Hipnoza in terapia bruxismului

Hipnoza in terapia bruxismului
Bruxismul - scrasnirea involuntara a dintilor

Unele persoane pot scrasni din dinti fara sa fie constiente de acest lucru, atat in timpul zilei, cat si noaptea, in timpul somnului. Indiferent daca este sau nu constient, bruxismul poate provoca dureri si o serie de alte probleme, ca urmare a unui cumul de factori, printre care: nivelul de stres, durata si presiune cu care scrasnesc dintii, alinierea dintilor, capacitatea de relaxare din timpul somnului. Bruxismul nocturn este considerat o problema serioasa, deoarece este dificil de controlat. Pentru unii, acest obicei poate aparea ca efect secundar al unei probleme medicale sau psihologice, cum ar fi: depresia, anxietatea sau boala Parkinson.

Cauzele bruxismului nu sunt pe deplin identificate, insa stresul de zi cu zi poate fi un declansator important la multe persoane. Unele efecte negative vor disparea atunci cand obiceiul inceteaza, insa altele vor fi pe termen mai lung si, uneori, permanente. Este vorba despre afectiuile la nivelul articulatiilor temporomandibulare, situate langa urechi, adica locul in care se intalnesc maxilarul superior si mandibula. Este una dintre cel mai frecvent solicitate articulatii ale corpului uman si intra in actiune atunci cand muscam, mestecam, cascam sau vorbim.

O afectiune la nivelul acestei articulatii apare, de obicei, ca rezultat al unei probleme la nivelul zonei comune celor doua maxilare, ceea ce inseamna ca este perturbata seria de evenimente intre muschii, oasele si tendoanele care permit maxilarului sa se deschida sau sa se inchida. Aceasta perturbare poate duce la probleme complexe, rezultand: dureri de cap, rigiditate, dureri de urechi, blocarea maxilarului.

Simptome

Fiecare persoana poate experimenta propriul set de simptome care pot include una sau mai multe dintre urmatoarele:
- anxietate, depresie;
- stres, tensiune psihica;
- dureri in zona urechilor;
- tulburari de alimentatie;
- dureri de cap;
- rigiditate si tensiune in umeri sau in alte zone;
- sensibilitatea dintilor la cald, rece, dulce;
- gingii inflamate;
- perturbari ale somnului;
- dureri ale maxilarului sau gatului.

Consecintele bruxismului sunt:
- deteriorarea sau pierderea smaltului;
- alinierea anormala a dintilor;
- contractii musculare ale maxilarului;
- scurtarea dintilor;
- ranirea tesutului din partea inferioara a obrazului

In general, persoanele afectate nu sunt constiente de acest obicei, pana cand li se spune de catre cei care observa acest lucru in timpul somnului sau pana cand sunt informati de catre medicul stomatolog.

Cum ajuta hipnoza?

Factorii emotionali/psihologici sunt, destul de frecvent, motivele care stau la baza acestei afectiuni. Pe langa stres, un alt factor declansator l-ar putea constitui agresivitatea refulata (furia reprimata). Din fericire, hipnoterapia poate oferi modalitati eficiente de a depasi aceste probleme emotionale.

Multe persoane avand acest comportament au avut rezultate prin invatarea unor exercitii fizice care implica articulatiile temporomandibulare, dar si tehnici de relaxare a musculaturii faciale. Cu toate acestea, chiar daca aceste abordari au avut efecte benefice asupra bruxismului diurn/constient, cel din timpul somnului este mai dificil de controlat deoarece este un comportament in mare masura inconstient. Utilizarea psihanalizei, autosugestiei, hipnoterapiei si a altor abordari comportamentale a avut ca rezultat efecte benefice in terapia ambelor tipuri de bruxism.

Hipnoterapia, in general, este o metoda foarte bine documentata pentru aceasta problema, hipnoterapeutul apeland la o serie de tehnici pe care le adapteaza nevoilor pacientului. Utilizarea acestui tip de terapie nu numai ca ar ajuta pacientul sa inceteze acest comportament, ci ar putea avea drept consecinte eliminarea oricarei cauze care contribuie la mentierea acestui obicei. Punctul de plecare al terapiei se bazeaza pe principiul conform caruia fiecare om este unic si, prin urmare, problemele lui sunt unice, deci si cauzele problemelor lui sunt unice. De aceea, nu putem sti niciodata care este sursa problemelor sale; insa, putem descoperi aceasta sursa atunci cand dispunem de metodele necesare. O metoda eficienta prin care putem realiza acest lucru o reprezinta hipnoza, prin intermediul acesteia putand fi accesat inconstientul – locul in care este stocata informatia cu privire la cauza problemei care, odata constientizata si eliminata, faciliteaza procesul schimbarii terapeutice.

Sugestiile hipnotice utilizate au ca obiectiv inducerea unei stari de relaxare, astfel incat hipnoterapeutul va avea acces la mintea inconstienta si va putea da sugestiile corespunzatoare in functie de cauzele care au general bruxismul.
Lucreția Preda — Cabinet Psihologie Galati
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp