Ostracizarea – exilul vieții moderne

Autor: Roxana Bica
Ostracizarea – exilul vieții moderne

Ostracizarea constă în respingerea cuiva de către un individ sau grup, în forme mergând de la excluderea de pe terenul de joacă până la ignorarea la locul de muncă/ în familie, de la ignorarea unei întrebări la a fi părăsit în mijlocul unei conversații. Oamenii pot fi ostracizați în legătură cu particularități fizice (ex. boală ) sau alte aspecte asociate unui status scăzit. Afectează nevoi umane precum acelea de apartenență, control, stimă de sine și sens, conducând la simptome precum anxietatea, depresia, sentimente de neputință, retragerea din activitate, furie și, la extrem, suicid. Gaertner și Luzzini, într-o lucrare din 2013, arată că atunci când devin violenți, cei care cred că au fost ostracizați tind să rănească mai multe persoane. Aceste efecte apar pentru că ostracizarea doare: respingerea socială și durerea fizică împărtășesc pentru componenta lor afectivă aceeași zonă din creier, anume insula dorsală posterioară. Ostracizarea în Grecia antică avea fundament politic, nu implica o acuzație formală, iIar persoana își păstra proprietatea. Ostracizarea astăzi pare o formă de exil, după modelul romanilor care deposedau persoana exclusă din comunitate și îi retrăgeau statutul, lezând mai în profunzime personalitatea celui indezirabil. Tot astfel, în zilele noastre această formă de agresiune socială atentează la identitatea persoanei, răpindu-i latura socială a vieții, deposedând-o de relații semnificative și sentimentul valorii proprii. La locul de muncă, ostracizarea este un instrument subtil folosit de șefi pentru reducerea la tăcere a celor care aduc la cunoștința publicului faptele imorale/ ilegale care se petrec într-o instituție sau firmă.

Roxana Radomir - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp