Beneficiile trainingului autogen Schultz

Beneficiile trainingului autogen Schultz

In tratamentul anxietatii trebuie sa ne concentram pe trei componente: componenta fiziologica, componenta cognitiva si componenta comportamentala. Una dintre metodele foarte eficiente cu care lucram pe prima dintre cele trei componenete, cea fiziologica, este trainingul autogen Schultz, adica o serie de exercitii de relaxare. Daca exersam trainingul si reusim sa trecem de faza de invatare, ne va ajuta toata viata. Da, intr-adevar, presupune un efort din partea celui care doreste sa il practice, un efort mental, dar si de timp (exercitiile se adauga, saptamana dupa saptamana, fara sa le eliminam pe cele deja invatate). Dar chiar merita efortul: sunt doar cateva saptamani pe langa tot restul vietii tale. Ce zici?

 

Trainingul are doua componente esentiale: o postura a corpului in care niciun muschi sa nu fie incordat si o serie de formule pe care ni le spunem in gand, formula principala fiind "Sunt calm, relaxat." "Calm" se refera la inducerea unei stari de calm la nivel mental, iar "relaxat" la corpul nostru, toti muschii trebuie sa fie relaxati. Apoi, ne inducem niste senzatii percepute de majoritatea oamenilor ca fiind placute: senzatia de greutate, de caldura, frunte rece etc. De fapt, ce facem? Invatam sa ne controlam corpul. De ce e util un astfel de lucru? Pentru ca de fiecare data cand avem o stare de anxietate, sau chiar furie, corpul nostru reactioneaza, adica aceste emotii se manifesta si la nivel fiziologic, sau mai bine spus, in primul rand la nivel fiziologic: palpitatii, tremor, transiparatii ale palmelor, gura uscata, dureri de cap, ameteli, senzatii de sufocare etc. Ne ajuta foarte mult sa invatam sa ne controlam astfel de stari si pentru ca uneori ele sunt insotite de comportamente disfunctionale. De exemplu, la o prezentare, din cauza "emotiilor", ne blocam si nu suntem in stare sa ducem discursul la bun sfarsit, sau cand suntem furiosi aruncam cu obiecte si spunem lucruri pe care nu neaparat le credem.

 

Marele benefciu este ca dupa cateva saptamani de exersare, nu va mai fi nevoie sa facem intregul exercitiu, ci doar sa ne repetam in gand, de cateva ori, formula principala, cel mai des folosita, "Sunt calm, relaxat" si vom simti la nivel fiziologic si mental toate lucrurile pe care le-am tot repetat in timpul exercitiilor. De ce? Pentru ca, pur si simplu, creierul nostru functioneaza foarte mult pe asocieri, iar formula principala se asociaza cu toate senzatiile fiziologice pe care ni le inducem in timpul exercitiilor, acesta fiind si motivul pentru care repetam foarte mult fiecare formula si pentru care fiecare formula trebuie sa fie cat mai scurta si simpla posibil.

 

Exercitiile sunt utile si in insomnii, daca am trecut cu bine de faza de invatare. De multe ori cand avem insomnii suntem intr-o stare de agitatie total opusa celei din timpul trainingului autogen. Deci va fi suficient sa spunem de cateva ori "Sunt calm, relaxat" ca sa simtim la nivel fiziologic starea de relaxare.

 

De asemenea, trainingul este util si in controlul durerii. Poate stiti deja ca exista tehnici de control al durerii. Daca stapanim foarte bine trainingul autogen, asta insemnand ca stim sa ne controlam corpul la un anumit nivel, e un bun inceput pentru a invata cum sa ne controlam si durerea.

 

Aceasta este o prezentare foarte scurta a beneficiilor trainingului autogen Schultz, dar va invit mai departe la lectura si, de ce nu?, la practicarea acestui training.

Cabinet Individual de Psihologie Simion Madalina
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK