Gandirea deziderativa

Autor: Oltita Pana
Gandirea deziderativa

Gandirea deziderativa este formarea unor credinte si luarea deciziilor in concordanta cu ceea ce este placut a ne imagina, in loc sa se apeleze la dovezi, rationalitate sau realitate. Este produsul rezolvarii conflictelor dintre credinta si dorinta - asa zice Wikipedia. Gandirea deziderativa = a crede ca ceva trebuie sa fie adevarat, pentru ca ne-ar placea sa fie asa. Gandirea deziderativa reprezinta acel tip de activitate mentala in cadrul caruia ratiunea e aservita dorintei sau dorinta bate ratiunea.


Gandirea deziderativa este un rezultat al prejudecatilor umane, de care este imposibil sa scapam complet. Acesta ne determina sa interpretam faptele in functie de convingerile pe care, deja, le avem. Aceasta forma de gandire este foarte comuna si tentanta, pentru ca ne permite sa evitam adevarurile insuportabile.


Ne folosim de gandirea deziderativa pentru a ne promova dorintele. Nu facem efortul de a ne pune gandurile in acord cu realitatea, ci gandim lucrurile in asa fel incat sa se potriveasca dorintelor si sperantelor noastre, marturisite ori nu, in nadejdea de a ni le face mai prietenoase.


Oamenii de stiinta eticheteaza acest lucru drept "confirmarea prejudecatilor". In formele extreme, este o varietate de auto-amagire; in formele mai blande, un optimism neintemeiat. In mod neintentionat, refuzam sa filtram informatiile incompatibile cu prejudecatile pe care le avem, iar informatiile pe care le procesam cu adevarat sunt cele care vin sa ne confirme credintele. Din punct de vedere al cunoasterii gandirea deziderativa e insa gresita si daunatoare, pentru ca mistifica realitatea, o denatureaza in mod intentionat, prezentand-o in ca veritabila.


Acest tip de gandire este intalnit in viata de zi cu zi, dar patrunde si in lumea afacerilor, devenind principala cauza in luarea deciziilor proaste in mod sistematic. Este surprinzator cat de departe merg oamenii si cate rationalizari fac pentru a evita confruntarea cu dovezile care le-ar submina gandirea deziderativa.

Oltita Voian Life-Coach
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp