Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.
Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).

continuare
66 articole 1 23 INAINTE ›
Depresia Depresia

Depresia este o tulburare psihica intalnita foarte des, ce implica intreg corpul, starea de spirit si gandurile. Trebuie sa precizam faptul ca depresia nu este doar o stare trecatoare sau controlabila de tristete si nu reprezinta o slabiciune de caracter. Aceasta afectiune poate lua forme multiple, de la distimie la tulburare maniaco - depresiva.

continuare
Depresia din cadrul Sclerozei multiple Depresia din cadrul Sclerozei multiple

Scleroza multipla este o afectiune cronica ce presupune existenta unui raspuns anormal al sistemului imunitar impotriva propriilor structuri ale sistemului nervos central. Astfel, sistemul imunitar ataca mielina (substanta care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase) precum si fibrele nervoase. In timp, mielina distrusa

continuare
Depresia post-partum Depresia post-partum

Majoritatea persoanelor pot experimenta pe parcursul vieţii unele stări depresive care apar firesc ca urmare a pierderilor, doliului, despărţirii etc. Deşi în continuare există controverse semnificative între cercetători şi practicieni legate de definirea şi clasificarea tulburărilor dispoziţiei, se remarcă totuşi şi elemente de consens.

continuare
Depresia şi stilul explicativ Depresia şi stilul explicativ

Depresia, în sens "medical" riguros, este o boală a dispoziţiei sau a funcţiei timice. Ea este definită ca "boală mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziţiei în sensul tristeţii, a suferinţei morale şi a încetinirii psihomotorii". Episoadele depresive sunt definite în funcţie de severitate, cronicitate şi profil evolutiv

continuare
Despre dependenta si impulsivitate Despre dependenta si impulsivitate

Cunoastem ca dependenta se poate exprima in variate forme: de la binecunoscutele dependente de substante (droguri mai mult sau mai putin adictive, alcool, medicamente, nicotina) la dependentele comportamentale (de jocuri, de alimentatie sau de obiceiuri sexuale) sau la dependentele afective. Fie ca e vorba de droguri, de jocul de sansa ce nu poate fi tinut in frau (gambling) sau de alte dependente, un rol esential in geneza problemei il are tulburarea de control a impulsurilor.

continuare
Despre Salvatori - acceptarea propriei suferinte

Uneori motivatia de a ajuta pe alţii poate fi o expresie a unei dorinţe profunde si intense de a vindeca o parte rănita a propriului sine. Unii oameni par facuti pentru a-i ajuta pe alţii, adesea de foarte devreme în copilaria si tineretea lor, răspunzand mereu la nevoile membrilor familiei, străinilor sau animalelor cu un altruism impresionant.

continuare
Despre tulburarea afectivă bipolară - generalităţi

Anomaliile dispoziţiei, se însoţesc de multiple semne şi simptome care afectează aproape toate domeniile de funcţionare. Simptomele vegetative includ modificări ale somnului, apetitului alimentar, libidoului şi energiei. Bipolaritatea este o succesiune caracteristică de alternanţe de episoade maniacale şi depresive, care ar putea determina transformarea unui tip de temperament în opusul său

continuare
Factorii emotionali in bolile de piele Factorii emotionali in bolile de piele

Pielea este un organ important pentru exprimarea emotiilor si acest fapt este bine cunoscut. Cele mai raspandite exemple sunt inrosirea ca semn al rusinii si pruritul ca semn al nerabdarii. Pielea, constituind suprafata corpului, reprezinta locul somatic pentru manifestarea exhibitionismului.

continuare
Fobia de boală. Fobia de boală.

Fobia de boală se referă la teama de a contracta sau a fi expus la o anumită boală (ex. diferite forme de cancer, HIV, etc) şi este adesea asociată cu suferinţă psihologică şi evitarea situaţiilor în care persoana consideră ca s-ar expune la boala respectivă (ex. spitale)

continuare
Îngrijirea unei persoane cu probleme alimentare (anorexie, bulimie) Îngrijirea unei persoane cu probleme alimentare  (anorexie, bulimie)

Mai jos sunt descrise câteva dintre reacţiile comportamentale şi răspunsurile emoţionale pe care le au îngrijitorii faţă de persoanele apropiate cu probleme alimentare, precum şi câteva sugestii cu privire la comportamentul adecvat. Este bine de ştiut că problemele alimentare prezintă un risc crescut de mortalitate.

continuare
Intirzierea dezvoltarii limbajului verbal si a comunicarii nonverbale

Parintii sunt frecvent ingrijorati fata de dezvoltarea limbajului si a comunicari nonverbale a copilului lor, mai ales cind pare sa nu vorbeasca atit de bine ca ceilalti copii de aceeasi virsta. Aproximativ 5- 10% dintre copii au intirzieri ale dezvoltarii limbajului. Trebuie sa va amintiti ca dezvoltarea limbajului implica mai mult decit limbajul vorbit...

continuare
Mâncatul compulsiv. Despre motivele pentru care mâncarea are un efect liniştitor Mâncatul compulsiv. Despre motivele pentru care mâncarea are un efect liniştitor

La baza mâncatului compulsiv (emoţional) se află o serie de dificultăţi în gestionarea emoţiilor negative. Auto-liniştirea este un termen introdus de către psihologia sinelui şi teoria ataşamentului, o latură a psihologiei. Conform acestor teorii, abilitatea de a regla emoţiile se află la baza stării de bine.

continuare
Personalitatea adictiva Personalitatea adictiva

Personalitatea adictiva poate fi definita ca o setare psihologica care face respectivul succeptibil la dependente. Aceasta poate include orice, de la droguri si abuz de alcool, la pornografie, jocuri de noroc, internet, jocuri video, mancare, exercitii fizice, munca, chiar relatii interpersonale. Persoanele cu personalitate adictiva au o boala a creierului.

continuare
Personalitatea histrionica Personalitatea histrionica

Personalitatea histrionica este caracterizata de un model de lunga durata de comportament in cautare de atentie si emotivitate extrema. O persoana cu personalitate histrionica vrea sa fie in centrul atentiei in orice grup social si se simte inconfortabil cand nu este asa. Acestor indivizi le poate fi foarte greu sa dezvolte intimitate emotionala

continuare
Personalitatea narcisista Personalitatea narcisista

Tulburarea de personalitate narcisista este caracterizata de un model de grandiozitate de lunga durata (in fantezie sau comportamentul real), o nevoie covirsitoare de admiratie si de obicei o completa lipsa de empatie fata de ceilalti. Indivizii cu aceasta tulburare frecvent cred ca sunt de o reala valoare in viata tuturor sau a oricaror persoane pe care le intilnesc.

continuare
Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller

Cunoascuta si ca sindromul Heller, conditia este caracterizata de debut tardiv, la virsta de 3 ani, cu intirzieri de dezvoltare ale limbajului, functiilor sociale si aptitudinilor motorii. Cercetatorii nu au descoperit inca o cauza a tulburarii. Aceasta are unele similaritati cu autismul si este uneori considerata o forma a acestuia.

continuare
Relatia dintre Stres si Boala Relatia dintre Stres si Boala

În viaţă fiecare dintre noi putem avea ocazia să ne Confruntăm cu 2 tipuri de Conflicte sau Evenimente: cele Normale si Evenimente sau Conflicte apărute pe Neaşteptate, care ne dau sentimentul de Neputinţă şi ne aduc în Imposibilitatea de a Reacţiona ne vor induce o Stare de Şoc însoţită de Panică.

continuare
Schizofrenia Schizofrenia

Schizofrenia este o tulburare mentala caracterizata prin dezintegrarea procesarii gindurilor si a responsiitatii emotionale. Cel mai adesea se manifesta prin halucinatii auditive, iluzii paranoide sau bizare sau limbaj si gindire dezorganizata, fiind acompaniata de disfunctie sociala sau ocupationala. Debutul simptomelor apare de obicei in tinerete

continuare
Sindromul Asperger - aspecte generale si obiective terapeutice Sindromul Asperger - aspecte generale si obiective terapeutice

Tulburarea Asperger este o forma de autism care afecteaza modul in care persoana intelege lumea, proceseaza informatiile si se raporteaza la ceilalti.

continuare
Sindromul de stres posttraumatic (PTSD) la copii

Trauma în copilăria timpurie se referă la experienţele traumatice care au loc înainte de vârsta de 6 ani. Pentru faptul că reacţiile copiilor de această vârstă pot diferi de cele ale copiilor de peste 6 ani şi pentru că la aceste vârste foarte mici copiii, în cea mai mare parte, nu îşi pot verbaliza reacţiile, adulţii pot concluziona în mod eronat că vârsta îi protejează într-un fel pe copii de impactul evenimentelor traumatice.

continuare
Sinuciderea la tineri Sinuciderea la tineri

Cand un tinar se sinucide toti sunt afectati. Membrii familiei, prietenii, colegii, vecinii si uneori chiar si cei care nu au cunoscut tinarul bine experimenteaza sentimente de durere, vina, confuzie, gindindu-se ca sinuciderea ar fi putut fi prevenita daca ar fi facut ceva diferit. Este important ca adultii sa inteleaga fortele care conduc tinerii la sinucidere

continuare
Terapia tulburării afective bipolare. Opţiuni de tratament. Terapia tulburării afective bipolare. Opţiuni de tratament.

Tulburarea afectivă bipolară reprezintă o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni. Organizaţia Mondială a sănătăţii (OMS) a catalogat tulburarea bipolară drept una din primele 10 cauze ale dizabilităţii în rândul adulţilor, la nivel mondial. Aşadar, preocuparea pentru această condiţie a crescut foarte mult în ultimii ani.

continuare
Ticurile Ticurile

Ticurile sunt gesturi sau sunete emise brusc, repetitiv, non-ritmic si dificil de controlat. Aceasta tulburare comportamentala apare in cele mai multe cazuri la copiii de pana in 10 ani si de cele mai multe ori dispare in adolescenta, insa ticurile pot fi o problema si pentru adulti. Cauza acestei tulburari comportamentale nu este inca pe deplin elucidata.

continuare
Tulburarea afectiva sezoniera

Cunoscuta si drept depresia de iarna, melancolia de iarna, depresia de vara sau depresia sezoniera, conditia este o tulburare afectiva in care oamenii cu o sanatate mentala normala in majoritatea anului experimenteaza simptome depresive iarna sau vara, primavara sau toamna in fiecare an.

continuare
Tulburarea anxioasa-evitanta a personalitatii

Tulburarea anxioasa a personalitatii este o conditie caracterizata prin timiditate extrema, senzatia de inoportunitate si sensibilitate la respingere. Acesti indivizi se simt inferiori celorlalti. Tulburarea este diagnosticata cind aceste comportamente devin persistente si debilitante sau stresante.

continuare
66 articole 1 23 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK