Ești ceea ce gândești. Modul în care interpretezi ceea ce se întâmplă sau ți se întâmplă, îți poate

Inapoi Autor: Lector Univ. Dr. Psihoterapeut Sorin Nica

           Auziţi din ce în ce mai des oameni vorbind despre acest aspect al vieţii. Gândurile noastre ne determină viaţa și devii ceea ce gândești în cea mai mare parte a timpului. Modul în care te raportezi la lumea exterioară oglindește extrem de mult gândurile tale interioare. Ceea ce se întâmplă în exteriorul tău este o reflectare a ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Astfel, sunt situații pe care tu le creezi, în funcție de gândurile tale și situații la care reacționezi, tot în funcție de gândurile tale. Oricum ar fi, observăm că modul în care gândești va face diferența. Mintea ta este extrem de puternică. Gândurile tale creează situații și reacționează la situații. Pot să micșoreze sau să îți accelereze pulsul, să îți crească sau să îți scadă aciditatea stomacului, să îți modifice nivelul de toxine din sânge, ritmul inimii și presiunea arterială a sângelui, să te ajute să dormi sau să stai treaz toată noaptea, să te liniștească sau să te sperie. Gândurile tale te pot face foarte repede bucuros sau deprimat. Te pot face speriat, agitat și neliniștit sau relaxat și liniștit. Te pot face vesel sau trist, încrezător sau nesigur, optimist sau pesimist. Doar gândurile tale, modul în care vezi situația te pot face să te simți puternic sau slab, câștigător sau pierzător, sigur sau nesigur.

           Gândurile pe care le ai vor declanșa acțiuni care îți vor influența întreaga viață. Este minunat să afli că tu poți controla toate acestea. În interiorul tău se află un amestec complex de gânduri, emoții, atitudini (nemulțumiri, dorințe, așteptări, durere, furie, regrete, resentimente, dispreț, invidie, ambiții etc ) acestea schimbându-se mereu. Ele se influențează reciproc fără ca tu să îți dai seama sau să știi cum și în ce direcție vor avea loc aceste modificări. Toată viața ta este suma conexiunilor dintre toți acești factori. Sau mai simplu spus: tu ești suma felului în care ai interpretat și interpretezi ceea ce ți s-a întâmplat și ți se întâmplă în viață. Gândurile tale îți vor crea scenarii, imagini și reprezentări pe baza cărora tu vei genera atitudini și acțiuni. Aceste acțiuni vor avea rezultate și vor produce consecințe care vor influența evenimentele ulterioare din viața ta.

           Ești ceea ce gândești. Așa că ar fi bine cumva să încercăm să schimbăm aceste imagini interioare, să le înlocuim pe cele negative cu cele pozitive şi astfel să creăm în viaţa noastră lucruri noi, atitudini noi şi din ce în ce mai funcționale. Cele vechi pot fi iraționale și disfuncționale chiar dacă noi credem că ele ne ajută. Bine, bine, dar cum putem face asta? Cum dăm viaţă gândurilor care să ne schimbe şi să le înlocuim pe cele care ne limitează? Bune întrebări, nu-i aşa? Iată un mic exemplu dar foarte edificator: "Este foarte normal să mă enervez, nu vezi ce mi-a făcut?!" - se va putea transforma în: "Mi-a făcut asta pentru că atât poate iar dacă mă enervez, mă va ajuta la ceva?! Hai să vedem ce soluții avem."

            Modalitatea de a percepe și de a interpreta situațiile devine un aspect capital pentru dobândirea unei stări de echilibru. Dacă te vei gândi la tine cu încredere, ca la o persoană de succes, vei începe să te simți puternic și competent iar astfel vei avea rezultate din ce în ce mai bune în tot ceea ce faci, personal, social sau profesional. În cazul în care gândurile tale vor fi despre modul sigur în care vei greși sau despre cum te vei face de râs, despre neputințele și deficiențele tale, cu siguranță vei obține rezultate slabe, indiferent de cât de bun ești în realitate. Imaginile și reprezentările care vin fie din propria ta imaginație, ca interpretare a realității dar nu ca realitate, fie din exterior, de la ceilalți, vor produce idei, raționamente, valori, emoții și atitudini iar apoi acțiuni și comportamente asociate.

             Precum puii de rață își urmează mama, la fel emoțiile și acțiunile vor urma gândurile. Gândurile tale, pozitive sau negative, constructive sau distructive se bazează pe experiențe trecute care la rândul lor au creat concepțiile tale de bază despre cum ar trebui să meargă viața sau despre cum ar trebui să fie oamenii sau viața ta. Ceea ce ne spunem în fiecare zi, oră, minut, secundă, afectează în mod direct ce şi cum gândim şi simţim despre noi înşine. Până vom începe să interpretăm altfel lucrurile vom rămâne tributari vechilor modalități de interpretare, moștenite sau dobândite pe baza experiențelor și influențelor disfuncționale și/sau traumatice.

             Acțiunile tale vor crea emoții iar aceste emoții vor crea noi atitudini. Se intră astfel într-un cerc vicios: "Sunt supărat și mă simt îndreptățit să țip la celălalt iar apoi mă supăr pe mine pentru că am strigat și pentru că m-am supărat". Acesta este cercul vicios al nebuniei: emoțiile perturbate creează fapte perturbate iar faptele perturbate creează din nou emoții perturbate. Dacă vei începe să acționezi ca și cum ai fi deja mulțumit și fericit, încrezător și pozitiv, vei începe curând să te simți astfel și pe dinăuntru. Acțiunile se află sub controlul tău direct spre deosebire de emoții pe care le putem accesa mai greu în mod direct. Devine astfel vital să ne interpretăm în termenii de: Gândește bine despre tine, fă așa cum ai visa să faci dar nu ai curaj, iar apoi simte diferența. Gândește, fă, simte.

             Ceea ce vine din exterior este prin excelență neutru. Adică nu ține de tine să poți controla acele lucruri. Când răsare soarele, când plouă, dacă o mașină are un accident, dacă iubitul sau iubita, soțul sau soția decide să te părăsească, dacă cineva îți taie calea în trafic sau dacă îți moare cineva drag. Nu le poți controla. Doar interpretarea și înțelesul pe care îl vei acorda acestor lucruri îți vor determina opiniile, emoțiile, acțiunile și reacțiile față de acestea. Dacă în trecut ai văzut pe cineva că se înfurie sau chiar ți s-a spus că este normal să se întâmple așa, atunci la fel vei face și tu, fără să știi că ai și alte alternative de ai interpreta acele situații și astfel ele să nu te mai înfurie. Dacă ai văzut pe cineva trăind în teamă și nesiguranță, la fel vei gândi și vei face și tu, chiar simțindu-te îndreptățit și responsabil făcând acest lucru, fără să știi că în viață sunt lucruri pe care nu le poți controla iar dacă încerci să faci asta mai mult decât trebuie, sunt șanse mari să nu te mai poți bucura de nimic, devenind astfel un cadavru viu, o umbră. Dacă ai văzut pe cineva fiind nemulțumit, abătut și trist vei gândi despre viață că este urâtă, grea și tristă.

             Conștientizând toate aceste aspecte, te poți detașa încet, de aceste experiențe pentru că poți alege ce anume te poate defini. Dacă îți vei schimba modul de a gândi în legătură cu orice aspect al vieții tale, vei modifica felul în care simți și te comporți în acel domeniu. Și cum doar tu poți hotărî ce să gândești, ai astfel abilitatea de a avea control total asupra vieții tale și posibilitatea de a o construi după bunul tău plac. Tu poți alege gândurile care să te definească.

             Se spune că noi suntem cei mai puternici şi înfocaţi critici ai noştri. Hai să ne gândim la câteva exemple, de genul, „Dacă iar am uitat să iau cartea prietenului meu înseamnă că chiar sunt o persoană de doi bani", „Dacă nu a râs nimeni la glumele pe care le-am spus pe parcursul prezentării, înseamnă că sunt un vorbitor groaznic şi poate ar trebui să mă las", "Doar dacă arăt foarte bine voi putea ascunde faptul că nu am deloc încredere în mine" iar exemplele pot continua la nesfârşit. Acesta este un tip de dialog interior negativ (ANTs - Furnici în engleză - Automatic Negative Thoughts - Gândurile Automate Negative, adică Furnicile, te vor conduce constant pe culmile disperării, neliniștii, nemulțumirii și nefericirii ) Ştii cât de puternic este limbajul negativ? Mai devreme sau mai târziu acesta pătrunde în subconştientul tău şi face casă bună cu modalitatea ta generală de a gândi în viaţa de zi cu zi.

             Practic, în mod repetat te autolimitezi şi te autosugestionezi în direcţia greşită fără să îți dai seama că tu ești cel care face acest lucru și nimeni altcineva. Tu ești suma experiențelor tale dar atunci când conștientizezi acest lucru poți pune în interiorul tău lucruri care te pot ajuta. Astfel vei începe să construiești și nu vei mai fi o victimă a circumstanțelor, o frunză în bătaia vântului. Vei ști să aduni doar ceea ce te ajută. Vei începe să vezi cum lucrurile se întâmplă în jurul tău iar tu ai de ales ce fel de interpretare vei da acestor lucruri: o interpretare care să te ajute sau o interpretare care să te distrugă mai devreme sau mai târziu. Lucrurile se întâmplă oricum, fie că eu vreau sau nu, iar eu aleg cum să reacționez la ceea ce se întâmplă. Știu că eu pot schimba situațiile pe care viața sau ceilalți le aruncă spre mine. Le pot reține și vedea ca fiind cumplite sau le pot da drumul văzându-le ca experiențe ale vieții mele, oricum ar fi ele. Asta va face diferența dintre un om nefericit și un om senin, împăcat cu viața sa.

             "Seninătatea nu înseamnă să scapi de furtună, ci să-ți găsești pacea și liniștea în timp ce înoți adânc în interiorul ei." Mai departe ni se va părea că ceea ce gândim este corect, valid şi avem dreptate. Ne tăiem astfel singuri posibilitatea de a vedea faptul că viața nu este dură sau grea, ci este doar așa cum este iar noi trebuie să învățăm cum să o acceptăm. Ne limităm posibilitatea de a crea lucruri bune în viaţa noastră, pentru că ne așteptăm ca viața și ceilalți să fie altfel. Ne sabotăm fericirea, ne distrugem calea de a fi împăcați, mulțumiți și împliniți, lucruri pe care oricine le merită! Cu cât vom crede mai mult că viața sau ceilalți trebuie să fie "într-un anumit fel", cu atât vom avea mai mult de suferit. Viața și ceilalți sunt doar așa cum sunt. Să nu înțelegeți că prin acest mod de a percepe lucrurile, acceptați ca ceilalți să vă încalce drepturile. Aici este vorba despre a accepta ceea ce se întâmplă dar fără a vă face vouă înșivă rău prin gânduri, emoții și comportamente perturbate și perturbatoare.

             Dacă cineva intră în fața ta la rând și nu dorești asta, atunci va fi foarte important ca fiind foarte senin și împăcat (fără să dați voie gândurilor, emoțiilor și comportamentelor negative să vă cotropească ), să-i arătați frumos și amabil unde este coada. Ce este de făcut? Schimbarea este necesară, schimbarea Furnicilor, Demonilor, a Rebelului interior cu un nou set de gânduri, de afirmaţii, un nou mod de a spune frazele, o nouă comunicare mai eficientă şi un altfel de dialog interior. Este timpul pentru Semințe, Îngeri, și Înțeleptul interior. Aceste simboluri nu sunt nimic altceva decât noile gânduri raționale și funcționale pe care îți dai voie să le experimentezi în viața ta. Pe termen lung, ele vor înlocui treptat setul tău de gânduri negative, de furnici, demoni și rebeli interiori. Se vor instala în subconştient, în locul celor distrugătoare şi vei vedea că începi să înregistrezi progrese. Mici la început, dar victoriile mici, constante, reprezintă cheia succesului. Începi să vezi că Mintea ta va învăţa să nu mai vadă obstacolele, ci oportunităţile. Să nu mai vadă oameni răi ci doar oameni care nu știu. Să nu te mai vadă pe tine ca nefiind în regulă ci doar ca pe o persoană care este în regulă dar încă nu știe acest lucru.

             Eşti pregătit să încerci? Sau viaţa ta este în roz cum se spune şi totul este bine, eşti fericit la serviciu, afacerile îţi merg din plin, relaţia de cuplu este magică, reușești să te accepți pe tine, viața și pe ceilalți fără să faci mari eforturi, faci totul cu o plăcere şi o intensitate maximă, practic nimic şi nimeni nu îţi stă în cale?! Te rog să-ţi răspunzi chiar tu la această întrebare pentru că este răspunsul tău interior. Este dialogul tău şi doar tu eşti responsabil de el.

             Dacă te-ai hotărât să încerci te felicit şi vreau să-ţi spun un lucru: va fi dificil pentru că subconştientul nostru este orientat către eficienţă şi conservarea energiei şi este foarte probabil să se opună la ceva ce contrazice vechea programare, să fie rezistent în a schimba vechile modalități de interpretare. Dar aici își găsește locul o altă atitudine pe care este important să ți-o însușești: Consecvența. Ştii ce este cel mai interesant?! Este chiar foarte simplu, pentru că tot ceea ce ai de făcut este să citeşti și să îți repeți ZILNIC afirmaţii reale, raționale, pozitive și funcționale, care să te schimbe, și să începi să crezi în ele. Cu totul! Da, zilnic, în mod repetat şi pentru a fi şi mai eficiente şi mai convingătoare le poţi rosti uitându-te în oglindă și vizualizându-te pe tine în acele ipostaze.

             Cred că acum vei spune că sunt ridicol. Te asigur că intenţia mea este cea mai bună şi singurul care îți poate face rău și îşi poate bate joc de tine eşti doar TU (și din păcate gândurile tale! ) Să revenim. În fiecare zi, citeşte și repetă astfel de afirmaţii, cu o putere din ce în ce mai mare, cu pasiune, cu convingere, cu cădere emoțională şi cu credinţă că vor funcţiona. Şi bineînţeles, cu voce tare. Fă asta cu bucurie pentru că vei vedea că vor începe să funcţioneze şi atunci chiar te vei entuziasma cu adevărat. Începe să te vezi în diverse situații reacționând așa cum ți-ai dori, pozitiv, curajos, încrezător.

             Este simplu, de fapt nu a fost niciodată complicat, doar viaţa, trecutul, societatea, mediul în care am trăit și trăim, prietenii şi familia fac ca totul să fie complicat. Gândurile negative, iraționale și disfuncționale despre tine, despre viață, despre ceilalți, despre trecut, prezent și viitor fac lucrurile grele și dificile. Dar gândurile raționale, pozitive și funcționale despre tine și viață și ancorarea lor te pot ajuta și îți pot schimba calitatea vieții incomensurabil. Tu eşti mai puternic decât toţi şi toate şi vei reuşi rămânând într-un prezent acceptat (viața așa cum este ea - nu cum crezi tu că ar trebui să fie! ) și pozitiv pentru tine (nimeni și nimic nu te împiedică să te vezi bine și să te accepți pe tine și viața așa cum sunteți și să crești în fiecare zi! ).

              Dacă cineva a putut şi tu poţi, pentru că dacă unul din specie a reuşit atunci înseamnă că orice exemplar din specie poate. Mă gândesc în permanenţă cum pot ajuta oamenii pentru că unul din scopurile mele şi care face parte din viaţa mea cea adevărată, care mă face fericit şi care îmi face plăcere este chiar acesta, să ajut oamenii cu orice pot, oricând pot, oricum pot. Vreau să dau valoare oamenilor pentru o viaţă din ce în ce mai bună, o viață mai bună pe care ei deja o au dar pe care încă nu o văd. "Sunt lucruri pe care le știi dar nu știi că le știi și doar atunci când vei începe să știi ceea ce încă nu știi că știi, va începe schimbarea."

              Acum îţi propun să trecem la treabă şi în continuare vei găsi exemple de afirmaţii responsabile, raționale, echilibrate, funcționale și pozitive, pe care le poţi utiliza şi folosi chiar începănd de astăzi.

      1. Asemenea pământului care primește orice fel de semințe, fie bune, fie rele, forțele latente din sufletul tău pot fi puse în mișcare, în egală măsură, de un gând rău sau de unul bun. Tu alegi!

      2. În fiecare zi, în orice situație mă simt și mă dezvolt din ce în ce mai bine, mai frumos şi mai luminos.

      3. Lucrurile doar se întâmplă. Eu decid cum să reacționez la ceea ce se întâmplă.

      4. Mă iubesc pe mine și mă accept şi permit şi altora să mă iubească.

      5. Îmi place cum mă simt atunci când mă îngrijesc pe mine.

      6. Nimic din ceea ce vezi sau auzi nu are putere asupra ta, decât dacă îi faci loc în mintea ta. Odată ce situația a fost acceptată de către mintea ta, ea începe practic imediat să acționeze, pentru ca astfel acea idee, bună sau rea să devină chiar voința ta. Tu decizi!

      7. Frica este doar un sentiment, eu trec peste ea şi merg înainte.

      8. În fiecare zi am încredere totală în mine și în noile mele gânduri.

      9. Evenimentele prin care trec, mă ajută de fapt deoarece sunt experiențe

      10. În viață nu trebuie ca totul să fie bun, comod și ușor.

      11. Adevărata bogăție se află ca o rezervă în propria mea ființă

      12. Reușesc să îmi controlez gândurile și reacțiile

      13. Dacă îmi sugerez cu tărie înainte să adorm: "Doresc să mă trezesc la ora 6", mă voi trezi exact la această oră.

      14. "Sunt din ce în ce mai bine dispus. Bucuria, fericirea și calmul devin stările mele obișnuite. Pe zi ce trece, devin din ce în ce mai înțelegător și mai iubitor. Pentru toți din jurul meu sunt plin de veselie și bunăvoință și transmit instantaneu în jurul meu această stare minunată. Fericirea și bucuria mă însoțesc mereu și sunt liniștit."

     15. Mă relaxez şi mă bucur indiferent de rezultatul final.

     16. Sunt recunoscător pentru existența mea iar asta mă face să mă simt minunat.

     17. Cineva va fi întotdeauna mai frumos decât mine, mai deștept decât mine, cu o situație mai bună decât a mea sau mai tânăr decât mine, însă nimeni nu poate fi exact ca mine. Sunt eu însumi, sunt autentic iar oamenii potriviți mă vor vedea pe mine, cel adevărat

     18. Binele mă înconjoară, binele mă împlineşte, binele curge spre mine şi prin mine.

     19. Îmi mulțumesc că sunt alături de mine!

     20. Sunt făcut să am o viață pe care să o accept și de care să mă bucur.

     21. În fiecare zi îmi dăruiesc iubirea, pasiunea, talentul şi bucuria ca un dar pe care îl merit.

     22. Singurele limite sunt cele pe care eu mi le pun.

     23. Totul este bine, chiar aici, chiar acum, oricum ar fi, oriunde aș fi, orice aș face și orice s-ar întâmpla.

     24. Am încredere în mine că iau cea mai bună decizie în acel moment și astfel iau liniștit deciziile deoarece în acest moment, atât am știut și atât am putut.

     25. Liniștea vine atunci când renunţ să controlez totul chiar și până la cel mai mic detaliu.

     26. Astăzi îmi deschid mintea către oportunităţile nelimitate din jurul meu, pentru a vedea ceea ce se întâmplă cu adevărat.

     27. Oportunităţile sunt peste tot şi eu aleg să le văd.

     28. Ceea ce mi se întâmplă azi reprezintă experiențele și momentele vieții mele, așa cum este ea, iar eu o accept.

     29. Experienţele mele de astăzi sunt calea constantă către ceva mai bun.

     30. Toate relaţiile și interacțiunile mele, indiferent cum ar fi ele, au un scop şi mă ajută să cresc.

     31. În fiecare zi renunţ la frică, rușine și vinovăție şi mă deschid pentru noi experiențe.

     32. Aceste gânduri noi mă pot elibera din închisoarea pe care alții mi-au construit-o (poate cu cele mai bune intenții ) și pe care eu, fără să știu, am dezvoltat-o.

            Ce părere ai? Să ştii că nu sunt bătute în cuie şi poţi să le creezi pe ale tale. Tot ce ai de făcut este să te detașezi de situația în care te afli, să observi în mod obiectiv care este realitatea, să respecți principiul de ecologie internă și externă, să te menții constant într-o stare de curiozitate știind că sunt foarte multe lucruri pe care le ai de descoperit despre tine, viață și ceilalți.. Să pui în ele motivaţie, încredere, să fii recunoscător, să le îndrepţi către binele tău și acceptarea celorlalți şi a vieții. Se aplică în orice arie din viaţa ta, indiferent că vorbim despre tine, familie, prieteni, afaceri, oportunităţi, sănătate, prosperitate, iubire, viziune, dragoste de sine, de partener, de viaţă.

           Fă un efort să implementezi cu consecvență aceste noi afirmaţii în viaţa ta, astfel creierul tău le va percepe ca pe un nou obicei şi se vor instala în subconştient, schimbându-ți vechile tipare și obișnuințe de a te vedea pe tine, pe ceilalți și viața într-o manieră negativă. Vor deveni practic noi obiceiuri, obiceiuri sănătoase, detașate de cele vechi care poate erau ale părinților tăi, ale experiențelor prin care ai trecut sau ale altora. Acum tu te creezi! Și fără a părea un clișeu: Tu te reinventezi! Vei vedea că vor începe să apară rezultatele pozitive, acele mici victorii care te vor impulsiona şi alimenta cu motivaţie şi încredere, astfel încât Noul Tu, ceea ce ești și însemni pentru tine, să aveţi o viaţă mai bună, adevărată, aşa cum ţi-ai dorit dintotdeauna.

          "Nu ceea ce se întâmplă este esențial, ci perspectiva pe care o ai asupra a ceea ce se întâmplă." Sunt convins că, uşor, uşor, ai început să realizezi valoarea implicării tale în viața ta, a pasiunii şi a sincerităţii cu care o abordăm de fiecare dată, în fiecare oră, aceasta fiind calea dezvoltării pe care îți dorești să mergi. Închei acest mărțișor de primăvară în acelaşi ton de optimism şi dorinţă pentru bunăstarea ta fizică, mentală, spirituală și materială şi îţi urez din toată inima: Gândul bun să fie alături de tine și să îți construiești zile senine!

Cabinet psihoterapie Sorin Nica

Cabinet psihoterapie Sorin Nica

RIDICA-TE SI MERGI MAI DEPARTE

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp