Grupurile terapeutice

Autor: Roxana Bica
Grupurile terapeutice

Grupurile de acest tip sunt alcătuite, de obicei, din persoane cu probleme emoţionale şi personale severe. Dacă alte grupuri de autoajutor nu presupun în mod necesar un profesionist drept coordonator, cele terapeutice s-ar compromite fără reglaj competent. Conducerea unui asemenea grup solicită abilităţi adecvate bine dezvoltate, receptivitate, cunoaşterea comportamentului uman şi a dinamicii de grup, capacităţi de consiliere în grup, abilitatea de a folosi grupul pentru a genera modificări comportamentale. De asemenea, coordonatorul trebuie să aibă capacitatea de a estima cu fineţe impactul pe care îl are conținutul comunicat asupra fiecărui participant.

Scopul terapiei de grup este acela de a permite fiecărui membru să-şi exploreze problemele în profunzime şi să contureze una sau mai multe strategii spre a şi le rezolva.

Avantajul oferit de grup este că membrii, la un moment dat, interschimbă rolurile, un membru putând oferi soluţia pentru problema altcuiva din grup. În acest caz, se pot obţine recompense simbolice pentru ajutorul oferit, întărire ce impulsionează mai departe activitatea în grup şi contribuie la autoreglarea sa.

De asemenea, grupul permite membrilor cu dificultăţi de relaţionare să încerce noi modalităţi de raportare la celălalt, îmbunătăţirea comunicării din cadrul grupului răsfrângându-se în afara acestuia. Atitudinile se schimbă mai uşor în contextul activării într-un grup, decât s-ar încerca acest lucru individual. O posibilă explicaţie o reprezintă presiunea exercitată de grup şi manifestarea conformismului. Acestea funcţionează şi în alte grupuri de autoajutor, cu variate efecte.

Roxana Radomir - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp