Depresia

Depresia

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a anunțat că până în anul 2020 depresia va deveni principala cauză de invaliditate în muncă. Statisticile arată că 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratamente cu rezultate dovedite, multe persoane aleg să nu apeleze la ajutor de specialitate din variate motive: lipsa de resurse, stigma socială, teama de a apela la servicii de sănătate mentală, credința că pot face față singuri etc.

Oricare ar fi motivul pentru care nu apelăm la serviciile de sănătate mentală este important de știut că atunci când este vorba despre depresie avem nevoie de toate resursele de care dispunem și pe care le avem la îndemână: rude, persoane apropiate, prieteni, dar, mai ales, de noi înșine avem nevoie.

Depresia este un adversar care te cuprinde prin învăluire, te cuprinde încet și până să-ți dai seama îi devii prizonier. Te simți fără busolă, parcă nimic din ceea ce-ți plăcea nu-ți mai place acum, nu găsești plăcere în nimic, dar nici nu ai energie să experimentezi ceva nou. Acesta este unul dintre primele semne că ceva nu este în regulă.
Mai sunt și alte simptome:
- sentimente de vinovăție
- energie scăzută;
- lipsa poftei de mâncare;
- capacitate de concentrare redusă;
- iritabilitate;
- insomnie;
- tristețe care durează de mult timp,
- tendința de izolare socială;
- sentimente de inutilitate;
- vinovăţie excesivă;
- aprecieri negative faţă de propria persoană;
- agitaţie sau lentoare psihomotorie;
- scăderea energiei, oboseală, epuizare fizică;
- scăderea capacității de concentrare, nehotărâre, dificultate de a lua hotărâri;
- pesimism până la gânduri de moarte.

Depresia poate afecta pe oricine indiferent de vârstă, sex, situație financiară sau profesională. În lupta cu depresia este nevoie de toate resursele de care dispunem în acel moment. Resurse care pot fi interne, cât și externe: familie, prieteni, animale de companie, orice și oricine ne poate ajuta.

Daniela Mitrofan - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp