Hipnoza pentru tratamentul durerilor

Hipnoza pentru tratamentul durerilor
Hipnoterapia este recomandată în tratamentul durerii cronice. În acest articol, vom explora felul în care hipnoza poate produce efecte de anestezie şi analgezie pentru a vă permite fie să reduceţi substanţial medicaţia analgezică, fie pentru a o elimina.

Durerea
Dovezi solide în acest sens au fost furnizate încă din 1995 de un grup de medici de la Institutul Naţional pentru Sănătate, care au arătat că intervenţiile prin hipnoză sunt benefice în tratamentul durerilor cauzate de cancer, disfuncţii temporo-mandibulare, dureri de cap cauzate de tensiune, sindromul colicilor intestinali sau colonul iritabil.

Tehnicile de relaxare s-au dovedit a fi foarte utile în diminuarea durerilor cronice. O serie de informaţii preluate din literatura de specialitate arată că hipnoza se foloseşte cu succes pentru tratamentul durerilor acute asociate cu proceduri invazive, tratamente precum înlocuirea ţesuturilor arse, travaliul şi naşterea, chirurgie maxilo-facială, precum şi alte câteva proceduri chirurgicale.

În Statele Unite, peste 34 de milioane de americani suferă de dureri cronice. Din această cauză, activitatea multora dintre ei este redusă în mod semnificativ, iar câţiva sunt practic inapţi ca urmare a acestei afecţiuni. Mai mult de 40 miliarde de dolari sunt cheltuiţi anual în Statele Unite pe tratamente, şi mai mult de 25% din numărul zilelor de concediu luate de americani se folosesc pentru rezolvarea problemelor cauzate de dureri.

În România nu avem statistici la fel de clare, însă imaginea este comparabilă. De altfel, durerea cronică este o problemă globală, iar Organizaţia Mondială pentru Sănătate sprijină eforturile pentru alinarea durerilor pentru întreaga umanitate. Pacienţii cu dureri pot experimenta creşteri ale nivelurilor de stres, o rată accelerată a metabolismului, coagularea sângelui, retenţii de apă.

Pacienţii care suferă de dureri pot prezenta întârzieri în procesul de vindecare, dezechilibre hormonale, disfuncţii ale sistemului imunitar şi ale celui gastro-intestinal, dificultăţi de mobilitate, scăderea apetitului, tulburări de somn, suferinţe, stimă de sine scăzută şi depresie. (Bedard, 1997)

Ca participant la un demers medical integrat, holist, terapeutul poate să ajute pacientul să înţeleagă procesele fiziologice ale organismului, luând în considerare în acelaşi timp propriul sistem de convingeri ale pacientului, perspectiva sa şi raspunsul la durere pe care îl produce sistemul său minte-corp.

Scopul hipnoterapiei în tratamentul durerii este să producă o relaxare profundă, pentru a reduce şi ameliora teama, tensiunea şi anxietatea care sunt concomitente cu durerea. (Longacre, 1997)

Sugerarea comfortului şi sugestii hipnotice care ajută la restructurarea cognitivă pot permite pacientului să-şi modifice experienţele legate de durere, astfel putând să-şi diminueze sau să înceteze suferinţa în totalitate. Imaginarul poate determina distragerea atenţiei şi eliberarea de durere (în psihologie, numim acest fenomen „disociere”).

Există dovezi referitoare la schimbări reale în activitatea creierului, care aparent atenuează senzaţia de durere. Cercetări recente aduc dovezi substanţiale că hipnoza este un adevărat instument în tratamentul durerilor. Avantajele includerii straregiilor de hipnoză într-un plan de tratament pentru atenuarea durerilor acute sau cronice sunt următoarele: în primul rând, pacientul poate să recâştige simţul controlului asupra propriei stări de bine; în al doilea rând, pacienţii pot primi mai puţină medicaţie, şi deci pot evita sau limita efecte secundare nedorite.

În al treilea rând, pacienţii pot învăţa să practice autohipnoza, şi astfel pot să-şi atenueze independent durerile. Ca urmare, ei pot căpăta un puternic simţ al stării de bine, fiind totodată capabili să se ocupe de propriul comfort şi sa reducă vizitele oficiale la medic.

Intervenţiile psihologice pentru dureri cronice

Restructurarea cognitivă

1. Evaluează impactul auto-denigrării.
2. Dezvoltă auto-calmarea, calmează dialogul interior.

Antrenamentul relaxării
1. Relaxare musculară progresivă.
2. Vizualizare şi lucrul cu respiraţia.
3. Însuşirea auto-hipnozei.
4. Meditaţie/Yoga.
5. Auto-Reglare (Biofeedback) .

Managementul Stresului
1. Nutriţie corespunzătoare, exerciţiu, odihnă.
2. Managementul timpului, priorităţi.
3. Antrenamentul relaxării.
4. Participarea la activităţi plăcute.

Abordări
Că în orice situaţie în care este utilizată hipnoza, trebuie luate precauţii în a utiliza elementele pe care le aduce clientul în timpul şedinţei: atributele prin care-şi descrie durerea resimţită, plăcerile şi neplăcerile experimentate în viaţa de zi cu zi.

O abordare permisivă este modul tipic în care lucrează majoritatea hipnoterapeuţilor, însă o abordare clasică, autoritară, directivă poate de asemenea să fie făcută într-o manieră respectuoasă, şi va este eficientă cu anumiţi clienţi. Pacientul începe prin a completa un formular de prezentare şi descriere a durerii (Chestionar de Discomfort) în timpul primei vizite la terapeut, stabilind o rată a durerii pe o scală de la 1 la 10, punctând locul şi tipul durerii pe care o resimte, selectând cuvintele care descriu cel mai bine durerea, dintr-o listă de adverbe şi etichete.

Predarea auto-relaxării musculare progresive este folositoare şi ea. Cu toate acestea, tehnica în care pacientul este ghidat să tensioneze şi încordeze muşchii pentru ca mai apoi să-i elibereze şi să-i relaxeze este o tehnică de relaxare nerecomandată – deoarece ea poate agrava anumite tipuri de dureri musculo-scheletale. Prin urmare, ar trebui evitată.

Fenomenele de hipnoză pentru obţinerea unor răspunsuri subconştiente şi testarea sugestibilităţii sunt tehnici extrem de folositoare clienţilor, şi dau rezultate în tratamente. În câteva studii, pacienţii cu scor ridicat la testele de sugestibilitate hipnotică prezintă adesea progrese mai mari şi cu intervenţii psihologice non-hipnotice, cum ar fi trainingul autogen, relaxarea sau terapia cognitiv-comportamentală. Se pare că asocierea între efectele clinice şi sugestibilitate există pentru un număr de tratamente psihologice. (Kessler, 2004).

Concluzii
Diferite tehnici de autoreglare sunt foarte folositoare în reducerea durerii şi suferinţei pacienţilor.
Hipnoza
este utilă în ameliorarea durerilor acute şi cronice şi se poate dovedi eficientă la copii şi adulţi. Literatura de specialitate sprijină atât intervenţiile prin hipnoză cât şi cele prin relaxare pentru diminuarea durerii.
Însă terapia prin hipnoză se pare că este cea mai puternică intervenţie, având un efect pozitiv atât pentru durerile acute cât şi pentru cele cronice. (Kessler, 2004)

De vreme ce hipnoza nu s-a demonstrat în mod riguros a fi cu mult superioară altor opţiuni pentru tratamentul durerii – ne referim aici la medicamente, de exemplu – există alte beneficii ale acesteia pe care le puteţi lua în considerare: mai puţine vizite la medic, reducerea medicaţiei anestezice şi controlul prin auto-hipnoză reduc efectele secundare ale substanţelor anestezice (din moment ce pacientul consumă mai puţine medicamente).

Este o mare bucurie şi un sentiment de recăpătare a puterii pentru foarte mulţi pacienţi care folosesc hipnoza să simtă cum preia controlul asupra propriei vieţi, asupra propriei stări de bine şi cum participă activ la propriul lor tratament, reintegrându-se în viaţa normală, de zi cu zi, fără dureri. Două lucruri foarte importante pe care mai trebuie să le reţineţi: pentru a lucra cu un hipnoterapeut pentru managementul durerii aveţi nevoie de o trimitere de la medicul de familie sau de la medicul curant.

Decizia de a micşora dozele medicaţiei sau de a renunţa la tratamentul medicamentos apaţine medicului dumneavoastră curant.

Referinţe bibliografice
Averill, Novy, Nelson, & Berry, Correlates of depression in chronic pain patients: A comprehensive examination, Pain, 65 (1996) 93-100
Bedard, Marcia E., PhD (1997, July) Fact Sheet on Chronic Nonmalignant Pain [Online] URL: http://waevecom.net/Irandal/bedard.html
Caudill, Margaret, Managing Pain Before It Manages You, Copyright, 1995, The Guilord Press
Kessler, Rodger S., Is It Time to Propose a Continuum of Self-Regulation Treatments for the Control of Pain? Evidence for Effectiveness of Hypnosis and Relaxation, Pain Bulletin March/April 2004 • Vol 14, Number 2, American Pain Society
Kramlinger KG, Swanson DW, Maruta T. Are patients with chronic pain depressed? Am J Psychiatry. 1983;140:747-750.
Longacre, R.D., Visualization and Guided Imagery in Complementary Medicine, Copyright 1998, Kendall/Hunt Publishing
Romano, J. & Turner, J. (1985) Chronic pain and depression: does the evidence support a relationship? Psychology Bulletin, 97, 18-32.
Cabinet psihologie Petre Tudor Barlea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp