Culpabilizarea - de evitat

Prea des in viata de copil si chiar si in cea de adult exista intrebarea „Nu ti-e rusine de ce ai facut?” sau decizia „Ar trebui sa iti fie rusine!”.

Aceste expresii care in intentia celor care le adreseaza ar trebui sa ascuta un simt moral sau sa determine o anumita constientizare si/sau modificare comportamentala in interlocutor, sunt de fapt veritabile otravuri care vor provoca stari extrem de neplacute si, mai mult, sadesc germenii unei viitoare poate severe autoculpabilizari. Aceste fraze, aparent neimportante, sunt cu atat mai daunatoare si mai nocive cu cat sunt exprimate de cei apropiati - prieteni, parinti (care poate ca incearca sa isi intareasca puterea proprie sau aria de influenta...).

In sistemul relational care domina inca azi in familie si societate reprosul, acuzatia, culpabilizarea constituie un mod de „comunicare” foarte utilizat. Cuplabilizarea, pe care nu trebuie sa o confundam cu culpabilitatea - vizeaza sa faca o persoana responsabila de ceea ce a trait un altul „Priveste cat de nefericit sunt pentru ceea ce ai facut!”. Daca sunt sigur de mine si de valorile mele nu am nevoie sa exersez o presiune morala asupra altuia incercand sa il fac sa ii fie rusine.

Elementul declansator al unei tentative de culpabilizare se invarte in jurul a patru propozitii relationale:
- ai facut ceea ce nu trebuia sa faci;
- nu ai facut ceea ce trebuia sa faci;
- ai spus ceea ce nu trebuia sa spui;
- nu ai spus ceea ce trebuia sa spui.
(acest vesnic alienant TREBUIE care ajunge sa ne guverneze vietile, sentimentele, actiunile, visele...)

Cel care primeste corectia o poate confirma si chiar amplifica - se poate simti cu adevarat vinovat, rusinat si poate adopta o atitudine de supunere - reala sau mimata. Prezentand un profil ascultator el poate incerca sa dezamorseze reprosurile care ii sunt destinate si poate sa isi imagineze astfel ca a (re) gasit dragostea, stima sau aprobarea celor din jur. Poate, de asemenea, sa se apere, sa incerce sa minimalizeze sau sa nege „nu este vina mea”, „nu am vrut” sau chiar sa acuze la randul sau devenind contraagresiv si poate chiar culpabilizator „el/tu a (i) inceput!”, „eu sunt cel care este mereu acuzat, de fapt!”. La cel care le primeste, tentativele de cuplabilizare dezvolta amare indoieli si diminuare a stimei de sine.

Orice demers care vizeaza sa diminueze, sa umileasca, sa devalorizeze o persoan.a este o atitudine infantila si infantilizanta si intretine sechelele acuzatorului care are iluzia ca poate controla viata si/sau comportamentul altei persoane.

Sa invatam deci sa nu cultivam culpabilizarea. Relatiile umane au nevoie sa fie sustinute de o etica personala, dar nu este indicat sa se lase antrenate sau sa se piarda intr-un moralism care mentine in dependenta sau care intretine lipsa de incredere in propria persoana.

Culpabilizarea se poate asemana cu un cancer - un cancer al comunicarii care distruge celulele vii ale unei relatii umane.

dupa Jacques Salome - Ce-ar fi daca ne-am inventa propria viata?; ed. Curtea Veche, 2012
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp