Plecarea în vacanță poate schimba activitatea genelor

Inapoi Autor: Mihaela Gherasim

 S-a constatat printr-un nou studiu ce a comparat petrecerea timpului într-un resort pentru meditație și simpla relaxare în aceeași locație că amândouă îmbunătățesc reglarea stresului, funcția imună și alți markeri celulari sangvini. Cercetătorii au măsurat activitatea genelor, markerii sangvini și starea de bine declarată în timpul vacanței și la mai multe luni după, și au găsit un "efect de vacanță" crescut și rapid la toți participanții. Pentru cei care au continuat să mediteze, au fost găsite beneficii chiar și după 10 luni mai târziu.

"Vacanța într-un mediu de tip resort, relaxant, te scoate din rutina zilnică, ce poate constitui un mare stres, acesta ducând la adoptarea unei atitudini defensive, din presiunea de a îndeplini termene limită, confruntarea cu clienți furioși, "bătăliile" cu colegii pentru resursele de a îndeplini o misiune ș.a.", spune dr. Eric Schadt, director fondator al Institutului Icahn pentru Genomică și Biologie Multisistemică Muntele Sinai din New York.

"Atunci când mergi într-o vacanță relaxantă îi permiți corpului să iasă dintr-o postură defensivă, îți reduci nivelul de stres, care la rândul său afectează starea celulelor ce sunt implicate în sistemul tău imunitar", a spus el.

La nivel molecular s-au produs modificări suplimentare sau mai frecvente în grupul care a meditat, incluzând o folosire și o prelucrare mai eficientă a proteinelor. Scorurile ce măsurau starea de bine psihologic s-au îmbunătățit pentru toți participanții în ziua 5 și la o lună după încheierea vacanței. După 10 luni femeile care au meditat pe parcursul șederii în complex au avut o scădere mai importantă a simptomelor depresive și a stresului decât cele care au fost doar în vacanță.

Modificările expresiei genelor și biomarkerii de îmbătrânire s-au îmbunătățit semnificativ pentru toți participanții la studiu la sfârșitul perioadei de relaxare, indicând că au fost beneficii chiar prin simplul fapt de a fi în vacanță. În plus, femeile care dinainte obișnuiau să mediteze au avut o mai mare activitate a telomerazei, o enzimă care repară și întărește capetele cromozomilor.

Vacanța și meditația se pare că scad reacțiile de apărare, inflamatorii și cele imunitare, a spus Schadt.

"Există puține îndoieli asupra faptului că reducerea stresului este benefică pentru sănătate sau cel puțin asociată cu o mai bună stare de sănătate", a spus dr. Guillaume Pare, co-director al Unității de Genomică McMaster de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, care n-a participat la studiu. "Cu toate acestea, legătura dintre genele și căile specifice identificate în lucrare și efectele asupra sănătății va necesita mult studiu pentru a confirma cauzalitatea."

 

Sursa: http://www.psychcongress.com/

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp