Consilierea şi psihoterapia persoanelor/cuplurilor infertile

Consilierea şi psihoterapia persoanelor/cuplurilor infertile
Experienţa infertilităţii implică o provocare pentru partenerii unui cuplu, întrucât, parentalitatea reprezintă o dimensiune socială şi emoţională valorizată de societate. Fiecare cuplu îşi construieşte o identitate proprie, în care scopurile de viaţă ale partenerilor sunt conciliate, iar eforturile comune sunt menite să satisfacă aşteptările partenerilor şi să le aducă mulţumire. Dificultatea de a avea copii este, cel mai adesea, percepută ca o experienţă dureroasă, partenerii interogându-se asupra factorilor care au condus la o astfel de situaţie, precum şi asupra posibilităţilor de a o surmonta.

Aproape invariabil, cuplurile diagnosticate cu infertilitate ajung să experimenteze stresul, inclusiv în planul relaţiei. Riscul pentru distres creşte pe măsură ce cuplurile eşuează în încercarea de a avea copii şi înaintează în vârstă. Chiar daca o parte dintre partenerii unor astfel de cupluri ajung să se resemneze în timp, sentimentele contradictorii şi nivelul scăzut al stării de bine sunt variabile cărora psihologii şi psihoterapeuţii trebuie să le acorde atenţie, întrucât rezultatele studiilor evidenţiază legătura consistentă dintre nivelul stresului şi succesul eforturilor pe care cuplurile infertile le fac pentru a avea un copil (De Liz şi Strauss, 2005; Tuschen-Caffler, Florin, Krause şi Pook, 1999 ).

Având în vedere faptul că experienţa infertilităţii este descrisă în literatura de specialitate ca fiind încărcată de o serie de trăiri de neadecvare, culpabilitate, stigmat şi de asemenea, luând în considerare premisele terapiei experienţiale conform cărora problemele pe care oamenii le resimt se datorează reprimării şi/sau sterilităţii emoţionale ca urmare a presiunii societăţii de a-i determina să se armonizeze la viaţa de grup impusă de aceasta, după cum „rezolvarea” acestora implică acceptarea, autenticitatea sentimentelor, creşterea resurselor (Nichols şi Schwartz, 2001 ) terapia experienţială în asistarea cuplurilor infertile poate conduce la spargerea aşteptărilor rigide şi a deblocării îngrijorărilor pentru ca persoanele să poată să se bucure de celelalte aspecte pozitive din viaţa lor care au fost fie ignorate, fie uitate.

În timpul şedinţelor de terapie experienţială beneficiarii resimt reuşite, succese, identifică obstacole pe care le surmontează, îşi îmbunătăţesc stima de sine asumându-şi mai multă responsabilitate pentru acţiunile lor, facilitând schimbarea, creşterea emoţională. Întrucât în cadrul terapiei clienţii sunt mai degrabă atenţi asupra sarcinilor pe care le au de efectuat, a activităţii în sine mai degrabă decât asupra aspectelor terapeutice ale experienţei, sunt mai predispuşi să se comporte autentic. Atunci când terapeutul şi clientul procesează experienţa trăită prin intermediul discuţiilor care pot avea loc fie în timpul activităţii, fie după aceasta, iar prin intermediul feedback-ului primit clientul ajunge să identifice şi să evalueze gândurile, modalităţile în care a acţionat sau alte experienţe care au precedat o serie de comportamente adoptate în viaţa de zi cu zi.

Terapia experienţială poate fi utilizată atât în lucrul cu copiii, adolescenţi, adulţi, cupluri şi familii, în tratarea dependenţelor, tulburări de comportament, de dispoziţie, tulburări alimentare, sexuale, depresii, tulburare bipolara, traumă, pierdere, suferinţă.
Cabinet Psihologic PsihoArt
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp