Cum sa inveti copilul sa faca la olita

Cand trebuie sa incepeti sa invatati copilul la olita?
Nu incepeti acest proces de invatare decit in momentul cind copilul este pregatit si cind dumneavoastra aveti timpul si energia necesare pentru a incuraja copilul zilnic.

Semnele care arata ca copilul dumneavoastra este pregatit cuprind:

- copilul va semnaleaza ca scutecul este murdar
- copilul pare interesat de toaleta sau olita
- copilul va spune ca i-ar placea sa mearga la toaleta
- copilul intelege si urmeaza instructiunile de baza
- copilul se simte inconfortabil daca scutecul este ud
- copilul ramine uscat pentru perioada de 2 ore sau mai mult in timpul zilei
- copilul se trezeste din somnic cu scutecul uscat
- copilul isi poate trage pantalonii jos si ridica la loc.
Puteti observa aceste semne cind copilul are in jur de 18 - 24 de luni. Totusi nu este neobisnuit pentru un copil sa ramina cu scutec la virsta de 2 ani jumatate pina la 3 ani.

Cum trebuie sa va pregatiti copilul pentru invatarea la olita? Permiteti copilului sa fie prezent cind mergeti dumneavoastra la baie si faceti-l sa se simta confortabil in baie. Permiteti copilului sa vada urina si materii fecale in toaleta. Lasati copilul sa practice tragerea apei la toaleta. Inainte de a invata copilul, plasati un scaunel cu olita in dormitorul copilului si in zona de joaca astfel ca acesta sa devina obisnuit cu olita. Permiteti copilului sa observe, sa atinga si sa devina familiar cu olita. Spuneti-i ca olita este numai a lui. Permiteti-i sa stea imbracat pe olita, ca si cum ar fi un scaun adevarat. Permiteti-i sa plece de pe olita cind vrea. Nu fortati copilul sa petreaca timp stind pe olita.
Dupa ce copilul a devenit invatat cu olita si sta pe aceasta regulat cu hainele pe el, incercati sa-l convingeti sa stea si fara pantaloni sau scutec. Lasati copilul sa se simta confortabil cind sta pe olita fara sa poarte pantaloni. Urmatorul pas este sa aratati copilului cum se foloseste olita. Puneti materiile fecale ale copilului dintr-un scutec folosit in olita. Permiteti copilului sa observe transferul acestora din olita in toaleta. Lasati copilul sat raga apa la toaleta si sa priveasca disparitia fecalelor din toaleta.

Cum sa va invatati copilul sa mearga la toaleta? Dupa ce copilul se simte confortabil cind trage apa si sta pe olita, puteti incepe sa-l invatati sa mearga la baie. Tineti copilul imbracat cu pantaloni usor de dat jos si ridicat. Puneti copilul pe olita cind va semnaleaza ca vrea sa mearga la baie. Expresia faciala a copilului se poate schimba cind simte nevoia de a urina sau de a avea scaun. Copilul isi poate opri activitatile pe care le efectua cind simte nevoia sa mearga la baie. Cei mai multi copii au scaun o data pe zi, de obicei la o ora dupa ce maninca. Majoritatea urineaza la o ora dupa ce au baut o cantitate mai mare de lichide. De asemenea puneti copilul la olita la intervale regulate, la fiecare 2 ore.
Stati cu copilul cind acesta se afla pe olita. Citind sau vorbind cu copilul cind sta pe olita poate ajuta la relaxarea acestuia. Laudati-l cind merge la baie, dar nu aratati dezamagire cind nu urineaza sau nu are scaun in olita. Fiti rabdator. O data ce a invatat sa foloseasca olita, copilul poate incepe sa foloseasca un scaun special de pus peste toaleta.
Nu este o idee buna sa incepeti acest proces de invatare cind calatoriti, cind in familie au loc schimbari majore cum ar fi mutarea intr-o alta casa si nasterea unui frate; cind copilul este bolnav, mai ales cind acesta sufera de diaree sau cind introduceti un copil altor modificari, cum ar fi sa il invatati sa doarma in pat de adult si nu in leagan. Aceste perioade pot fi stresante pentru dumneavoastra si pentru copil, de aceea va va fi mai dificil sa ramineti calmi. Daca treceti prin aceste situatii, aminati invatarea la olita pina cind mediul va fi stabil si sigur. Desi durata invatarii la toaleta variaza de la copil la copil, in general dureaza 3 - 6 luni pentru ca copilul sa invete sa foloseasca corect toaleta. Inca 6 luni sau 1 an pot fi necesare pentru copil ca sa invete sa ramina uscat in timpul noptii.

5 dintre cele mai folosite tehnici pentru a invata copilul la toaleta:
1. Totul intr-o singura zi de munca:

Aceasta este tehnica Dr. Phil McGraw, psiholog licentiat care a devenit un renume in ingrijirea copilului in ultimii ani. Programul sau se bazeaza mai ales pe folosirea unei papusi speciale care bea si uda. Parintii folosesc papusa corect anatomic pentru a ilustra copilului folosirea adecvata a toaletei, precum si a-i prezenta lenjeria pentru copilul mare.
Aceasta tehnica cuprinde 6 pasi de urmat:
Aratati copilului o papusa care uda:
Copilul va invata aratind papusii cum sa mearga la olita. Copilul va da un nume papusii si ii va da sa bea. Veti merge impreuna la toaleta si veti pune papusii lenjerie de copii mari.
Dati o petrecere pentru papusa pentru ca a mers la toaleta!
Cind papusa reuseste sa mearga la toaleta fara sa se ude, dati o petrecere mica pentru aceasta. Lasati copilul sa inteleaga ca mersul la toaleta este ceva bun si ca va avea si el o petrecere cind va merge la toaleta.
Scapati de scutec.
La inceputul procesului ati pus lenjerie pe papusa. Acum este timpul sa dati scutecul deoparte si sa puneti lenjeria pentru copil.
Copilul sa bea multe fluide.
Dati copilului sa bea multe fluide. Cu cit trebuie sa mearga la baie mai repede cu atit il puteti invata.
Zece excursii la toaleta cind are loc un accident.
Intrebati copilul daca trebuie sa mearga la toaleta. Copilul poate spune nu. Daca copilul va face pe el nu il certati, vreti ca aceasta sa fie o experienta pozitiva. Luati copilul, duceti-l la baie, dati-i jos lenjeria si asezati copilul. Faceti asta de 10 ori la rind. Astfel se dezvolta memoria musculara si copilul probabil va face la toaleta.
Sarbatoriti copilul!
Cind acesta a reusit sa faca la olita, dati o petrecere. Mai mult acesta poate sa isi sune eroul favorit si sa ii spuna despre reusita lui. Rugati un prieten sau o ruda sa va ajute, interpretind eroul la telefon.
Cind copilul are un accident, doar duceti-l la baie de 10 ori la rind cum ati facut inainte. Astfel memoria musculara va continua sa se formeze. Si nu uitati sa mentineti atitudinea pozitiva.

2. Metoda in doi pasi:
Doi specialisti in dezvoltarea copiilor: Berry Brazelton si Joshua Sparrow sugereaza inceperea invatarii mersului la toaleta in citeva sedinte de practica. Puneti copilul sa stea pe olita imbracat cu un parinte alaturi. In acest timp vorbiti despre olita si toaleta, cum se foloseste si cum este similara cu toaleta la care merg mami si tati. Acum puteti citi o carte despre mersul la toaleta, impreuna.
Dupa ce ati aratat olita de citeva ori se recomanda sa lasati copilul sa mearga prin casa imbracat usor dar sa ii reamintiti ca oricind simte nevoia sa mearga la baie sa incerce olita. Urmariti copilul si ajutati-l sa se aseze pe olita cind prezinta semnele ca vrea sa faca scaun.

3. Metoda conditionarii:
Dr. William Sears ofera sfaturi similare celor de mai sus desi acesta considera ca parintii ar trebui sa-si conditioneze copiii sa mearga la toaleta. Acesta sugereaza urmarirea copilului cind are scaun si incercarea de a-l prinde inainte de a face scaunul ducindu-l la olita. Eventual copilul va invata legatura dintre urina si scaun si olita.

4. Metoda conexiunii:
Dr. Penelope Leach, specialist cunoscut in dezvoltarea copilului cunoscuta pentru stilul sau autoritar dar iubitor, explica ca parintii ar trebui sa fie clari si expliciti cu copiii despre folosirea toaletei, totusi parintii nu trebuie sa reaminteasca constant sau sa forteze copilul sa o foloseasca. Cheia succesului este intelegerea ca un copil nu va fi pregatit pentru aceasta activitate pina cind nu va intelege legatura dintre senzatia de defecare sau urinare si urina sau scaunul care rezulta. Nu trebuie sa incepeti aceasta lectie pina cind copilul nu este psihic indeajuns de matur.

5. Metoda in care parintii preiau conducerea:
Dr. Rosemond propune ca parintii sa preia comenzile, chiar incurajindu-i sa fie mai duri. Parintii trebuie sa spuna copilului cind va incepe mersul la olita si ca se asteapta de la el la faca la olita de acum. Apoi vor scoate scutecul copilului.

Sfaturi pentru a invata copilul sa faca la olita: Abordati procesul de invatare la olita cu o atitudine sanatoasa.

Abordati acest subiect ca pe o interactiune interesanta, nu ca pe o cerinta impusa; considerati acest eveniment ca o initiere in rolul dumneavoastra ca instructor. Din punctul de vedere al copilului, mersul la toaleta este o initiere in lumea celor mari, un ritual de trecere de la perioada de sugari la cea de pregradinita.
Invatarea copilului la olita este o aptitudine complexa.
Inainte de a grabi copilul la olita, ginditi-va ce implica invatarea acestei activitati. Mai intii copilul trebuie sa fie atent la senzatiile de presiune ale vezicii si intestinelor sale. Apoi trebuie sa faca legatura dintre aceste senzatii si ce se intimpla in corpului lui. Va trebui sa invete sa raspunda acestor urgente fugind la olita, unde trebuie sa stie cum sa-si dea jos hainele, cum sa se aseze confortabil pe noul tip de scaun si cum sa se abtina pina cind totul este OK.
Muschii din jurul orificiilor anal si uretral trebuie controlati sa se inchida si sa se deschida la anumite momente.
Antrenarea rectala precede de obicei pe cea vezicala, mai ales deoarece acesti muschi care inconjoara rectul nu sunt atit de sensibili precum cei ai vezicii. Cind copilul simte nevoia de a defeca, are mai mult timp sa raspunda inainte de a se scapa pe el. O substanta solida este mai usor de controlat decit una lichida. Cind vezica este plina, senzatia de urinare este brusca, puternica si greu de controlat.
Secventa obisnuita a cistigarii controlului rectal si vezical.
Aceasta este urmatoarea: mai intii se cistiga controlul rectal peste noapte, apoi controlul rectal peste zi; controlul vezical peste zi si, la sfirsit, controlul vezical peste noapte.
Fetele sunt invatate la olita mai repede decit baieteii.
Aceasta observatie reflecta mai mult sexul celui care invata copilul decit sexul copilului. Cultural, invatarea la olita a fost lasata in seama mamelor: normal femeile se simt mai confortabil invatind fetele, iar fetitele vor dori mai mult sa-si imite mamele. Prin imitatie, copii invata ca fetele se aseaza, iar baietii ramin in picioare, dar la inceput baietii pot sta jos, evitind stropirea camerei. Cind fiul isi va da seama ca poate sta la fel ca tati, va sta.
Presiunea parintilor de a invata la olita repede.
Idea ca un bebelus istet face devreme la olita, maninca de trei ori pe zi si este independent este un nonsens.
Fiti exemplul.
Aratati copilului cum stati dumneavoastra pe toaleta si explicati-i ce faceti (copilul invata uitindu-se la dumneavoastra). Puteti ruga un frate sa stea la toaleta si sa primeasca si copilul.
Stabiliti o rutina.
De exemplu, puteti incepe sa-l invatati la olita dupa ce copilul ce a mers prin casa cu scutecul uscat sau la o ora dupa ce a baut fluide. Puteti prinde copilul cind vrea sa urineze. Sau puteti pune pur si simplu copilul pe olita citeva minute de citeva ori pe zi si sa-l lasati sa se ridice cind vrea el.
Puneti copilul sa stea pe olita la 30 de minute dupa masa pentru a avea avantajul tendintei naturale a corpului de a avea scaun dupa masa - reflex gastro-colic.
Luati scaunul copilului din scutec si punetil in olita, spunindu-i ca locul lui este la olita.
Fiti siguri ca hainele copilului sunt adaptate invatarii la olita.
Evitati pantalonii cu bretele, cu nasturi si fermoare. Hainele simple sunt indicate pentru aceasta virsta iar copiii care vor invata la toaleta pentru a se dezbraca si imbraca singuri.
Unii parinti isi lasa copii sa stea citeva ore pe zi fara scutec. Daca acesta urineaza fara pampers, copilul se va simti rusinat si isi va da seama ce s-a intimplat.
Cind fiul dumneavoastra este pregatit sta stea in picioare practicati tragerea la tinta.
Aratati-i cum sa stea pentru a urina in toaleta. Unii parinti folosesc bucati de cereale in toaleta pentru a face copilul sa urineze pe ele.
Oferiti copilului mici premii.
Dati copilului carti de colorat, creioane sau o ora in plus pentru povesti cu mami de fiecare data cind merge la toaleta. Tineti o lista a succeselor. O data ce cel mic va incepe sa controleze mersul la olita, lasati-l sa-si aleaga lenjerie de copil mare.
Fiti atenti ca cei care au grija de copil sa foloseasca aceiasi rutina si aceleasi denumiri pentru partile corpului si actiunile de la baie.
Cereti bonelor si personalului de la gradinita sa foloseasca aceleasi aborduri pentru ca copilul sa nu devina confuz.
Toaleta potrivita virstei.
Cumparati micutului un scaun special cu olita pentru a sta linga toaleta. Daca copilul este indeajuns de inalt pentru a sta pe toaleta adultilor cumparati un colac pentru copii pentru ca acesta sa nu cada in toaleta.

Mai important decit toate aceste sfaturi, incercati sa laudati copilul pentru folosirea toaletei, chiar si cind nu se intimpla nimic in olita. Amintiti-va ca accidentele vor avea loc. Este important sa nu pedepsiti copii sau sa aratati dezamagiti cind fac pe ei sau in pat. Spuneti-le ca a fost un accident si oferiti-le sustinere. Reasigurati-l ca se descurca bine folosind olita ca un copil mare. Daca nu stiti cind sa incepeti antrenamentul pentru olita, lasati copilul sa va ghideze. Nu va simtiti presati de altii (bunici, prieteni, frati, colegi) pentru a incepe. Multi parinti din generatiile trecute incepeau antrenamentul pentru olita mai devreme decit majoritatea parintilor de astazi. Totul depinde de copilul dumneavoastra. Copiii vor lasa parintii sa-si dea seama cind sunt pregatiti.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp