Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
143 articole 1 2 3 45 6 INAINTE ›
Cum sa stabilesti o relatie buna cu copilul tau? Cum sa stabilesti o relatie buna cu copilul tau?

Majoritatea parintilor din ziua de azi se confrunta cu lipsa acuta a timpului destinat copiilor lor; din cauza stresului, din cauza timpului petrecut prea mult la servici, parintii acorda copiilor lor prea putin timp; in consecinta, este greu pentru orice parinte sa se concentreze in acel putin timp pe nevoile reale ale copilului sau.

continuare
Temper tantrum - parintii de bezea Temper tantrum - parintii de bezea

Există un trend din ce în ce mai amplu în societăţile moderne de a proteja cu orice preţ copilul de orice disconfort, fie în spiritul unor idei propagate de autori cel mult obscuri, fie din nevoia părinţilor de a se feri pe ei înşişi de stresul generat de crizele copilului, fie “de ochii lumii”.

continuare
6 activitati pentru stimularea limbajului la copil 6 activitati pentru stimularea limbajului la copil

Ascultati muzica si faceti miscare – copiii mici (si nu numai) adora muzica si miscarea. Stiti cantecelele “Bate vantul frunzele” sau “daca vesel se traieste” Copilul va invata cantecelul si va anticipa versul care urmeaza, asa ca, va puteti opri brusc la un cuvant din vers, asteptand sa continue. La fel puteti proceda in jocul “cucu bau”

continuare
Profilul genetic al nou-nascuţilor; probleme etice şi sociale Profilul genetic al nou-nascuţilor; probleme etice şi sociale

Diagnosticul prenatal este o intervenţie medicală complexă care, uneori reprezintă mijlocul cel mai important de profilaxie al bolilor genetice. Testarea profilului genetic poate detecta boli care se vor dezvolta la un moment dat în timp pe baza materialului genetic transmis de părinţi, dar şi cele care s-au instalat fără a fi influenţate de ce au transmis părinţii, chiar dacă încă nu prezintă, niciun simptom.

continuare
Programarea parentală şi scenariul de viaţă Programarea parentală şi scenariul de viaţă

Psihologii au demonstrat că viaţa adultului şi deciziile luate la maturitate cele mai importante (căsătorie, profesie, creşterea copiilor) sunt influenţate fără doar şi poate de perioada copilăriei, îndeosebi de copilăria mică. Ideea că tiparele comportamentale ale vieţii de adult sunt afectate de experienţele trăite în copilărie este prezentă în multe abordări terapeutice

continuare
Despre adolescenti, pentru parinti Despre adolescenti, pentru parinti

Cu totii suntem de acord ca lipsa unei comunicari autentice sta la baza deteriorarii relatiilor intre oameni. Ce facem insa pentru a face posibila o astfel de comunicare? Nimic sau aproape nimic. Dorim ca celalalt sa faca primul pas, celalalt care, culmea, asteapata si el acelasi lucru. Mereu dorim ca celalat sa se schimbe.

continuare
Stimularea senzoriala in cazul copiilor cu deficiente multisenzoriale

Mescheryakov (1962) dă exemplul unei fetiţe care între vârsta de 3 ani, când şi-a pierdut vederea, auzul, gustul şi mirosul şi 15 ani când a început un program de educaţie oscila între comportamente violente şi de retragere. În ciuda pierderii celor 12 ani, progresul fetiţei a fost uimitor.

continuare
Dezvoltarea cognitivă a copiilor născuţi prematur Dezvoltarea cognitivă a copiilor născuţi prematur

Lucrarea Monicăi M. Luciana reprezintă o trecere în revistă a diferitelor aspecte legate de dezvoltarea neurocognitivă a copiilor născuţi prematur. Cercetătoarea reevaluează teoriile care susţin că traumatismele suferite atâta timp cât procesul de maturaţie al sistemului nervos mai continuă nu sunt la fel de dăunătoare ca şi traumatismele suferite în perioada adultă datorită fenomenului de plasticitate.

continuare
5 comportamente-problema care apar la prescolari 5 comportamente-problema care apar la prescolari

Se intampla destul de des ca cei mici sa spuna minciuni. Uneori, deoarece le este greu sa faca diferenta intre ceea ce este real si ce nu este. Si pentru ca cei mai multi copii prefera jocuri in care se prefac ca

continuare
Copilul cu epilepsie - ce ar trebui sa stie parintii Copilul cu epilepsie - ce ar trebui sa stie parintii

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice. Epilepsia este a doua boală neurologică din punct de vedere al frecvenţei, după migrenă. Aproximativ 0,5% din populaţia generală are epilepsie, asta înseamnă, pentru o populaţie de 22 de milioane, 110.000 persoane cu epilepsie.

continuare
Lupta pentru ,,putere" dintre părinţi şi copii

Poţi să te opreşti din a reacţiona impulsiv şi în schimb să iei în considerare situaţia în care te afli şi doar apoi să răspunzi într-o modalitate controlată. Deşi pare greu de crezut şi în acele momente dificile putem să alegem cum vom răspunde - dacă ne vom menţine conexiunea cu proprii noştri copii sau nu.

continuare
Copilul, banii şi viitorul adult Copilul, banii şi viitorul adult

Atât recompensarea cât şi pedepsirea copilului cu ajutorul banilor nu este recomandată, pentru că astfel el va înţelege că banii sunt un cadou, un scop în sine şi astfel va aborda un comportament duplicitar faţă de ceilalţi (părinţi, rude, prieteni) doar pentru a-i obţine şi va pierde din vedere aspectul real al banilor

continuare
Importanta educatiei sexuale la adolescenti - subiect tabu?

Poate, ca parinti prinsi in vartejul vietii, bucurandu-ne de toata perioada inocentei copilului, ne vine greu sa constientizam ca acestia cresc si se dezvolta, urmeaza cursul firesc al vietii. Din punctul meu de vedere aceasta perioada este destul de decisiva pentru viitorul individ si in acelasi timp este o perioada fragila.

continuare
Ce facem cand afla copilul ca Mosul nu exista? Ce facem cand afla copilul ca Mosul nu exista?

Magia sarbatorilor este una aparte pentru copii. Partea esentiala a acestei magii extraordinare o reprezinta povestile despre Mos (Nicolae si Craciun) care apare misterios si lasa in urma sa cadourile. Este o poveste draga fiecarei generatii.

continuare
De ce sa discut despre sexualitate cu copilul meu? De ce sa discut despre sexualitate cu copilul meu?

Subiectul sexualitatii este unul incomod pentru orice parinte si nu ne grabim sa abordam acest subiect. Insa necesitatea de a aborda acest subiect tot mai devreme devine tot mai stringenta. Modalitatile diverse de raspandire a informatiilor cu caracter sexual sunt probabil cel mai puternic argument.

continuare
Părinte de adolescent? De ce ai apela la un psiholog?

Cu toţii am auzit despre criza adolescenţei şi despre "crizele" adolescenţilor. A devenit proverbială dificultatea de a păstra deschisă comunicarea cu tinerii pe măsură ce trec prin adolescenţă. Fiecare părinte îşi face griji, mai ales despre alegerile pe care adolescenţii încep să le facă singuri, în afara familiei.

continuare
Cu ce poate contribui psihologul la bunăstarea copilului dumneavoastră?

Ca adulţi suntem obişnuiţi să vedem copilăria ca o perioadă lipsită de griji, protejată de problemele vieţii. Părinţii, bunicii, profesorii sau tutorii legali îşi asumă, de multe ori în locul copiilor responsabilităţile vieţii de zi cu zi. Cu toate acestea, în lumea copiilor apar mereu provocări, uneori obstacole, uneori dificultăţi.

continuare
Povestea de seara - 10 motive pentru a le citi copiilor Povestea de seara - 10 motive pentru a le citi copiilor

De ce este important să le citim copiilor? Pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor, din punct de vedere psihologic, aceştia au nevoie, din partea persoanelor de îngrijire (părinţi, bunici, bonă, educatoare etc.), pe lângă căldură, afecţiune şi suport, si de structură, de un program.

continuare
Influenţa nudităţii în familie asupra copiilor Influenţa nudităţii în familie asupra copiilor

Multi părinţi se împotrivesc sa-şi lase copiii să stea dezbrăcaţi în timp ce se joacă sau când dorm. Când explică acest lucru copiilor, de multe ori folosesc pseudo-argumente precum: "ai putea să te raceşti". În plus, părinţii transferă disconfortul legat de nuditate

continuare
Consilierea vocationala?! De ce avem nevoie de ea? Consilierea vocationala?! De ce avem nevoie de ea?

Consilierea si orientarea scolar-profesionala incepe devreme si nu se termina niciodata! Debutul are loc in copilarie, atunci cand copilul incepe sa dezvolte preferinte si interese pentru anumite jocuri sau activitati. Si cu cat oportunitatile de a experimenta sunt mai numeroase si mai diferite

continuare
Parintele singur si riscurile legate de cresterea copilului Parintele singur si riscurile legate de cresterea copilului

Intr-o familie normala exista o distribuire a responsabilitatilor in cadrul acesteia, fiecare parinte isi exercita rolul parental in mod specific. Pe langa slujbe fiecare din ei isi asuma acasa anumite sarcini legate de ingrijirea si cresterea copiilor reusind sa se completeze unul pe celalalt.

continuare
Copiii si divortul

Un divort este o hotarare grea. Este o schimbare importanta. Este un subiect delicat. Este o perioada dificila. De cele mai multe ori lucrurile scapa de sub control, incet, incet, fara sa le observe nimeni. Apoi cand cineva le observa, este prea tarziu. Nu ne dam seama cand am ajuns aici si unde au plecat toate: iubirea, dorinta, placerea, prietenia, respectul

continuare
Anxietatea de separare si intrarea la gradinita

Este normal ca uneori un copil sa se simta anxios sau nesigur atunci cand este separat de parintii sai sau de persoanele care il ingrijesc. De obicei acesta anxietate dispare, pe masura ce copilul creste si incepe sa isi dezvolte contactele sociale, iar acest lucru se produce de obicei odata cu intrarea la gradinita.

continuare
Copii fericiti - adulti sanatosi

Se stie ca mediul familial are un impact hotarator asupra formarii personalitatii individului. De multe ori, problemele de azi isi gasesc rezolvarea in reevaluarea unor episoade din trecut, si abordarea lor dint-o alta perspectiva. De ce? Pentru ca tot ceea ce suntem azi, am invatat sa fim.

continuare
Hrăneşte stima de sine a copilului tău cu iubire

Cand apare un copil pe lume parintii sunt fericiti, mandri pentru ca el, copilul va reprezenta valoarea suprema pentru ei si chiar sensul existentei lor. Cand cei doi parteneri au o relatie functionala si au bun nivel al stimei de sine vor creste de asemenea un copil cu o buna stima de sine, usor adaptabil pentru ca iubirea lor va hrani stima de sine a copilului lor.

continuare
143 articole 1 2 3 45 6 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp