Lista ascunsă a emoțiilor

Lista ascunsă a emoțiilor
Purtăm cu noi clipă de clipă o semnificativă povară a emoțiilor neexprimate. Fiecare durere a respingerii, frică legată de abandon, nereușită, sau lipsă de recunoaștere sunt puse deoparte ca într-o listă ascunsă cu „sarcini de rezolvat mai târziu". Ne place să credem cel mai adesea ele vor fi rezolvate miraculos de altcineva într-un moment oportun și obișnuim să le minimalizăm importanța pentru a le face prezența suportabilă. Construim pe această bază emoțională scenarii întregi care să ne sprijine în demersul nostru de a le gestiona, cu povești și strategii care să valideze prezența lor și care să le „normalizeze", pentru că altfel ar deveni înfricoșătoare. Astfel ajungem să credem cu tărie că e normal să fim excluși, umiliți sau abuzați pentru că toate astea se întâmplă din vina noastră, că nu am fost destul de buni, răbdători, toleranți etc.. În mod similar, unii dintre noi alegem să nu ne exprimăm emoțiile sau dinpotrivă, considerăm că e normal să ni le exprimăm într-un mod exagerat, ca strategii de relaționare și de recunoaștere a prezenței noastre în mediul social.
Cu siguranță că cei mai mulți dintre oameni cred că toate aceste alternative de gestionare a emoțiilor sunt parte a caracterului lor unic și caută mereu persoane care să relaționeze cu ei în sprijinul acestor nevoi, persoane care să îi accepte așa cum sunt, adeseori într-un mod simbiotic, mai mult sau mai puțin funcțional.
Există însă o parte a celor care observă că aceste strategii nu mai funcționează în prezent, că sunt nefericiți într-un mod repetitiv și inexplicabil, o parte care dorește să afle, să se cunoască, să se schimbe.
În procesul terapeutic creem un cadru de siguranță în care toate aceste emoții să poată fi exprimate și conștientizate, un loc în care lista e deschisă și analizată direct, căutându-se metode de a transforma „sarcinile de rezolvat", în experiențe proprii asumate, dar totuși acceptate ca aparținând trecutului.
Cabinet Individual de Psihologie Claudia Mirela Panainte
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp