Psihoterapie tranzactionala

Psihoterapia tranzactionala este un model terapeutic integrativ, care include abordari psihanaliste, umaniste si cognitiv-comportamentale. Analiza tranzactionala in psihoterapie este utilizata atat pentru dezvoltarea personala, cat si pentru o serie de afectiuni psihice, precum tulburarile depresive, starile de anxietate si panica, probleme de comportament si dificultati in relatiile cu alte persoane.

Psihoterapeutul va ajuta pacientul care apeleaza la terapie tranzactionala sa realizeze ce anume isi doreste si sa isi utilizeze propriile resurse pentru a-si indeplini obiectivele, ceea ce duce la trairea in prezent si evitarea trairii in trecut sau a temerilor privind viitorul. Astfel, terapeutul are rolul de a promova autonomia pacientului si vindecarea interioara.

Psihoterapia tranzactionala se bazeaza pe cateva idei fundamentale:
• fiecare fiinta umana este valoroasa si demna;
• fiecare dintre noi are capacitatea de a gandi pentru sine, prin urmare este responsabilitatea noastra sa decidem ce dorim de la viata;
• deciziile pe care le iau oamenii in legatura cu viata lor pot fi schimbate; oamenii se pot schimba; putem obtine schimbarea nu doar prin constientizare sau iluminare (insight), ci in mod activ, inlocuind tiparele vechi de comportament.

Intr-o prima etapa in psihoterapie, se va stabili un contract intre pacient si terapeut. Contractul inseamna un angajament pentru a realiza o schimbare pozitiva in legatura cu problema pacientului. Contractele pot include schimbarea comportamentului si a atitudinii, sau imbunatatirea sanatatii psihice.

Psihoterapia tranzactionala incepe cu analiza structurala. Aceasta separa si analizeaza starile eului, cu scopul de a stabili starea predominanta si de a o elibera de contaminarea cu elemente arhaice si straine. Urmatorul pas in terapie este analiza tranzactionala - analiza tranzactiilor simple, apoi analiza seriilor stereotipe de tranzactii, urmata de analiza operatiilor complexe (acestea implica mai multe persoane si de obicei este bazata pe fantezii elaborate). La sfarsitul terapiei pacientul are capacitatea de a solutiona conflictele si distorsiunile din trecut.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp