Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim

Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
Sunteti parinti si trebuie sa mergeti la serviciu, nu beneficiati de ajutorul bunicilor, sau pur si simplu va doriti o seara, doua libere in weekend? E clar ca aveti nevoie de babysitter. Indiferent de situatie, o pauza este binevenita pentru parinti - dupa ce veti petrece putin timp impreuna va veti simti ca noi, pregatiti sa o luati de la capat cu cresterea copilului.

Totusi, incredintarea copilului unei persoane necunoscute poate deveni o adevarata provocare. Cum gasiti o persoana de incredere, matura, responsabila si careia sa-i placa cu adevarat copiii? In primul rand, evitati sa cautati o persoana care sa fie copia perfecta a dumneavoastra. Indiferent de cat de constiincioasa este, nicio alta persoana nu va putea inlocui parintii si nu este corect sa aveti aceste pretentii de la babysitter. Odata ce ati gasit persoana potrivita, care va satisface toate cerintele, va trebui sa aveti incredere in judecata si priceperea ei. Iata care sunt optiunile atunci cand nu stiti de unde sa incepeti cu cautarea unui babysitter.

Recomandarea prietenilor si cunostintelor. Aceasta este poate prima varianta aleasa de parintii incepatori in domeniul babysitting. Intr-adevar este o idee buna sa intrebati rudele, cunostintele, colegii de serviciu, vecinii, sau chiar medicul pediatru, daca va poate recomanda pe cineva. Avantajele ar fi faptul ca nu veti plati comision agentiei de babysitting si de asemenea aveti sanse sa gasiti o persoana de incredere. Trebuie insa sa aveti in vedere si eventualele dezavantaje, cum ar fi faptul ca timpul de raspuns poate fi mare si, in eventualitatea in care babysitter-ul nu corespunde cerintelor dumneavoastra, concedierea poate deveni un lucru dificil si jenant.

Anunturi in ziare si pe paginile web de specialitate. Fie ca postati voi insiva anunt prin care cautati babysitter, fie ca frunzariti anunturile de oferte, cel mai probabil veti gasi o multitudine de persoane dornice sa presteze astfel de servicii si, cu putin noroc, bona potrivita nu va intarzia sa apara. Dezavantajele sunt timpul pierdut cu telefoane si intalniri si, in plus, puteti avea parte de surprize neplacute. Cu alte cuvinte, mergeti cam la risc.

Agentii de babysitting. La o prima vedere aceasta optiune va ofera doar avantaje, desigur in afara de comisionul mai mare sau mai mic perceput de agentie. Astfel economisiti timp, iar bonele sunt testate psihologic si de cele mai multe ori au pregatire speciala. Trebuie sa aveti insa grija la unele aspecte: acreditarea agentiei (ANOFM), TVA-ul comisioanelor, prevederile contractului, solicitati bon fiscal, profilul psihologic al babysitter-ului. Verificati daca agentia este una serioasa si are un sediu sau va propune intalniri in oras.

Interviul cu persoana aleasa ca babysitter. De vreme ce putini parinti aleg sa apeleze la o agentie de babysitting, in cazul in care alegeti o persoana recomandata de prieteni sau gasita in anunturi, va trebui sa o intervievati dumneavoastra. Cautati o persoana onesta, responsabila, rabdatoare, pozitiva, competenta, care indrageste copiii si pregatiti inainte o lista cu lucrurile pe care ati vrea sa le aflati de la babysitter. Lasati-va si instinctul sa intre in actiune. Exemple de intrebari:
- Care este experienta in domeniu?
- Cu ce copii ati mai lucrat - varsta?
- Cunoasteti manevre de resuscitare sau de prim ajutor?
- Care sunt zilele si orele convenabile pentru a sta cu copilul?
- Ce remuneratie asteptati? Orele de noapte sunt platite diferit?
- Care sunt posibilitatile de transport pana la locuinta copilului? Salariul include si transportul?
- Ce referinte aveti? Aveti grija sa le si verificati.
- Cum vei reactiona in cazul unei situatii dificile? Aici va puteti folosi imaginatia - accident, imbolnavire, etc.

In functie de varsta copilului, trebuie sa va ganditi si la varsta bonei. Nu este neobisnuit ca un tanar sa aiba grija pentru cateva ore de un copil mic. Puteti alege un copil adolescent, insa pentru un copil cu varsta de 1 - 3 ani babysitter-ul trebuie sa aiba cel putin 13 ani. In general, cu cat copilul este mai mic, cu atat bona trebuie sa aiba o varsta mai mare. Daca insa aveti nevoie de servicii indelungate este mai bine sa alegeti un adult.

Babysitter in actiune. Urmatorul pas este sa chemati acasa persoana aleasa ca babysitter, special pentru a se familiariza cu copilul si casa. O alta posibilitate este sa-i spuneti sa vina cu 20 de minute mai devreme, chiar in ziua in care aveti nevoie de serviciile ei. Observati modul in care bona interactioneaza cu copilul: daca ii acorda atentie si ii place sa se joace cu el, daca are un ton al vocii bland, daca zambeste si rade cu copilul, daca metodele de corectie sunt pozitive.

Aveti grija sa-i dati instructiuni cu privire la rutina obisnuita a copilului si spuneti-i cu claritate ce are de facut in absenta dumneavoastra. Lasati si o lista cu telefoanele de urgenta (medic, politie, pompieri) si telefoanele la care va poate contacta, precum si adresa si numarul de telefon al casei. Aratati-i bonei iesirile de urgenta, lasati lanterna si dulciuri in caz de pana de curent, aratati-i unde este trusa de urgenta. Daca sunteti plecati mai mult timp, lasati ceva de mancare pentru copil si pentru babysitter. Fiecare casa are regulile ei: in privinta utilizarii telefonului si a televizorului, daca pot veni persoane straine in casa, daca se raspunde la usa, etc. Va asteptati de la babysitter sa faca sarcini suplimentare, cum ar fi spalatul vaselor, curatenie in casa sau gatit? In acest caz aflati daca sunt si costuri uplimentare.

Si copilul trebuie sa stie la ce sa se astepte. Spuneti-i ca va veni cineva sa aiba grija de el cat sunteti plecati. Daca este pentru prima data cand folositi serviciile unui babysitter, va puteti astepta ca cel mic sa izbucneasca oricum in lacrimi, in momentul in care isi va da seama ca plecati. Nu va lasati impresionati - este o reactie normala si cel mai probabil isi va reveni dupa ce veti pleca, in functie de perspicacitatea bonei de a gasi subiecte de discutie sau activitati interesante pentru copil. Daca totusi nu sunteti cu inima impacata in privinta lasarii copilului cu un strain, tehnologia moderna va vine in ajutor: instalati mici camere de luat vederi in locurile esentiale.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp