Optimism - pentru o viaţă echilibrată.

Optimism - pentru o viaţă echilibrată.
Unii oameni sunt în mod natural mai optimiÅŸti decât ceilalÅ£i. Cu toate acestea, puÅ£ini oameni ÅŸtiu că optimismul nu este ceva cu care ne naÅŸtem ci dimpotrivă este un fel de a gândi pe care îl putem dezvolta/cultiva. Optimismul este o alegere: fiind confruntaÅ£i cu evenimente negative alegem să gândim într-o anumită manieră, să avem o anumită atitudine faţă de viitor - mai optimistă sau dimpotrivă mai pesimistă. Dar care dintre cele două modalităţi este mai benefică, mai productivă? Studiile de specialitate arată că pe termen lung persoanele care sunt optimiste vor avea o probabilitate mai redusă de a se îmbolnăvi, vor face mai bine faţă evenimentelor stresante, vor trăi mai mult ÅŸi nu în ultimul rând vor avea o viaţă mai fericită ÅŸi plină de succese în comparaÅ£ie cu persoanele pesimiste.

Luând toate aceste lucruri în considerare, întrebarea cea mai relevantă ar fi: oare putem deveni optimiÅŸti? Răspunsul este DA. Sunt cărÅ£i ÅŸi studii efectuate care demonstrează că întradevăr dacă ne dorim acest lucru ÅŸi totodată depunem efort putem să devenim mai optimiÅŸti. Mai jos, sunt prezentate câteva sugestii pentru a deveni mai optimiÅŸti:

(1). Este extrem de important să aveÅ£i în jurul vostru oameni cu o atitudine în general pozitivă. Dacă oamenii din jurul vostru sunt constant morocănoÅŸi probabilitatea de a fi optimiÅŸti este destul de redusă. Tocmai de aceea, este important să aveÅ£i în jurul vostru oameni care au în general o atitudine pozitivă ÅŸi nu oameni care se plâng tot timpul de câte ceva. Orice stare emoÅ£ională este contagioasă - dacă vă petreceÅ£i timpul cu oameni optimiÅŸti o să începeÅ£i să învăţaÅ£i această atitudine de la ei ÅŸi cu timpul să v-o însuÅŸiÅ£i.

(2). În orice situaÅ£ie dificilă - concentraÅ£i-vă pe „partea plină a paharului”. Prin cuvântul „optimist” ne referim la o persoană care se focalizează pe pozitiv. A fi optimist nu înseamnă să ignori cu totul problemele; înseamnă să înÅ£elegeÅ£i că facem paÅŸi inainte în viaţă dar la fel se întâmplă să facem ÅŸi paÅŸi înapoi. A fi optimist nu înseamnă că poÅ£i să controlezi evenimentele negative să aibă loc ci înseamnă că înÅ£elegi că problemele fac parte din viaţă dar le poÅ£i face faţă pentru că ai abilităţile ÅŸi strategiile necesare.

(3). ZâmbeÅŸte! Dacă te aÅŸtepÅ£i ca cel mai rău scenariu să se adeverească, acesta se va adeveri. Dacă laÅŸi lucrurile din jur să te supere, ele te vor supăra ÅŸi îÅ£i vor ocupa mintea. Dar dacă vei zâmbi indiferent de situaÅ£ie - te vei simÅ£i mai bine. Cercetările arată că atunci când zâmbeÅŸti fie că o faci în mod natural fie că îÅ£i pui un creion între dinÅ£i - vei activa o regiune a creierului care te va face să te simÅ£i mai fericit/ă ÅŸi mai optimist/ă în ceea ce priveÅŸte prezentul sau viitorul. Totodată, poÅ£i să îÅ£i cultivi atitudinea optimistă prin introducerea unor gânduri optimiste în viaÅ£a ta de zi cu zi. Scrie pe o foaie de hârtie afirmaÅ£ii care sunt optimiste. Pune aceste citate, fraze, afirmaÅ£ii în locuri pe care le frecventezi zilnic tocmai pentru a le vedea cât mai des. Mai jos este o listă de astfel de afirmaÅ£ii pe care o poÅ£i utiliza ca ÅŸi punct de pornire. Este important ca aceste afirmaÅ£ii să fie individualizate, aÅŸa că gândeÅŸte-te care Å£i se potrvesc sau care Å£i s-ar potrivi Å£ie:

1. „Orice este posibil.”
2. „Întotdeauna voi putea să aleg ceea ce voi face în viaţă.”
3.„ Până ÅŸi cea mai lungă călătorie începe cu un prim pas.”
4. „Voi privi partea pozitivă a lucrurilor ÅŸi voi cultiva atitudinea optimistă.”
Dr. Oana Mărcuș Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp