Ce este bunăstarea psihologică?

Ce este bunăstarea psihologică?

Noi, oamenii, avem tendința înnăscută de a ne dezvolta, de a crește. Nevoile noastre, fundamental umane, prin sursele de motivație, sunt nutrienții specifici satisfacției în dezvoltarea psihologică, pentru integritate și bunăstare. Indiferent de statut, de sex, de religie, etc., noi ne dorim, și uneori reușim, să fim stăpâni pe sine, siguri de sine și mulțumiti, eficieți, satisfăcuți, trăind o stare de bine.

De-a lungul vieţii, ne confruntăm cu evenimente, situaţii de viaţă diverse şi provocări cărora trebuie să le facem faţă şi care ne dezvoltă existenţa. Bunăstarea psihologică poate fi înţeleasă prin modul în care noi ne raportăm la trăirile pe care le avem în urma experienţelor de viață, la modul în care percepem şi înţelegem viaţa şi prin modul în care suntem deschişi spre experienţă. Aceste experienţe ne sunt proprii fiecăruia dintre noi și ne individualizează.

Bunăstarea este o stare de mulțumire sufletească determinată de factori precum dezvoltarea economică, venitul, credințele, relațiile personale, tendința spre asociere și grupare, cu ajutorul căreia ne găsim împlinirea, scopul, și sau sensul.

Bunăstarea psihologică are o componentă cognitivă ce se referă la semnificaţia personală asupra sănătăţii mentale şi a satisfacţiei în viaţă, și dimensiunea afectivă ce include experienţa emoţională personală care poate fi placută sau neplacută.

Dimensiunile bunăstării psihologice sunt:

Acceptarea de sine - Atitudinea pozitivă față de sine, recunoașterea și acceptarea numeroaselor aspecte ale propriei persoane, inclusiv trăsături plăcute și trăsături mai puțin plăcute; O părere pozitivă despre propriul trecut.

Relațiile pozitive cu alții - Relații calde, satisfăcătoare, de încredere cu alții; preocupare pentru binele altora; capabil de empatie, afecțiune și intimitate puternice; înțelegerea aspectului de compromis din relațiile umane.

Autonomia și independența - capacitatea de a rezista la presiunile sociale de a gândi și a acționa în anumite moduri; reglarea din interior a comportamentului; autoevaluare prin prisma standardelor personale.

Stăpânirea mediului - Sentimentul de competență și putere în gestionarea mediului; controlul unei game complexe de activități externe; folosirea eficientă a oportunităților din jur; capacitatea de a alege sau de a crea contexte adecvate nevoilor și valorilor personale.

Scopul în viață – Prezența obiectivelor în viață și a unui sentiment al direcției; sentimentul că prezentul și trecutul propriu au semnificație; nutrirea unei credințe care dă vieții un scop.

Dezvoltarea personală - Sentimentul unei dezvoltări continue; se vede crescând și extinzându-se; deschiderea față de experiențele noi; sentimentul de fructificare a potențialului; îmbunătățiri vizibile ale propriei persoane și ale comportamentului propriu de-a lungul timpului; schimbare în moduri care reflectă mai multă cunoaștere de sine și eficacitate.

Bibliografie:
Papalia, D.E., Olds, S.W., Feldman, R.D., (2010 ), Dezvoltarea Umană, Editura Trei, București.

Psihoterapeut Tănase Luiza-Andreea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp