Cum contribuie dezvoltarea personala la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Cum contribuie dezvoltarea  personala la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Uneori, un copil poate sa iti spuna clar si raspicat: „Vreau sa ma fac MARE!”. De unde aceasta dorinta? Din nevoia sa de autonomie, din dorinta de a descoperi, de a invata. Capacitatea celor din jur de a intelege si modalitatea lor de a raspunde acestor nevoi, ii asigura copilului o dezvoltare armonioasa a personalitatii.

Pe masura ce creste, copilul intampina diverse provocari, in functie de etapa de dezvoltare: acumularea de cunostinte, formarea de deprinderi, dezvoltarea unor noi tipuri de relatii, etc. Toate aceste provocari, pot aduce cu ele diverse dificultati, framantari, conflicte interioare. Rolul nostru, al adultilor, parinti, educatori, formatori, „fauritori de oameni” (V. Satir), este sa insotim copilul in aceasta minunata calatorie, sa il ajutam sa isi descopere si sa isi urmeze visele. Sa il iubim asa cum este, fara sa incercam sa il „ajustam”, fara sa traim noi prin el, ci oferindu-i un model prin exemplul personal. Sa veghem la satisfacerea nevoilor lui, fara a le deforma. Sa acceptam ca si el are emotii, ca si noi, ca si el intampina dificultati, ca si noi. Sa ii vorbim despre ce am facut noi, ca sa ne realizam visele.

Un copil descopera prin joc. Un copil experimenteaza, incearca, renunta, revine. Dezvoltarea personala presupune un cadru in care copilul este incurajat sa fie el insusi, fara sa i se pretinda sa fie performant. Este acceptat asa cum este, ajutat sa-si constientizeze sentimentele, emotiile, sa si le exprime.

Jocul si tehnicile creative sunt folosite cu succes pentru ca sunt un alt mod de comunicare. Daca unui copil ii este dificil sa se exprime verbal- aceste tehnici sunt un alt mod de a descrie povestea care nu poate fi spusa in cuvinte. In acest cadru, copilul este ajutat sa se elibereze, sa inteleaga, sa se exprime si sa gaseasca solutii.

Stimuland si sustinand creativitatea copilului, il ajutam sa fie in contact cu sinele lui, sa isi descopere si sa isi traiasca visele, sa isi intareasca personalitatea, putand astfel sa infrunte mai usor tot ceea ce ii creeaza disconfort.

Amaria Precup - Cabinet individual de psihologie si psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK