Cresterea capacitatii de functionare

Conceptele psihologice ale sanatatii:

- experienta autoeficientei;
- stilul de viata sanatos si activ;
- capacitatea de a te bucura;
- relatiile adaptative;
- capacitatea de a fi pe cont propriu;
- capacitatea de autodistantare;
- capacitatea de relaxare;
- atitudinea optimista fata de viata;
- capacitatea de a suferi;
- competentele sociale, comunicative si emotionale.

Persoanele deplin functionale simt ca merita sa fie placute de alti oameni si ca pot tine profund la altii si isi satisfac nevoia de apreciere pozitiva formand relatii interpersonale reusite. Ele dovedesc o apreciere pozitiva neconditionata fata de ceilalti, ca si fata de sine. Aceste persoane traiesc complet si liber in fiecare moment. Ei raspund spontan la propriile experiente si privesc fericirea nu ca pe o utopie imobila, ci ca pe o calatorie in permanenta schimbare. „Viata buna este un proces, nu o stare de a fi. Este o directie, nu o destinatie.” (Rogers) Totusi, persoana pe deplin functionala reprezinta un ideal, rareori atins. Acest fapt nu face mai putin valoros demersul permanent de a imbunatati capacitatea de functionare.

Obiectivul psihoterapiei este de a ajuta clientii sa descopere si sa inlocuiasca introiectele care le conditioneaza autovalorizarea cu propriile lor nevoi si dorinte reale. In mediul securizant al relatiei terapeutice clientii sunt capabili sa demonteze apararile menite sa protejeze conceptul de sine incongruent, sa evidentieze si sa infrunte sinele fals, sa dea piept cu angoasa rezultata si sa recunoasca faptul ca aceste opinii false despre ei insisi, adanc introiectate, conduc la experientele dureroase pe care le traverseaza de-a lungul scenariului vietii. In urma acestui travaliu ei isi vor revizui in mod adecvat conceptul de sine, hotarand, printre altele: „Nu voi gandi si simti asa cum cred ca vor alti oameni sa o fac, pentru a fi iubit; voi incepe mai intai sa ma iubesc pe mine insumi. Pot fi deschis experientei, fiind cine sunt cu adevarat.” Aceasta evolutie este insasi aceea spre o persoana deplin functionala.

A deveni o persoana deplin functionala reprezinta un demers continuu. Prin urmare, chiar si oamenii care sunt relativ bine adaptati tind sa caute modalitati pentru a continua cresterea personala si autoactualizarea.

Una dintre metodele de a satisface aceasta nevoie si totodata o metoda valoroasa de suport pentru procesul terapeutic este grupul de intalnire - un numar de aproximativ 10 pana la 12 oameni se intalnesc cu unul sau doi moderatori pe o perioada relativ scurta de timp (de ex un week-end). Moderatorul se serveste de autenticitate, empatie si acceptare neconditionata pentru a instaura un climat psihologic de siguranta si incredere. Nu exista proceduri rigide, formale. Treptat, membrii grupului isi reduc prin interactiune distorsiunile defensive, isi dezvaluie adevaratele sentimente despre ei insisi, permitandu-si astfel o mai buna autocunoastere si autoacceptare, prim pas pentru a demara schimbarile dorite in sensul imbunatatirii capacitatii de functionare. Ei vor afla prin cresterea deschiderii la experienta care este impactul lor real asupra celorlalti, vor putea sa impartaseasca emotii autentice si profunde si vor descoperi noi scopuri si directii.

Grupurile de intalnire acopera o lacuna majora a societatii noastre impersonale si tehnologice:
„Nevoia psihologica ce atrage oamenii spre grupurile de intalnire este o foame pentru ceva ce persoana nu gaseste in mediul sau de lucru sau in viata sa de familie moderna. Este o foame pentru relatii apropiate si autentice, in care sentimentele si emotiile pot fi exprimate spontan, fara a fi mai intai si cu grija blocate si cenzurate, in care experiente profunde - dezamagiri si bucurii - pot fi impartasite, unde se poate indrazni si incerca manifestarea unor noi modalitati comportamentale, unde persoana se apropie de stadiul in care totul este cunoscut si acceptat si devine posibila o noua crestere.” (Rogers)

adaptare dupa Introducere în teoriile personalităţii - Robert B. Ewen
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp