un Ferrari, ar locui intr-o vila, ar purta bijuterii scumpe si ar avea iubiti sau iubite frumoase. Ar fi un haos! De aceea universul pune un pas intre gandul tau legat de ceea ce-ti doresti si implinirea acestuia - pasul numit actiune.
Unii oameni stau si viseaza toata ziua si nu fac nimic. Totusi, creand o reprezentare intensa a modului ideal in care vrei sa iti traiesti viata si concentrandu-te zilnic asupra acesteia, vei deveni motivat sa actionezi si vei sti incotro te indrepti.
Asa cum spune si proverbul, "O calatorie de o mie de mile incepe cu un prim pas". Gandeste-te la cel putin 1 lucru pe care il poti face azi si care te va duce spre trairea visului si actioneaza. Chiar si un mic pas este bun - de ex., un telefon sau putina activitate de cercetare.
Tine minte ca, in momentul in care incepi ceva, providenta lucreaza, au loc tot felul de intamplari favorabile si primesti ajutor neprevazut. E ca si cum angajamentul tau devine un magnet care atrage spre tine lucrurile bune.
Dupa cum spunea Goethe:
"Incepe neaparat orice lucru pe care il poti face sau visezi ca il poti face. Indrazneala are geniu, magie si putere."
Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipnopsihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp