Crăciun Fericit! ... dacă trebuie, trebuie!

Crăciun Fericit! ... dacă trebuie, trebuie!

Se apropie Crăciunul şi mulţi dintre noi, probabil au început să resimtă o tristeţe care se înfăţişează în timpul sărbătorilor. Anglosaxonii o numesc "Christmas Blues", şi este definită ca fiind o formă de tristeţe, melancolie sau chiar o reală şi proprie depresie, ce pare că se activează tocmai în perioada sărbătorilor de iarnă.


De ce suntem trişti de Crăciun?

Poate că un climat mai rece şi zilele mai scurte au o oarecare influenţă asupra stării emoţionale, crescând incidenţa tulburărilor afective stagionale. Dar, mult mai probabil motivele acestei stări de spirit din perioada Crăciunului îşi afundă rădăcinile şi în alte izvoare, de o natură mult mai mult psihologică. Deseori se constată tendinţa de a manifesta o serie de aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte sărbătorile:


• ce să faci şi cu cine; cât te vei distra şi cât de fericite vor fi acele zile.

• Sau există tendinţa de a te gândi obsesiv asupra propriilor suferinţe şi a condiţiilor în care se trăieşte (de exemplu divorţat, single, separat … ) victimizându-te pentru ceea ce nu ai sau nu ai realizat şi pentru starea neplăcută pe care o trăieşti.

• Ori reflectezi într-o manieră critică exagerată asupra propriei vieţi, sfârşind prin a face o dare de seamă la sfârşit de an... dare de seamă care nu este favorabilă sau satisfăcătoare.

• Sau sunt deplânse persoanele dragi pierdute care nu mai pot petrece sărbătorile împreună cu noi, şi a căror absenţă o resimţim din plin.


Mai mult, în această perioadă a anului reclamele difuzate în exces ne fac să ne simţim obligaţi să cumpărăm şi să cheltuim bani, iar acest fapt ne poate face să experimentăm o stare conflictuală, mai ales atunci când situaţia economică nu poate susţine posibilitatea de a face cadouri prezentabile tuturor.


De asemenea, vehicularea acestor tipuri de reclame ne poate face să ne confruntăm cu modele nerealiste în ceea ce priveşte fericirea şi armonia familială, succesul şi care nu corespund realităţii de facto pe care o trăim.


Toate acestea pot acutiza o stare de rău latent sau o insatisfacţie de fond pe care nu am reuşit să o gestionăm: sfârşim, astfel, prin a considera că ceilalţi sunt mai fericiţi şi mai bogaţi, că deţin mai multe bunuri, că sunt mai satisfăcuţi. Toate acestea ne conduc spre o stare de tristeţe şi mai mare, un sentiment de singurătate şi mai accentuat, o irascibilitate incontrolabilă şi nedefinită.


Multe persoane pot să devină în mod deosebit mai anxioase şi mai nervoase din cauza presiunii resimţite în această perioadă din cauza aşteptărilor referitoare la reuniunile familiale: prânzuri şi cine cu persoane pe care nu le-au văzut de mult timp şi cu care, poate, sunt în relaţii nesatisfăcătoare şi care nu ajută la o trăire senină a sărbătorilor.


Ce să facem pentru a depăşi tristeţea de Crăciun şi a trăi mai bine perioada sărbătorilor?

Iată o listă în care se pot găsi sugestii potrivite şi pentru noi:

• În cazul unei depresii semnificative, cu un grad ridicat de suferinţă, este necesar apelul la un profesionist în sănătate mentală (medic psihiatru, psiholog, psihoterapeut ).

• Fixarea unor reguli şi a unor limite de cheltuire a banilor şi de participare la evenimente sociale (prânzuri, cine, ieşiri… ).

• Înlocuirea cadourilor materiale cu daruri nemateriale, precum oferirea timpului personal sau a abilităţilor şi experienţelor celor care au nevoie.

• A dedica timp voluntariatului.

• A învăţa să "locuieşti" prezentul: să te bucuri de fiecare moment fără să te laşi afectat de aşteptările nerealiste sau excesive despre cum ar trebui să se desfăşoare sărbătorile.

• A dedica timp reflecţiei asupra semnificaţiilor profunde şi personale pe care Crăciunul le poate reprezenta.

• Exercitarea meșteșugului recunoștinței: a ne aminti să fim recunoscători pentru ceea ce avem și pentru ceea ce suntem.

• Să deplasăm focusarea mentală de la ceea ce nu merge spre ceea ce putem face pentru a fi mai fericiți.

• În loc să ne gândim obsesiv la ceea ce nu merge și la ceea ce nu avem, mai degrabă să ne implicăm activ pentru a face ceva constructiv în viețile noastre.

• Ţinerea la distanță a persoanelor care, cu scuza că este Crăciunul, tind să ne scurgă de energii și de timp, lăsându-ne debusolați, triști, nervoși și apatici.

• Organizarea și edificarea obiectivelor personale pentru anul ce va veni.


Mai ales, să nu uităm că sărbătoarea Crăciunului este o festivitate a spiritului, și care, chiar și pentru cei care nu sunt religioși aduce cu sine, și amintește, numeroase semnificații simbolice de o valoare psihologică și spirituală inestimabilă, vehiculând un mesaj transcultural de renaștere, pace și iubire necondiționată. Toate acestea pot fi de un real folos în încercarea de a atribui vieții noastre și comportamentelor noastre o valoare mai ridicată, mai profundă și mai satisfăcătoare față de ceea ce ne este prezentat cu obstinație de mass-media.

 

„Crăciunul, copile, este iubire în acţiune. De fiecare dată când iubim, de fiecare dată când dăruim, este Crăciun" .

Pavel Giurgi - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp