Frustrat, agresiv ce este de facut?

Frustrarea este stare afectivă negativă provocată de privarea subiectului de bunuri, drepturi cuvenite precum şi apariţia neaşteptată a unor obstacole reale sau imaginare în atingerea scopurilor, aspiraţiilor şi dorinţelor.

Conform Teoriei frustrare-agresivitate (J.Dollard) agresivitatea este întotdeauna o consecinţă a frustrării şi frustrarea conduce întotdeauna la agresivitate dar şi la tristeţe şi depresie.

Agresivul înlocuieşte afirmarea de sine cu agresivitatea.


Îşi exprimă gândurile şi sentimentele cu fermitate, rămâne pe poziţie în apărarea intereselor sale în mod inadecvat, încălcând drepturile altor persoane.

Manifestă lipsă de înţelegere faţă de nevoile celor din jur, intolerantă faţă de erori, atacă, ameninţă, vulnerabilizează.

Este incapabil să negocieze deschis, nu face compromisuri, câştigă forţându-l pe celălalt să piardă.

Satisfacţia se obţine cu preţul unei conflictualităţi permanente, specifică persoanei agresive.


Sentimentul de satisfacţie încercat se datorează sentimentului că-i ţine pe ceilalţi sub control, are siguranţa satisfacerii nevoilor materiale şi a obiectelor materiale dorite cu preţul unei stări de tensiune permanente.


Specifica este incapacitatea de relaxare, agresivul stă pregătit în permanenţă să atace.

Este lipsit de confort emoţional pentru că frica interioară este depăşită prin agresivitate.

Controlul anxietăţii prin acest tip de comportament agresiv se face cu consum energetic. Agresivul îşi impune să fie mereu în tensiune, este practic modalitatea de a-şi reprima temerile faţă de ceilalţi, agresivitatea sa provoacă în ceilalţi motive să-l determine să se simtă tensionat.

Agresivitatea este o formă de comportament ofensiv consumat în plan verbal sau acţional, o recţie a subiectului la o opoziţie reală sau imaginară a celorlalţi.

Dintre formele de agresivitate poate manifesta agresivitate verbală, se face temut printre semeni datorită agresivităţii sale verbale, nu-i poate ţine piept oricine

Agresivitatea directă are ca obiectiv rănirea, distrugerea adeversarului ca formă de manifestare a mâniei.


Comportamentul agresiv poate fi învăţat indirect prin observarea bunicilor, parintilor (modele parentale) dar şi direct prin învăţare prin recompensă şi pedeapsă.

Factorii ce influienţează agresivitatea sunt atacul sau provocarea directă fizică sau verbală.

Agresivitatea poate fi influientata de trăsăturile temperamentale şi de personalitate precum şi de căldura, aglomeraţie, consumul de alcool prin reducerea lucidităţii.

Agresivitatea este influienţată de surse ce ţin de reactivitatea individului la incitaţiile mediului, de stress.

Luban Plozza afirma că stresul este inevitabil şi că secretul rezidă în a transforma stresul în energie învingătoare, „să învăţăm să ascultăm propriu corp şi să ni-l facem prieten”


Ce este de facut cand constientizam ca o persoana manifesta frecvent comportamente de tip agresiv ?


Sfatuiti-l sa apeleze la psiholog, acesta va face o evaluare a cauzelor aparitiei agresivitatii si va realiza un plan de interventie.


Un prim pas ar fi acela de a sfatui ca persoana sa-si regleze optim nivelul său de aspiraţii în raport cu nivelul său de posibilităţi.

Formarea unei gândiri pozitive bazate pe acceptarea stresului ca pe o sfidare prin asumarea responsabilităţii personale.

Realizarea unui echilibru între muncă şi recreere, muncă şi familie.

Evaluarea corectă a caracteristicilor stresului în raport cu resursele de care dispune.

Evaluarea situaţiilor ambigue ca nefiind neapărat ameninţătoare, creşterea autoeficacităţii.

Dan Jana - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp