Ce facem cand cineva are un atac de panica? 5 moduri de a oferi sprijin

Autor: Elena Pana
Ce facem cand cineva are un atac de panica? 5 moduri de a oferi sprijin

Daca sunteti cu cineva care are sau tocmai a trecut printr-un atac de panica, este important sa tineti cont de urmatoarele aspecte:


1. Cel mai importat lucru este sa fiti acolo, sa fiti suportiv. Pastrati-va calmul, nu puneti foarte multe intrebari deodata si nu exagerati. Cineva care crede ca va muri sau ca este pe cale sa lesine nu vrea sa fie interogat cu intrebari de genul “Ce ti s-a intamplat?”, “Dar ce ai?”, “Dar de ce ti-e rau?”, “Esti sigur ca nu ai altceva?, “Din ce cauza ti s-a intamplat asta, nu cumva....”. Acest tip de intrebari pot crea si mai mult disconfort si anxietate.


2. Prea multa ingrijorare poate de asemenea sa inrautateasca situatia, amplificand frica. Evitati sa folositi exprimari precum “Of, vai saracul de tine”, “Vai, draga, este groaznic ce ti se intampla, sa chemam ambulanta!”. Nu va panicati si dumneavoastra, incercati sa ramanenti calm si ferm, oferind in acelasi timp suport -Ex. “Observ ca te simti foarte rau, din cauza starii intense de frica. O sa asteptam impreuna pana cand senzatiile fizice vor trece”. Nu interveniti cu medicamente (nici calciu sau medicamente naturiste), nu chemati Salvarea si nu apelati la alte asigurari. Un atac de panica este o experienta extrem de neplacuta, insa nu reprezinta un pericol pentru sanatate.

3. Nu denigrati persoana cu comentarii precum “Inceteaza, ce esti copil?”, “Revino-ti, termina cu prostiile”. Un atac de panica nu este o gluma si daca cel care trece prin aceasta experienta ar putea sa spuna “Stop” si sa isi revina, cu siguranta ar face-o. Etichetarile, jignirile, tipetele nu sunt de nici un ajutor! Daca va simtiti furios, sau va este greu sa intelegeti prin ce trece celalalt, incercati cel putin sa nu spuneti nimic.

4. Hiperventilatia (respiratia rapida, la nivel toracic), desi nu este periculoasa, poate sa agraveze senzatia de sufocare, caldura, bataile inimii si celelalte simptome ale atacului de panica. In mod obisnuit inspiram oxigen si expiram dioxid de carbon. In timpul hiperventilatiei expiram mult dioxid de carbon si inspiram prea mult oxigen. Astfel, vom avea in organism prea mult oxigen si prea putin dioxid de carbon, iar acest dezechilibru se resimte prin ameteala, batai rapide ale inimii, senzatie de moleseala in picioare, senzatie de sufocare, etc. Pentru a ajuta la refacerea echilibrului, putem respira punand mainile caus la gura (ca atunci cand bem apa din palme sau cand stranutam) – in acest mod vom re-introduce in organism dioxidul de carbon expirat, si vom reduce surplusul de oxigen. Ajutati persoana sa isi re-echilibreze nivelul de oxigen si dioxid de carbon.

5. In momentul cresterii anxietatii, majoritatea persoanelor incearca sa gaseasca o cale de “evadare” - frica determina reactia fireasca de fuga din situatie. Desi acest lucru aduce, pe moment, o usurare, pe termen lung astfel de comportamente de evitare vor intari credintele anxioase. Daca este posibil, ajutati persoana sa ramana pe loc, fara a apela la alte mecanisme de asigurare (medicamente, Salvare, etc), pana cand ii scade anxietatea. In acest mod, mintea ei va invata ca un atac de panica, desi foarte neplacut, nu este periculos, si ca poate fi depasit fara a necesita alte interventii. Incercati, cel putin, sa obtineti o amanare (“Hai sa stam putin, sa respiram calm si sa numaram pana la 60 si apoi plecam”), si explicati-i ca locul in care se afla nu este periculos. Nu fortati insa, este important sa lasati persoana sa ia propriile decizii.

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp