Copilul tău are un comportament ”obraznic”?

Inapoi Autor: Mihaela Gherasim

Cum definim comportamentul

 

În sens mai larg comportamentul cuprinde totalitatea reacțiilor unei persoane ca răspuns la o anumită situație trăită, având direcție și scop, iar această reacție se manifestă în funcție de stimulii din mediul extern sau de tensiunile interne ale organismului. În sens mai restrâns comportamentul cuprinde ansamblul reacțiilor adaptative, observabile ale unui organism ca răspuns la stimuli observabili.

La om comportamentul are trei aspecte esențiale: conștiința asupra situației trăite, reacții observabile (fiziologice, fizice sau acțiuni ) și manifestări legate de relația persoanei cu mediul.

 

Perturbările comportamentului

 

Pentru ca un comportament să devină activ, el are nevoie de motivație.

D.p.v. al surselor motivaționale, perturbările comportamentului pot lua forma de dependență, dominanță, agresiune, autodepreciere.

D.p.v. al încadrării diagnostice, tulburările psihice în care apar cel mai des așa numitele "probleme de comportament" sunt:

- ADHD sau tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție

- Tulburarea de conduită

- Autismul infantil

- Întârzierea mentală

 

Majoritatea cazurilor de copii cu probleme de comportament care se prezintă la cabinet nu se încadrează însă în vreo patologie psihiatrică, ci reprezintă semnele unui sistem familal disfuncțional, copilul "obraznic" nefăcând altceva decât să scoată la suprafață o problemă mai veche a familiei, însă într-o formă "disimulată".

 

Ce e de făcut?

 

Atunci când constați că sunt niște probleme de comportament la copilul tău, care îi afectează relaționarea din cadrul familiei sau cea socială (cu alți copii sau adulți ) sau care generează la rândul lor alte probleme, e cazul să apelezi la un specialist în domeniul sănătății mentale (psiholog clinician sau psihiatru pentru copii și adolescenți ). El te va ajuta să decelezi cauza comportamentului problematic, dacă este ceva patologic și este nevoie de tratament farmacologic sau dacă se pretează la o intervenție psihoterapeutică (cu copilul sau/și cu părinții ).

Amânarea deciziei de a cerceta problema cu toată seriozitatea (și sinceritatea ) necesară nu face decât să agraveze situația și de multe ori să strice în mod ireversibil relația părintelui cu copilul.

 

În cadrul cabinetului FUN-PSI poți beneficia de acest ajutor specializat din partea unui medic de psihiatrie pediatrică, care este și psihoterapeut.

Pentru primele 5 ședințe acordăm o reducere de 20%.

 

Nu lăsa problemele de comportament ale copilului să te copleșească! Aici poți fii ajutat să le depășiți împreună!

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp