În doliu, reacţiile mintale schimbă vieţi

Nu trebuia să moară
Vreau să se întoarcă înapoi, de ce a dispărut, viaţa nu mai are niciun sens. Aceste afirmaţii sunt doar o parte dintre gândurile iraţionale ascunse, ce apar imediat după aflarea veştii. Decesul este o etapă firească din existenţă şi oricât ne-am împotrivi, nu vom putea schimba cu nimic natura lucrurilor.

Amintirile lasă urme, nu umbre.
Confuzia prelungită poate fi copleşitoare. În doliu trecutul este revizuit prin ceea ce psihologii numesc ruminaţie-gândirea repetitivă orientată înspre pierdere - iar astfel nostalgia umbreşte amintirile şi oferă în schimb o tristeţe profundă. Descoperă trecutul, învaţă să fii recunoscător şi primeşte tot ceea ce viaţa încă îţi oferă.

Fără el/ea, nimic nu va mai fi ca înainte
Trăim în relaţii ce dau mai mult sens vieţii. Uneori ne identificăm cu o relaţie iar viaţa noastră va fi redefinită în totalitate. Este corect? Chiar dacă anumite lucruri le făceai în doi, nu înseamnă că de acum nu te vei mai putea bucura de o plimbare cu bunii tăi prieteni. În plus, observă te rog, viitorul este redus la o asumpţie, partea pozitivă este anulată iar trecutul capătă o importanţă sporită.

Ce voi face fără el?
Aceasta este întrebarea ce prelungeşte doliul. Autoeficacitatea este un sentiment ce dezvoltă puterea personală iar îndoiala cu privire la abilităţile personale de a depăşi această situaţie nu va face decât să aducă o piedică inconfortabilă în viaţa ta. Răspunde la această întrebare cu încredere şi vei constata singur diferenţa.

Odată ce cunoşti adevărul, acceptă-l
Când ne confruntăm cu o problemă, avem tendinţa să generăm automat ipoteze generalizate, concluzii inacurate sau soluţii utile. Din nefericire nu suntem în totalitate conştienţi de reacţiile mentale şi ne trezim într-o lume conturată de emoţii, incapsulaţi sau sufocaţi chiar, de o stare dezagreabilă. Mediul emoţional produce o tensiune puternică, iar în aceste condiţii adevărul este confundat cu emoţia. Nu poţi accepta moartea datorită stării în care te aflii, însă mă întreb cum ai gândi atunci când compasiunea, recunoştinţa sau speranţa vor aduce liniştea în viaţa ta.
Psiholog - Cristian A. Nica (Autor, formator și antreprenor)
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp