„Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut?

„Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut?

Când "a merge mai departe" devine mai degrabă "a sta pe loc", când parcă nimic din ceea ce vrei să faci nu are o finalitate, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești încercarea pentru un timp.


Progresul se simte minunat, dar progresul inseamnă mişcare şi mișcarea necesită energie. Când ai făcut ultima oară o pauză fără să te simți vinovat? Dacă nu-ţi place ideea de odihnă, ar putea ajuta să ști că este un proces adecvat care te poate ajuta să te întorci la tine, cel care erai...Poate nu ai opţiunea de a sta şi de a nu face nimic! Cumva, trebuie să găsești sau să creezi motivația pentru a te mișca din nou, indiferent de cât de blocat te simți.


Atunci e momentul să faci două lucruri. Primul este să-ţi reaminteşti că eşti propriul tău şef. Indiferent cât de neputincios te simți într-un moment ca acesta, indiferent de provocările cu care te confrunți, ai control asupra lucrurilor mici din viața ta. Tu eşti singurul care va decide daca să-ţi speli dinţii sau vraful de vase murdare din chiuveta de la bucătărie! Pierderea motivației creează un sentiment de neputință, fără a menționa lipsa de direcție și de scop. Aruncă o vrajă care te face să uiți autonomia ta. Dar totala neputință este de cele mai multe ori o iluzie.Cine altcineva ia aceste decizii instantanee cu privire la spălarea unui vas sau a unei șosete ? Atunci cand te simţi paralizat de apatie, când energia ta este minimă şi indecizia te copleşeşte, tocmai aceste mici actiuni te pot revigora. Cele mai bune activități sunt actele simple de autoîngrijire și in gospodărie. Imbunatatirea CV-ului sau căutarea unui nou job pe internet nu sunt acţiuni mici! Nu iţi propune să faci aceste lucruri inainte de a reuşi sa ai un sertar ordonat sau să schimbi un bec care nu mai funcţiona de atât de mult timp!


Odată ce eşti inspirat prin faptul că ai devenit proactiv în sarcini mai mici, vei fi mai în măsură să-ţi ridici mânecile și să faci unele „ridicări la piept" asupra lucrurilor mai mari. Cel de-al doilea lucru pe care trebuie să-l faci dacă ţi-ai pierdut mojo-ul este să urmezi acest cuvant simplu: Începe!. Îmi amintesc că un instructor din liceu ne-a spus că, dacă începeți pur și simplu să faceți o sarcină, motivația apare în 10 secunde. Ai citit bine: 10 secunde poate fi tot ce este necesar pentru a trece de la „ nu vreau să fac" la „deja fac asta, deci aş putea continua" Sa spunem de exemplu că vrei să te duci la sala de sport. Ridică-te acum şi adună hainele şi incălţămintea de antrenament. Umple o sticla de apa sau pregăteşte un fresh. E mult mai probabil că vei duce la capăt o acţiune dacă incepi să faci ceva legat de obiectivul dorit!


Aceste două instrumente - realizarea de sarcini mici şi „angajarea de 10 secunde" in activitatea dorită - te vor ajuta să progresezi mai mult decât a sta blocat in intrebarea „de ce eu?". Şi nu uita: pierderea severă a motivaţiei poate fi un semn al depresiei. Daca starea ta devine persistentă şi invalidantă nu ezita să iei legătura cu un profesionist in domeniul psihologiei. Psiholog Magdalena Dragomir

Cabinet Individual de Psihologie Dragomir Magdalena
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp