Elocventul si Elocinta si Echitatea

Elocventul si Elocinta si Echitatea. Cum o dam si cum o facem iar avem un barbat si doua femei…

Oribil inceput de articol. Ingrozitor! Si ce titlu, catamai titlu. Si ce aere de invatat, de justitiar de tabloide, el intaiul, in fata mesei, in picioare evident, cu gesturi ample si figura fixa, hipnotica, necrutatoare, amendand tot. TOTUL! Si daca stam putin si ne gandim chiar acesta-I este rolul, al lui, al Elocventului: sa expuna frumos si convingator. Sau cum ar spune geniul din Konigsberg, parintele lui a prori si a posteriori, “Elocinta este un atribut al intelepciunii insufletita de sensibilitate”, sau poate cum ar spune prietenul Emerson, „Elocinta este puterea de a transpune un adevar intr-un limbaj perfect inteligibil pentru persoana careia ii vorbesti”... Bine, bine dar nu e totusi o diferenta intre cei doi termeni, atribute, personaje, cuvinte, sau ce mama lor sunt obiectele astea, Elocventul si Elocinta!?

Ei da, asa incepe. Asa incepe … cam tot. Sau cel putin o parte din el.
- Eu am dreptate!
- Ba nu, eu am dreptate.
- Hahaha, gresesti! EU am dreptate.
- Imi pare rau, dreptatea e de partea mea.
- Am sa-ti demonstrez ca intr-adevar, eu am dreptate.
- Orice argument ai aduce, repet ORICE argument, pe mine nu ma convingi.
- Ba am sa te conving.


Suficient pentru casus belli. Arhisuficient. Priviri incordate, batai cu pumnul in masa, scheme macroeconomice in care aplicatiile stohastice se pierd in hatisul lipsei comenzilor si blocajului de piata, fractalizarea limbajului si redesenarea granitelor. Evident doar cele si numai lingvistice.

Si atunci, chiar atunci sare iepurasul numit Echitate, care in rostirea-I ampla, sfatoasa, materna, continatoare, rosteste cuvintele eliberatoare:

- Dragii mei, scumpii mei. Sunt siderata. Va admir si va aud de mult timp, de tare demult. Din negurile istoriei, de epoca premorala, cand cuceritorul steriliza teritoriul, cand de la sobolan si pan’ la prunc a doua zi nimic nu mai vedea lumina Soarelui. Ca o mama iubitoare ma adresez voua in speranta dialogului, al noului restart. Va rog sa va aduceti argumentele cele mai solide, sustinute de cele mai noi cuceriri ale mintii umane. Fraza sa va fie clara si pertinenta, fara neologisme, folosindu-va de lexicul bazal, uzual, simplu, cel de zi cu zi, de 1.000 de cuvinte.


Si ce credeti ca s-a intamplat!? Stimata batrana doamna Echitate a luat o mama de bataie, cu strigaturi inca. Daca faceti putina liniste o auziti si acum tanguindu-se, dar gata in atele si bandaje de a o lua de la capat, in speranta poate desarta de a incerca a se impune.

Istoria fiecaruia dintre noi este plina de exemple in care lipsa de Echitate tine cap de afis. Poate asa e natura umana, o fondanta: o pojghita de civilizatie sparta de un ocean imens de frustrari, instincte sau pulsiuni clocotitoare din adancuri. Cum putem calma acest furios, cum il putem potoli, cum facem ca talazurile-I sa ajunga a clipocii in briza diminetii!?

Vorbindu-I si lasandu-l sa vorbeasca.
Vorbindu-I si lasandu-l sa vorbeasca.
Vorbindu-I si lasandu-l sa vorbeasca.
Lasandu-l sa vorbeasca!
In cadrul securizat si securizant al cabinetului.
Cabinet individual de psihologie Munteanu Cristian
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp