Cum apar problemele de genul celor cu, care vin clientii la terapie?

Cum apar problemele de genul celor cu, care vin clientii la terapie?

Cele mai multe apar pe fondul unei comunicari disfunctionale intre membrii familiei sau a cuplului. Apoi isi pune amprenta ca familia in sine se afla la un anumit stadiu sau ciclu de viata (precum ar fi: familie fara copii, familie cu, copil mic sau familie cu adolescenti ).

 

Pe langa acest stadiu (vizibil sau nu, constientizat sau nu la nivel emotional ), la randul sau fiecare membru din familie are propriul stadiu personal, o faza si o etapa a vietii sale interioare. Atunci cand granitele dintre ei sunt rigide sau difuze si nu permit o colaborare deschisa si o exprimare autentica, se acumuleaza de obicei multa tensiune emotionala; presiune ce poate rabufni prin neintelegeri, conflicte deschise sau inchise (manifeste prin distanta emotionala, retragere emotionala ) sau prin alte forme simptomatice cum sunt Somatizarile si Psihosomatizarile.

 

O alta cauza frecvent intalnita este cea de tipul Credintelor sau Convingerilor de viata cu, care oamenii sunt educati si in numele carora actioneaza cu toata fiinta lor construind tipare de interactiune nepotrivite functionarii sistemului lor familial. Dar si faptul ca multi se LASA condusi de Puterea Obisnuintei, dand vina pe soarta si neobservand modul in care ei sunt implicati. De aici apare deseori acel Pacient Identificat al unei familii, personajul problematic al familiei care este adus sau trimis la terapie de catre membrii acesteia.

 

De exemplu: o mama tanara de 22 de ani, singura si necasatorita dar care a ramas insarcinata si locuieste inca in familie ei de origine a ajuns la conflicte majore, nu pentru ca a ramas insarcinata, ci pentru ca in respectiva familie functioneaza convingerea ca: o viitoare mama, indiferent de varsta, nu mai are de ce frecventa cluburile, baruri sau seara la terase; ci ca de acum numai de copil ar trebui sa se ingrijeasca si nicidecum nu se cade sa mai frecventeze astfel de locuri. Ce ar spune lumea? Ar face familia de rusine!!... s.a.m.d.

 

Iata deci, intr-o foarte succinta punctare, cum se poate observa ca un membru al familei aflat intr-o faza personala a vietii, dar si una de acum familiala, fara autonomie si independenta financiara este plasata in ierarhia familiei; putem vedea cum si cine traseaza regulile acestei familii, ce fel de reguli functioneaza?! cui sunt tributare?!; cine este leaderul si la ce credinte de viata se raporteaza ei in familia lor.

Șimon Valentina Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK