Idei despre leadership prin oferirea de baza de siguranta (SBL - leadership prin baza de siguranta)

Idei despre leadership prin oferirea de baza de siguranta (SBL - leadership prin baza de siguranta)
In cartea „Care to dare. Unleashing astonishing potential through secure base leadership " autorii prezinta cateva idei interesante despre leadership. Voi prezenta in acest articol un scurt rezumat al unora dintre aceste idei:

 

• Nu devii un mare lider de unul singur, spun autorii. Devii un mare lider, in parte, prin influenta bazei tale de siguranta. Pe scurt stai pe umerii oamenilor care te-au influentat. Devii un mare lider atunci cand iti folosesti influenta pentru a declansa potentialul pozitiv in ceilalti oameni.

 

• Cand o persoana are o baza de siguranta, se poate intoarce de la durere, pericol, frica, pierdere si se poate concentra pe oportunitati si beneficii. Cat timp nu se simte in siguranta, toata energia este focusata catre a obtine o baza de siguranta.

 

• Baza de siguranta ofera protectie, comfort, inspiratie pentru explorare, asumare de riscuri si provocari.

 

• Baza ta de siguranta este influentata nu doar de leadershipul tau dar si de cine esti tu si de ce alegi sa faci.

 

• Baza de siguranta in organizatiile moderne pot fi reprezentare de: o persoana, un loc, un obiectiv care ofera protectie, siguranta si grija si ofera o sursa de inspiratie si energie pentru curaj, explorare, asumare de riscuri si provocari.

 

Siguranta si riscul

 

• Cele doua dimensiuni ale une baze de siguranta sunt: siguranta si riscul.

 

• Siguranta reflecta grija si riscul reflecta indrazneala.

 

• Baza de siguranta ofera protectie, confort care permite explorarea si asumarea de riscuri. Baza de siguranta stimuleaza inchiderea creierului pentru frica, pericol si supravietuire si incurajeaza curiozitatea si asumarea de riscuri in timpul explorarii.

 

• Daca oferi siguranta, poti fi sursa de comfort pentru alte persoane. Daca supraprotejezi limitezi potentialul, daca nu oferi suficienta oamenii se pot simti expusi, vulnerabili. Ca sa oferi o baza de siguranta este nevoie sa ai tu o baza de siguranta

 

• Este important sa ai o baza de siguranta si la randul tau sa fii pentru altii o baza de siguranta. Daca ai avut experienta unei baze de siguranta in viata ta poti folosi asta ca model pentru a deveni o baza de siguranta pentru altii.

 

Componente ale lidershipului prin baza de siguranta:

 

• Demonstrezi leadership prin baza de siguranta cand combini comfort si risc, protectie si provocare, cand te conectezi cu oamenii tai si te focusezi pe ei. Este o balanta dinamica intre a oferi siguranta prin contact si incurajarea riscului prin focusarea pe posibilitati.

 

• Contactul este o conexiune emotionala diferita de prietenie. In cele din urma rezultatul contactului este increderea, ca liderul actioneaza cu cel mai bun interes pentru oamenii sai, increderea ca liderul o sa ii sprijine pe oameni.

 

• Un lider prin baza de siguranta isi incurajeaza oamenii sa se miste asumandu-si provocari si el ii priveste cu mandrie si grija.

 

• Contactul se realizeaza printr-o strangere calduroasa de mana, un zambet, contact vizual, dialogul zilnic, obisnuit.

 

• Formarea unui atasament creaza mai multa energie fizica, psihica, emotionala, spirituala decat persoana implicata poate sa genereze de una singura.

 

• Un contact emotional il invita pe celalalt sa se simta in siguranta, sa aiba inspiratie si energie. Se merge dincolo de un simplu atasament.

 

• Oamenii nu se pot dezvolta fata contact. Avem nevoie sa fim conectati cu o familie, un trib, un clan, un lider, o echipa o organizatie. Daca nu suntem conectat ne vom petrece viata cautand-o.

 

• Uneori considerat neimportant in mediul de lucru organizational, astazi contactul este considerat a fi necesar pentru succesul liderilor.

 

• Cum stii cand esti conectat? Cand simti compasiune si empatie, impartasesti un obiectiv comun si esti dispus sa iti asumi un risc pentru o alta persoana esti conectat.

 

• Daca nu suntem conectati sau suntem conectati doar de material ne vom simti izolati si detasati.

 

Imbartisand pierderea pentru a produce schimbarea

 

• In organizatii exista multe schimbari si un lider cu baza de siguranta intelege ca doliul este un proces natural si creeaza spatiu pentru ca aceasta durere sa poata fi exprimata prin creare de legaturi de incredere cu oamenii sai. Trairea doliului permite reatasarea si inceperea de noi proiecte.

 

• Singura modalitate de a trece peste pierdere este prin durere. Trecand prin procesul de doliu oamenii revin in contact cu bucuria de a trai, de a munci, de a fi parinte. La munca ei vor deveni mai productivi.

 

Doliul in organizatii se poate manifesta in situatii cum ar fi:

 

• Un nou director general se straduieste sa castige o organizatie dupa plecarea fostului director general care a fost apreciat si iubit

 

• Dupa ce nu obtine o promovare un angajat cu un mare potential demisioneaza

 

• Un manager expatriat este mutat intr-o tara departe de tara in care el si familia sa au crescut

 

• Un angajat performant isi pierde motivatia dupa un divort.

 

Problema este ca organizatiile au tendinta de a sari peste aceasta etapa si se asteapta ca angajatii sa creeze legaturi cu oameni noi sau proiecte noi imediat. Sarind etapele prin fortare schimbarea poate sa duca la blocarea in propria lor durere a oamenilor acestia fiind in imposibilitatea de a se angaja pe deplin.

 

In cadrul organizatiilor etapele de doliu vor avea o aroma distincta:

 

• Oamenii isi pot exprima negarea prin comportamente precum ignorarea cererilor, evitand punerea in aplicare a noilor politici sau pur si simplu continuand cu strategiile anterioare

 

• Angajatii isi pot manifesta furia prin rezistenta la schimbare. Conflictul se poate ridica la suprafata mai usor. • Angajatii isi pot arata frica prin incercarea de a negocia termenii schimbarii si probabil ameninta cu demisia. Puteti vedea lipsa lor de speranta, disperarea, amaraciune, cinism, apatie

 

Caracteristici ale liderilor cu baza de siguranta:

 

• Stau calmi (mai ales in situatii de presiune )

 

• Accepta individul (separa problema de persoana, critica problema, nu persoana )

 

• Observa potentialul

 

• Asculta si pun intrebari

 

• Ofera mesaje puternice

 

• Se focuseaza pe pozitiv

 

• Incurajeaza asumarea de riscuri

 

• Inspira prin motivatie intrinseca

 

Recomandari pentru cum sa iti gasesti noi baze de siguranta:

 

• Cauta o baza de siguranta care promoveaza visul tau. Daca vrei sa devii CEO cauta pe cineva care intelege ce este nevoie pentru a atinge acest vis

 

• Cand ai identificat pe cineva care ar putea sa va fie o baza de siguranta descrie in ce fel te-ar putea ajuta. Cere-i sa te provoace pentru a iti atinge obiectivele pe care ti le-ai propus.

 

• Transformarea unei dorinte intr-un obiectiv poate reprezenta o baza de siguranta. Daca pe parcurs ti-ai pierdut visul, ia-ti timp pentru a reflecta la un vis nou. Visele sunt surse puternice de motivatie, bucurie si speranta.

 

Mituri despre leadership

 

1. Viata personala nu are nimic de-a face cu eficacitatea leadershipul. Fals

 

Calatoria ta personala defineste cine esti tu ca lider. Aduci inspiratia si limitele tale din viata personala in munca ta. Manifesti umanitatea ta in leadershipul tau.

 

2. Leadershipul nu este personal. Fals.

 

Marii lideri formeaza legaturi semnificative cu oamenii din interiorul si exteriorul companiei. Ei accepta si valorizeaza oamenii ca indivizi.

 

3. Esti singur in varf. Fals

 

Cand performezi ca lider prin baza de siguranta vei fi conectat cu alti oameni. Poti sa iei decizii pe cont propriu, dar nu te vei simti singur. Sa te simti singur este intotdeauna o decizie. Poti sa stai intr-o camera aglomerata si sa te simti singur sau poti sa fi singur intr-o camera, dar sa te simti conectat.

 

4. Oamenii in mod natural sunt rezistenti la schimbare, nu isi doresc schimbare. Fals.

 

Creierul omului este programat sa caute extindere prin curiozitate, explorare, invatare si schimbare. Creierul nostru este in stare sa creeze neuroni noi tot timpul. Oamenii sunt rezistenti la durerea de schimbare si la frica de necunoscut.

 

5. „Playing to win" inseamna ca cineva are de pierdut. Fals.

 

„Playing to win" inseamna ca vei obtine cunoasterea unei provocari importante in timp ce construiesti o relatie puternica. Cand iti asumi un risc esti in competitie mai degraba cu tine decat cu altii si deplasandu-va tu si echipa catre o strae de sanatoasa inatla performanta.

 

6. Leadershipul este natural. Fals.

 

Leadershipul este un set de comportamente pe care le-ai invatat de-a lungul intregii tale vieti, inca din copilarie. Poti sa te dezveti de vechile tipare comportamentale si sa inveti altele.

 

7. Dezvoltarea talentelor este doar pentru cei cu potential mare. Fals

 

Cand vezi potentialul in oameni si le spui ca, tu crezi in ei, ei pot atinge un succes mai mare.

 

Sursa: „Care to dare. Unleashing astonishing potential through secure base leadership ", George Kohlrieser, Susan Goldsworthy, Duncan Coombe

Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp