Psihosomatizarea - Limbajul secret al suferintei

Cand durerea psihologica devine suferinta fizica, vorbim despre o suferinta psihosomatica. In mare masura afectiunile fizice sunt cauzate de motive psihologice. Inclusiv infectiile virale pot fi acutizate de frustrare si stress, care scad rezistenta si afecteaza imunitatea. Afectiunile psihosomatice apar ca urmare a unei reactii emotionale puternice (nevroza, stress, trauma, etc. ). Acestea pot fi de scurta durata sau cronice, pot evolua in faze si agrava sezonier.

Corpul reactioneaza la experienta emotionala intensa prin suferinta. Succesul si pierderea sunt fete ale realitatii si fac parte din scenariul vietii tuturor. Vom avea intotdeauna de a face cu schimbari mai mult sau mai putin fericite iar mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi vom trece prin evenimente care presupun separare, pierderea unor idealuri sau persoane dragi. Negarea suferintei sau lipsa constientizarii durerii survenite acestor pierderi pot duce in timp la suferinte psihoemotionale si psihosomatice.

Omul reprezinta un sistem indivizibil in care emotiile si gandurile pot influenta partea fizica (psihosomatica - psyche = suflet + soma = corp ) si nu de rare ori in spatele unei afectiuni fizice ca de pilda: obezitate, hipertensiune arteriala, ulcer duodenal, dermatita atopica, psoriazis, diabet, tulburari sexuale, etc., se afla suferinte emotionale neconstientizate, cumulate si negestionate. Astfel de suferinte sau traume se pot manifesta dupa o perioada de timp, uneori dupa ani, printr-o reactie somatica sau emotionala, asa cum Carl Jung afirma la un moment dat, "ceea ce a ramas in inconstient, se va reintoarce sub forma destinului". Ceea ce nu iese la suprafata in campul constiintei, ceea ce este prea dificil de gestionat, nu se dizolva ci ramane in inconstient."

Aceste suferinte stocate in inconstient ne pot afecta inclusiv, modul de a relationa, stilul comportamental, calitatile, talentele, patternurile de gandire, ideile si chiar in cele din urma capacitatea de a fi sau nu fericiti. Inconstient uneori ne regasim reactionand in anumite situatii si evenimente intr-o maniera cunoscuta cu un puternic ecou in trecut. In gesturi, cuvinte sau comportamente pot transpare secvente din experiente de viata care au fost reprimate. Fiecare om îşi creeaza propriulu scenariu de viaţa pe masura ce traieste si in functie de amplitudinea experientelor negative avute, se creeaza in mod inconstient "un bagaj al nefericirii" uneori mult prea greu de dus. Odata intelese si constientizate aceste mecanisme prin care suferinte blocate si reprimate ne afecteaza viata, fie manifestandu-se ca boli fizice sau tulburari emotionale, putem dezvolta o modalitate mai benefica si implicit mai constructiva de a actiona, de a reactiona, de a fi in contact cu emotiile si trairile noastre si nu in ultimul rand de a ne reevalua potentialul de a "fi"cu adevarat si nu doar de a "exista".
Dobre Cristiana Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp