Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil

Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil

Nu de puține ori auzim în jurul nostru părinți care spun că nu-și doresc decât un copil pentru că ei știu cât de dureros a fost pentru ei atunci când au mai apărut frați sau surori. Copilul unic, învățat să fie în centrul atenției, venirea pe lume a unui frate poate fi catalogată ca un act de trădare și abandon din partea părinților. Copilul mai mare se simte dat deoparte, este uneori parentalizat, acest fapt generând probleme la care părinții nici măcar nu se gândesc. Dacă la început frații se angajează într-o competiție „care pe care”, cu timpul, în perioada adolescenței și în cea de adult, aceasta se poate tranforma în invidie și chiar ură între frați, părinții de cele mai multe ori fiind spectatori neputincioși.

         

Deși e foarte dificil să gestionezi în mod sănătos acestă situație, există metode care te pot ajuta ca părinte.

 

Perioada dinaintea nașterii nou născutului

 

1. Implică-ţi copiii mai mari în perioada sarcinii. Ai foarte mult timp la dispoziţie până când vei naște, așa că folosește timpul în așa fel încât să facilitezi tranziţia. Te poţi folosi de câteva din metodele următoare ...

 

• Eplică-i copilului lucrurile care se vor întâmpla înainte și după nașterea noului născut.

 

• Evită să-i spui copilului că noul născut va fi „cineva cu care se va juca” sau „cel mai bun prieten al tău” - cu cât copilul tău este mai mic cu atât acest lucru va fi mai crucial. Fă-l să înţeleagă că pentru câteva săptămâni noul născut va dormi, va mânca, se va uita de jur împrejur, își va face nevoile și va plânge. Fii explicit mai ales cu plânsul - expică-i că unii copii plâng foarte mult și asta nu înseamnă că este vina cuiva.

 

• Ia o papușă de jucărie și învaţă-ţi copilul cum să îngijească noul născut.

 

• Ofera-i copilului posibilitatea să aleagă unul din numele noului născut. Acest lucru poate fi făcut dându-i o listă cu nume pe care nu te-ar deranja dacă noul născut l-ar avea.

 

• Citește-i copilului povești cu fraţi și surori, despre felul cum ar trebui să se comporte și modele pozitive pentru felul în care ar trebui să se comporte.

 

• Este foarte important să vorbiţi despre acest subiect nu foarte des pentru a nu obosi și plictisi copilul; totodată, unii copii pot deveni anxiosi repetându-le din nou și din nou aceleași lucruri.

 

2. Amintește-i copilului tău că și el/ea a fost cândva un nou născut.

 

Folosind un limbaj adecvat în funcţie de vârsta copilului tău și cuvinte frumoase, spune-i copilului tău despre nașterea sa și ceea ce a făcut-o să fie specială. Acest lucru îl va face să înţeleagă emoţiile prin care treci și de ce ești așa de bucuroasă de venirea pe lume a noului nascut.

 

Perioada când noul născut vine pe lume

 

1. Menţine rutina zilnică a copilului cât mai normal posibil înainte, în timpul și după apariţia noului născut. Încearcă să menţii o normalitate pentru ca ceilalţi membri ai familiei să nu simtă că noul născut va schimba totul.

 

2. Descoperă moduri pozitive în care copilul să interacţioneze cu noul născut. Copilul poate ţine noul născut în braţe (supravegheaţi, copiii mai mici pot sta așezaţi pe pat cu picioarele întinse, iar noul născut să fie așezat pe o pernă pe picioarele copilului ), poate să-i cânte, să-i citească povești, să-l înveţe să zâmbească, etc.

 

3. Recompensează comportamentul pozitiv, astfel copilul va asocia faptul că dacă va fi un bun frate/o bună soră, va avea părinţi fericiţi și o familie fericită.

 

4. Cât mai mult posibil ignoră comportamentele negative ale copilului tău. Fă-l să înţeleagă că îţi poate atrage atenţia doar făcând lucruri pozitive precum aducerea unui scutec curat.

 

5. Încearcă să-i vorbești noului născut despre fratele/sora mai mare atunci când acesta se află prin preajmă: „Uite ce deștept e fratele/sora ta mai mare, și-a făcut patul singur/singură.”; „Când vei crește mai mare, fratele/sora ta te poate învăţa cum să îţi închei șireturile la papuci.”

 

6. Nu lăsa totul întotdeauna când noul născut începe să plângă. De foarte multe ori copilul tău va trebui să aștepte în momentul în care tu ai grijă de noul născut. Câteodată, lasă noul născut să te aștepte.

 

7. Petrece timp cu copilul tău, mai ales dacă petreci timp separat doar cu nou născutul. Acest lucru îl va face pe copil să înţeleagă că este timp și doar pentru voi doi. Chiar și un drum până la un magazin din apropiere doar voi doi îl va face să se simtă bine și bucuros.

 

8. Petrece timp împreună cu familia și fă lucruri frumoase. Arată-i copilului că noul născut este parte din familie chiar dacă nu poate să facă nimic decât să stea în prezenţa voastră. Plănuiește de exemplu ieșiri în parc unde se poate juca copilul mai mare și să fie prezent și noul născut.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK