Aichmofobia - frica de intepaturi

Aichmofobia - frica de intepaturi
Aichmofobia este frica de ace, obiecte taioase si ascutite. Multe persoane pot asocia aceste frici cu mai cunoscuta tripanofobia, care este o frica extrema de ace si injectii. Este observata mai ales la copii, dar si la adulti. Lasata netratata, se poate agrava in timp si determina dificultati in efectuarea activitatilor de zi cu zi si a dezvoltarii. Mai mult in unele cazuri extreme cei cu aceasta conditie le poate fi frica pina la lesin cind vad obiecte ascutite prin cresterea ritmului cardiac si a presiunii singelui.

Identificarea aichmofobiei este simpla. Daca persoana devine extrem de fricoasa sau manifesta alte comportamente nervoase cind este expusa la obiecte ascutite, poate avea fobia. Unele dintre simptome cuprind sentiment de panica in prezenta obiectelor ascutite, reactii automate sau incontrolabile ca raspuns la frica, ritm cardiac rapid, scurtarea respiratiilor, tremor si evitare extrema.

Nu exista o cauza universal specifica a acestei conditii. Posibili factori evolutionari imprima victimei frica si predispozitia pentru a dezvolta aichmofobia. Unele traumatizari incluzind astfel de obiecte prin proceduri medicale sau nu sau simpla prezenta la un astfel de incident sau iatrofobia-frica extrema de medici.

Un psihoterapeut sau consilier psiholog expert poate trata conditia. Scopul este sa detecteze factorul initial declansator care determina persoanei frica irationala. Pacientul si terapeutul vor discuta de ce frica este nefondata, ce a declansat-o si moduri de a face fata simptomelor. Totusi, fata de alte fobii aichmofobia poate fi mai complexa decit psihologica. Factorii fizici cum ar fi hipersensibilitatea pot contribui.

Tratamentul tipic pentru hipersensibilitate este anestezia locala.
Alte forme de psihoterapie cprind terapia de expunere sau cea cognitiv comportamentala. In acest tip de terapie pacientul se va confrunta cu sursa fricii progresiv invatind sa-si controleze reactiile fizice si mentale. Pus in fata fobiei pacientul devine obisnuit cu aceasta si va realiza in final ca frica initiala nu are o baza reala de pericol iminent.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp