Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.
Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).

continuare
66 articole 1 2 3
Tulburarea bipolara Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara sau tulburarea depresiva maniaca este un diagnostic psihiatric care descrie o categorie de tulburari emotionale definite de prezenta a mai multor episoade de energie anormal crescuta, cognitie cu sau fara unul sau mai multe episoade depresive. Starile energetice sunt denumite clinic manie sau daca sunt mai usoare hipomanie.

continuare
Tulburarea bordeline a personalitatii

Tulburarea borderline a personalitatii sau personalitatea de granita este o tulburare de lunga durata a functiei personalitatii la un individ (in general peste virsta de 18 ani, desi se descopera si la adolescenti), caracterizata prin variabilitatea starilor afective.

continuare
Tulburarea de conduita si delincventa juvenila Tulburarea de conduita si delincventa juvenila

Aceasta este o categorie psihiatrica marcata printr-un model de comportament repetitiv in care drepturile altor persoane si normele sociale sunt incalcate. Simptomele cuprind agresiunea fizica si verbala, comportament caracterizat de cruzime fata de animale si oameni, comportament distructiv, minciuna, vandalism si furt.

continuare
Tulburarea de personalitate antisociala Tulburarea de personalitate antisociala

Aceasta tulburare a fost cunoscuta anterior drept tulburare psihopata sau sociopatie. Ca si la alte tulburari de personalitate exista numerosi factori care pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Deoarece simptomele sunt de durata, ideea ca acestea incep in copilarie sau cel putin in adolescenta este acceptata.

continuare
Tulburarea de personalitate paranoida Tulburarea de personalitate paranoida

Personalitatea paranoida este un diagnostic psihiatric caracterizat prin paranoia si neincredere generalizata in altii. Cei cu aceasta conditie scaneaza vigilenti mediul pentru indicii sau sugestii pentru a valida ideile lor prejudiciale. Indivizii paranoizi sunt observatori cu ochi de vultur, cred ca sunt in pericol si cauta semne si amenintari indiferent de fapte

continuare
Tulburarea de personalitate schizoida

Tulburarea de personalitate schizoida este caracterizata de lipsa de interes fata de relatiile sociale, uneori apatie sexuala, tendinta la un stil de viata solitar, secretism si raceala emotionala. Nu este aceeasi afectiune precum schizofrenia desi au unele caracteristici similare cum ar fi detasarea sociala si emotionala si prevalenta crescuta in familiile cu schizofrenie.

continuare
Tulburarea de stres post-traumatica Tulburarea de stres post-traumatica

Tulburarea de stres post-traumatica se poate dezvolta dupa un eveniment traumatic care ameninta siguranta individului sau ii da sentimentul de neajutorare. Cele mai multe cazuri asociate cu aceasta conditie implica soldatii din razboaie, dar orice experienta de viata traumatica poate declansa emotii impredictibile si necontrolabile.

continuare
Tulburarea depresiva majora

Tulburarea depresiva majora, cunoscuta si drept tulburarea depresiva recurenta, depresia clinica, depresia majora, depresia unipolara sau tulburarea unipolara, este o tulburare mentala caracterizata prin tristete si diminuarea respectului de sine, lipsa interesului sau placerii in activitatile normale. Este o conditie debilitanta

continuare
Tulburarea Disforica Premenstruala Tulburarea Disforica Premenstruala

Tulburarea Disforica Premenstruala este o afectiune asociata cu probleme emotionale si fizice severe, strans legate de ciclul menstrual. Simptomele apar regulat pe durata ultimei saptamani inainte de ciclul menstrual plus prima zi de ciclu, dar sunt absente in saptamana de dupa menstra.

continuare
Tulburarea obsesiv-compulsiva - descriere si tratament Tulburarea obsesiv-compulsiva - descriere si tratament

Tulburarea obsesiv-compulsiva se caracterizeaza prin existenta unor obsesii (definite ca ganduri, imagini sau impulsuri intruzive, recurente si care creaza disconfort) si compulsii (comportamente, actiuni sau ritualuri mentale menite sa previna sau sa reduca disconfortul produs de obsesii).

continuare
Tulburarea obsesiv-compulsiva a personalitatii

Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de personalitate patologica marcata prin rigiditate, control, perfectionism si obsesia pentru munca, in detrimentul relatiilor interpersonale. Indivizi cu aceasta tulburare au frecvent probleme de relaxare, deoarece sunt preocupati de detalii, reguli si productivitate.

continuare
Tulburarea schizotipala a personalitatii Tulburarea schizotipala a personalitatii

Tulburarea schizotipala este o tulburare a personalitatii caracterizata de nevoia de izolare sociala, comportament ciudat si credinte nonconventionale. Tulburarea este cunoscuta a apartine spectrului schizofreniei. Prevalenta tulburarii schizotipale este mult mai mare la rudele indivizilor cu schizofrenie

continuare
Tulburari de anxietate Tulburari de anxietate

Anxietatea este o reactie normala la stres, insa in cazurile de tulburari de anxietate aceasta reactie apare in mod excesiv si in fata situatiilor normale din fiecare zi. Boala afecteaza comportamentul, gandurile, emotiile si sanatatea fizica. Aceasta frica patologica poate avea forme deosebit de grave, pacientul fiind incapabil sa duca o viata normala.

continuare
Tulburarile anxioase Tulburarile anxioase

A simti un anumit nivel de neliniste in situatii primejdioase, solicitante si stresante este absolut normal. Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi trecut la un moment dat sau mai mult timp printr-o stare de agitatie, de grija, de emotii create de frica de boli, batranete, de moarte, de asteptari tematoare

continuare
Tulburarile mintale la copii: diagnostic, cauze, tratament, prevenire Tulburarile mintale la copii: diagnostic, cauze, tratament, prevenire

Termenul de "tulburare mintala" nu este in intregime corect, avand in vedere ca sunt implicati o serie de factori in dezvoltarea unei astfel de tulburari (de ex., ereditatea, chimia creierului). Ca atare, multe dintre aceste tulburari pot fi tratate eficient cu medicatie, psihoterapie sau o combinatie dintre cele doua.

continuare
Tulburarile sexuale: aspecte generale, etiologie, tratament Tulburarile sexuale: aspecte generale, etiologie, tratament

Tulburarile sexuale sunt din ce in ce mai frecvente, desi abordarea lor dateaza de mai bine de 30 de ani. Teoria cognitiv comportamentala a tulburarilor sexuale (TS) a evoluat si s-a generalizat mult in ultimii ani, aceasta dezvoltare avand ca scop obtinerea unei ameliorari si mentinerea pe termen lung a rezultatelor obtinute la sfarsitul terapiei.

continuare
66 articole 1 2 3
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK