Exerciţiul greutăţii din trainingul autogen Schutz

Exerciţiul greutăţii din trainingul autogen Schutz

Primul dintre exerciţiile trainingului autogen este exerciţiul greutăţii.

 

În primul rând, trebuie să ne aşezăm într-o poziţie confortabilă, în care niciun muşchi nu este încordat, recomandabil într-un fotoliu, cu capul pe spate, ochii închişi, antebraţele pe braţele fotoliului şi picioarele un pic depărtate sau poziţia birjarului, cu capul în piept, cu antebraţele pe genunchi si picioarele un pic departate. Atenţie! în faza de învaţare nu se recomandă poziţia culcat în pat, deşi aceasta este cea mai relaxantă, când niciun muşchi nu este încordat, dar nu se recomandă pentru că s-ar putea să ne ia somnul şi să adormim, iar trainingul să se asocieze cu o stare de somnolenţă, care, cu siguranţă, nu ne va ajuta în caz că avem o prezentare de făcut.

 

Formula de început, dupa cum spuneam anterior (vezi articolul „Beneficiile trainingului autogen Schultz” este „Sunt calm, relaxat” spusă de un număr de ori, nu contează de câte ori (nu e scopul exerciţiului să ne concentrăm pe numărat şi să ne stresăm în caz că am pierdut numărătoarea). Apoi continuăm cu formula „Braţul drept e greu” sau „Braţul stâng e greu”, în funcţie de care este braţul nostru dominant. Este bine ca în prima săptămână să exersăm doar cu braţul, până ne obişnuim să ne inducem senzaţia de greutate. Şi incheiem cu „Sunt calm, relaxat”.

 

Imaginile mentale, care de obicei ne relaxează, ajută foarte mult. De exemplu, cât facem exerciţiul putem avea în minte o grădină cu flori, apusul de soare, răsăritul, marea sau orice imagine care ne ajută să ne relaxăm. Comparaţiile ajută şi ele. De exemplu, „Braţul drept e greu ca plumbul”.

 

Acest exerciţiu şi toate cele care vor urma, trebuie făcut de cel puţin două ori pe zi în faza de învăţare, timp de o săptămână. Iar după această primă săptămână putem continua cu restul corpului. Formulele sunt urmatoarele:

 

Braţul drept e greu

Braţul stâng e greu

Braţele sunt grele

Piciorul drept e greu

Piciorul stâng e greu

Picioarele sunt grele

Braţele şi picioarele sunt grele

Tot corpul e greu

 

Incepem şi terminăm cu formula principală „Sunt calm, relaxat”. Şi, de asemenea, între toate formulele de mai sus trebuie introdusă formula principală. Asta e obligatoriu, pentru că aceasta este formula cea mai importantă, care se va asocia cu toate senzaţiile fiziologice placute pe care ni le inducem în timpul trainingului şi, după câteva luni de practicat exerciţiile, va fi suficient să ne spunem doar „Sunt calm, relaxat” ca să simţim în corp toate acele senzaţii.

 

Trebuie făcut tot de două ori pe zi, timp de o săptămănă.

Cabinet Individual de Psihologie Simion Madalina
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp