Cum sa te joci cu copilul tau?

Cum sa te joci cu copilul tau?
Invatarea prin jocuri:
Jocul este unul dintre cele mai puternice vehicule pe care copiii le pot incerca si prin care isi pot insusi noi aptitudini, concepte si experiente. Jocul poate ajuta copiii sa-si dezvolte cunoasterea necesara pentru a face fata provocarilor pe care le vor gasi la scoala. Jocul contribuie de asemenea la modul in care copiii se vad pe ei insisi invatind. Jucindu-se, ei rezolva probleme sociale, emotionale si intelectuale gasind idei si solutii. Ei experimenteaza sentimentul puterii care vine atunci cind detin controlul si se descurca singuri. Aceasta ajuta la dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de invatare.

Cum sa promovati jocurile creative:

Puteti ajuta mult dezvoltarea de jocuri care sa sustina maturizarea si dezvoltarea sociala, emotionala si intelectuala.
Iata citeva sugestii:
- incurajati si valorificati jucurile adecvate virstei si intereselor individuale ale copilului
- ajutati copilul sa-si manifeste propriile experiente in joc; copiii se joaca de obicei mai mult creativ si mai putin imitativ cind sunt inspirati de viata de zi cu zi, de exemplu, dand copilului niste cartoane pentru mincare goale si o casierie de jucarie simpla dupa ce ati facut o vizita la supermarket poate ajuta copilul sa-si recreeze experienta prin joaca
- urmariti copilul cind se joaca pentru a vedea ce il intereseaza; acest lucru va poate ajuta sa gasiti idei despre materialele de joaca care sa ii dezvolte in continuare jocul
- alegeti noile jucarii cu atentie, jucariile care pot fi folosite in mai multe moduri promoveaza de obicei jocul cel mai valoros; acestea dau copilului multe oportunitati de a inventa noi moduri de folosire in timp; prea multe jucarii sau aportul constant de unele noi pot preveni aceasta aptitudine a copilului
- gasiti cai de a interactiona regulat dar nu mereu cu copilul cit se joaca, implicindu-va alaturi de copii cind se joaca le arata ca adultii le valoreaza jocurile
- incercati sa gasiti momente de joaca regulat, neintrerupte cu copilul, astfel ii transmiteti ca jocul este important; ajuta si la dezvoltarea aptitudinilor necesare in timp pentru a fi implicat in jocuri satisfacatoare; pentru copiii care sunt dependenti de televiziune dezvoltati aceasta rutina gradat si ajutati-i sa isi gaseasca singuri jocuri
- lucrati sa contraatacati stereotipurile sexuale, rasiale, culturale si violenta care caracterizeaza multe jucarii; stereotipurile limteaza copiii de a-si dezvolta adevaratul potential, copiii limiteaza cine sunt ei si alte persoane prin joaca; tineti asta in minte cind alegeti noi jucarii si discutati deschis cu copilul despre aceste probleme cind apar
- cind copilul se angajeaza in jocuri violente, imitative copiate de la televizor, filme de pe internet, ajutati-l sa devina mai creativ; cu cit isi va folosi mai mult imaginatia cu atit violenta jocului va diminua
- faceti alegeri gindite asupra rolului televizorului si a internetului in viata copilului; ce si cit de mult vad copiii la televizor are un impact enorm asupra jocului lor; televizorul rapeste timpul copilului pentru activitati normale virstei, incercati sa dezvoltati reguli pentru timpul la televizor si continutul emisiunilor.

Ce fel de jocuri sunt adecvate pentru copilul meu?
Depinde de stadiul de dezvoltare.
Cum jocul este unealta folosita de copil pentru a invata despre lume, aptitudinile pe care le cistiga acum sunt cele mai mari indicii pentru a alege activitatile. De exemplu, daca copilul de 12 luni exploreaza cauza si efect, jucati o forma simpla de ascunde-te si cauta pe sub mese si scaune. Daca la 20 de luni acesta este obsedat de a urca scarile sau mobila cumparati un set de scari unde poate practica sub supravegherea dumneavoastra.

Jocurile sociale: interactiunea cu parintii si alti oameni este importanta in primul an de viata. Copiilor le place sa zimbeasca, sa priveasca si sa rida. Copiii mai mari se bucura de jocuri precum ascudnerea obiectelor de ei.
Jocurile cu obiectele: atinsul, muscatel, aruncatul, impinsul si alte experiemnte cu obiectele sunt fascinante intre 4 si 10 luni.
Jocurile functionale si reprezentationale: folosirea de obiecte famliare in moduri fictional adecvate - discutia cu matura care este de fapt bunica de exemplu - sunt distractive intre 12 si 21 de luni cind imaginatia copiilor infloreste.
Jocurile simbolice timpurii: acest tip de joaca, comun la virsta de 2 ani creaza ceva din nimic. Copilul se poate juca cu o cutie de pantofi ca si cum ar fi un autobuz pentru scoala, cu zgomote ale motorului de exemplu sau pretinde ca maninca un covrig cind de fapt este un inel din plastic.
Jocurile pe roluri: in jurul virstei de 30 - 36 de luni micul actor va incepe sa-si asume noi roluri. Se va juca de-a doctorul, profesorul sau mami si tati.

Care sunt cele mai bune jucarii pentru copil?
Lasati virsta sa fie ghidul dumneavoastra. Iata citeva sugestii pentru copiii mici:
Jucarii indicate pentru copiii intre 12 si 18 luni:
- constructiile: jocurile de caramizi din plastic din care pot construe diferite modele de ziduri intaresc aptitudinile motorii ale copilului
- impinsul si trasul jucariilor: jucariile care sunt trase sunt pentru copiii care pot merge binisor si care se uita in spatele lor la jucarie.
- sortarea si ascunderea jucariilor: copilasii adora sa adune, aleaga, ascunda jucarii isi reorganizeaza de fapt viata, astfel incearca sa-si resolve primele probleme
- sala de catarat: o mica sala de gimnastica poate fi un loc sigur in care micutul sa se catere in voie, sa se ascunda, sa alunece, sa sara si sa-si practice toate aptitudinile motorii
- mingile: orice minge care poate fi usor prinsa in miini este o placere pentru copii, fiti atenti la cele care pot fi puse in gura
- creioanele si hirtia: nu dati copilului prea multe creioane sau acuarele, pe care le-ar putea baga in gura
- mersul in diferite autovehicule: autolocomotia este mai populara chiar decit mersul pe picioare.
- casutele de papusi, minibucatariile sau diferitele seturi tematice permit copiilor sa practice ce vad la adulti
- cartile de colorat: copilului s-ar putea sa ii placa carti de colorat mai avansate care prezinta obiecte familiare si activitati cunoscute.

Sugestii pentru a dezvolta creativitatea copilului:
Nu mai controlati copilul: adultii care isi exercita controlul diminua spontaneitatea si increderea in sine ale copilului care sunt esentiale.
Inspirati perseverenta: toata energia creative din lume este nefolositoare daca produsul nu este dus la sfirsit. Aratati aprecierea fata de eforturile copilului. Stapiniti-va impulsurile de a indeplini sarcinile copilului.
Tolerati greselile: lasati copilul sa stie ca nu este intotdeauna critic sa ai raspunsul corect la problema - abordurile noi, inovative si unice sunt apreciate de asemenea.
Adoptati o atmosfera creativa: materialele creative trebuie sa fie disponibile pentru copil: creioane colorate, carti, obiecte care fac zgomot, plastilina.
Planificarea si rezolvarea problemelor: incurajati rezolvarea creativa a problemelor in mai multe moduri. Invati-l sa se uite si la alternative.
Oferiti dar nu presati: rezistati tentatiei de a coplesi copilul cu activitati de organizare in incercarea de a cultiva creativitatea. Permiteti copilului sa se joace si singur.
Nu preluati conducerea in jocuri: expertii spun ca este mai bine sa lasati copilul sa aleaga jocul, rolul, jucariile.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp