Dezvoltare personala

Este incadrat in conceptul de „dezvoltare personala”  orice demers de schimbare in care imi asum riscul sa ma autoresponsabilizez, in vederea repunerii in analiza - pentru a intelege sensul si pentru a dinamiza altfel felul meu de a fi - modul meu de a gandi, credintele mele, certitudinile mele si comportamentele mele zilnice.

Axele unui travaliu al dezvoltarii personale se pot articula in jurul urmatorilor poli principali:

- relatia cu sine - cum pot sa dezvolt capacitatea mea sa devin un tovaras mai bun al meu, sa incetez sa intretin suferinta si persecutie fata de mine insumi? Exercitiile terapeutice, individual sau in grupurile de dezvoltare pot sa raspunda acestor asteptari.

- relatia cu altul - cum hranesc sau sabotez relatiile mele cu celalalt? Exista in fiecare dintre noi o veritabila aspiratie la accesul la relatii mai autentice, mai creative cu celalalt. Dezvoltarea personala poate sa raspunda acestei nevoi atunci cand ea este constientizata.

- relatia cu propria istorie - cum pot sa dezvolt o capacitate mai mare de a stabili legaturi si conexiuni interioare pentru a accede la sensul evenimentelor din istoria mea si a intelege impactul profund al personajelor semnificative care au jalonat existenta mea? Demersurile terapeutice sunt specifice, propuse de terapiile sistemice.

In anturajul celui care il intreprinde, un demers de dezvoltare personala suscita adesea suspiciune, opozitie, chiar refuz. Este riscul de deschidere la schimbare. Repunand totul in analiza, destabilizez obisnuintele, schemele cu care apropiatii mei si eu ne-am obisnuit si, in prima faza, trebuie sa ma astept la conflicte care risca sa intareasca solitudinea mea si dificultatile relationale.

Orice demers de dezvoltare personala este o proba riscanta. Poate chiar sa fie un demers labirintic, care provoaca anxietate prin bulversarile pe care le antreneaza: o noua alegere de viata profesionala, repunerea in discutie a angajamentelor afective sau amoroase. Dar acesta poate fi, in acelasi timp, un demers fabulos, prin intalnirea cu ceea ce este mai bun in propria fiinta, prin creativitatea care se obtine, prin energia de viata care infloreste in noi.
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp