PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
466 articole 1 2 3 4 ..... 891011121314 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Psihologia Jocurilor Video Psihologia Jocurilor Video

Oare ce ii atrage asa de mult pe copii/adolescenti (si, de asemenea, pe adulti) la jocurile video? Ce ii determina sa stea uneori ore intregi sa joace jocuri video? Oare de ce jocurile video ii sperie asa tare pe parinti? Serge Tisseron in cartea „Psihologia Jocurilor Video"vorbeste despre acest fenomen si despre ce reprezinta jocurile video pentru cei care le joaca

continuare
Schemele dezaptative timpurii Schemele dezaptative timpurii

Cuvântul “schemă”, în termeni generali, are sensul de structură, cadru sau contur. În domeniul psihologiei termenul are o istorie foarte bogată, în special în cadrul dezvoltării cognitive. În acest context o schemă este un tipar suprapus peste realitate sau peste experienta unei persoane în scopul de a o explica, de a-i intermedia percepția si de a-i ghida reacțiile.

continuare
Ce este procrastinarea? Oare să o „amânăm”? Ce este procrastinarea? Oare să o „amânăm”?

Procrastinarea se identifică cu un act de tergiversare, cu amânarea nejustificată a îndeplinirii unor sarcini, în ciuda faptului că este conștientizată ca fiind o greșeala. Este o îmbinare specifică de emoţii, cogniţii şi acţiuni care ajung să creeze un cerc vicios.

continuare
Afectiunile psihice si tulburarile somnului Afectiunile psihice si tulburarile somnului

Tulburarile somnului si afectiunile psihice In literatura de specialitate somnul este definit ca o stare de inactivitate fizica asociata cu pierderea constientizarii si cu o reactie redusa la stimulii din mediul inconjurator. Desi oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind, la momentul actual se cunosc relativ putine lucruri despre functiile somnului. Somnul este esential pentru o buna functionare a creierului, si in consecinta, a intregului organism. Lipsa somnului poate avea numeroase consecinte cum ar fi modificari ale secretiilor hormonale, scaderea atentiei, memoriei si a capacitatii de concentrare sau schimbari ale dispozitiei (nervozitate, anxietate

continuare
A merge sau a nu merge la psiholog? Aceasta este întrebarea! A merge sau a nu merge la psiholog? Aceasta este întrebarea!

Un număr foarte mic de persoane care întâmpină dificultăți sau probleme care ar putea fi „tratate" la psiholog ajunge, de bună voie și nesilit de nimeni, în fața unui astfel de specialist.

continuare
Accidentele rutiere: de la traumă psihică la vindecare Accidentele rutiere: de la traumă psihică la vindecare

Studiile psihologice despre persoanele care au suferit răni fizice și psihice în urma unui accident de mașină au descoperit anumite valențe care merită luate în considerare atunci când se face evaluarea sunei persoane care a suferit un accident de mașină.

continuare
Cauzele psihologice ale consumului de canabis Cauzele psihologice ale consumului de canabis

Consumul de canabis, ca de altfel majoritatea dependențelor, își găsește rădăcinile în cea mai mare parte în dificultățile apărute la nivelul relației bazale de atașament (relația afectivă apărută și dezvoltată cu una sau mai multe persoane față de care

continuare
Femeia „puternica” vorbeste vulgar? Femeia „puternica” vorbeste vulgar?

De ceva vreme au apărut tot mai multe bloguri scrise de femei. Despre viaţă, iubire, angoase. Şi tot mai multă literatură scrisă de un anumit tip de femei: femei singure, nu foarte tinere care nu se tem să scrie, să folosească

continuare
Ce este atasamentul si cum ne influenteaza relatiile cu ceilalti Ce este atasamentul si cum ne influenteaza relatiile cu ceilalti

Atasamentul este diferit de iubire; este legatura emotionala de lunga durata cu o alta persoana, in care unul dintre indivizi este vulnerabil, iar celalalt este securizant, aduce confort, iar separarea de aceasta persoana produce disconfort, suparare. Relatia de atasament se dezvolta din primul an de viata si va avea influenta asupra relatiilor urmatoare ale copilului/ adolescentului, si chiar si in viata adulta

continuare
Jocurile psihologice, de la dependență la autonomie Jocurile psihologice, de la dependență la autonomie

Jocurile psihologice se deosebesc de alte activitați ludice prin faptul că, de cele mai multe ori, au implicații dramatice pentru cei care le folosesc. Dacă le raportam la jocurile sportive, de exemplu, ambele tipuri de joc sunt orientate spre un rezultat și pot implica o anumita formă de competiție.

continuare
Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite

Într-o familie iubirea este transmisa dintr-o generaţie în alta, începand de la părinţi către copii, parintii fiind, din punct de vedere psihologic, arhitectii vietii afective a copiilor.

continuare
Despre izolare si singuratate Despre izolare si singuratate

Singuratatea este boala grea - spune o vorba din popor. Fiecare este singur in existenta sa. Singuratatea poate fi, insa, impartasita intr-un mod in care dragostea sa compenseze durerea izolarii. Irvin Yalom vorbeste in cartea Psihoterapia existentiala despre trei tipuri de izolare

continuare
Femei care iubesc prea mult - partea a IV-a Femei care iubesc prea mult - partea a IV-a

Robin Norwood ne arată în cartea ei, „Femei care iubesc prea mult”, care sunt pașii de parcurs pentru ca femeile dependente în dragoste să se vindece. Îi vom enumera, iar apoi îl vom detalia pe fiecare în parte.

continuare
Sufăr de stres post-traumatic? Sufăr de stres post-traumatic?

Fie că am trecut printr-un accident, am pierdut pe cineva drag sau am suferit o schimbare majoră în viață, stresul post-traumatic își poate face simțită prezența, uneori singur, alteori însoțit de depresie, anxietate sau alte probleme comportamentale (de ex. dependențe).

continuare
Gânduri pentru noul an Gânduri pentru noul an

Aproape în fiecare zi am ocazia să observ cum mintea noastră, cu gândurile pe care le generează, are capacitatea de a ne influența viața. Din punctul meu de vedere, aceasta este o mare calitate a minții, de care ne putem folosi în sens pozitiv. De multe ori am constatat cum gândurile pe care le nutrim au puterea de a ne face să ne simțim triști, deznădăjduiți, temători, insuficient de buni, nedemni de iubire sau iertare.

continuare
Autenticitatea, o mare provocare Autenticitatea, o mare provocare

Multi dintre noi s-ar putea sa stam pe ganduri putin daca cineva ne-ar intreba – tu esti autentic? Pe moment ne-am putea gandi ce inseamna sa fiu autentic mai exact? Adica sa arat tot ceea ce gandesc, simt si as dori sa fac, sau pur si simplu sa reactionez si sa arat ce gandesc atat cat imi vine pe moment sa o fac?

continuare
Despre narcisism si tulburarea de personalitate narcisica Despre narcisism si tulburarea de personalitate narcisica

Deseori cuvantul narcisic este incarcat de conotatii negative. Este narcisist! Este o acuza ce vine de la cei din jur atunci cand cineva vrea sa iasa in evidenta. Este ceva in neregula cu a fi narcisic!

continuare
Furnicarul emotional Furnicarul emotional

Prelucrare dupa cartea „Schimba-ti mintea ca sa te vindeci de tulburarile emotionale”, scrisa de dr. Daniel G. Amen, specialist in neurologie clinica, psihologia copilului si a adolescentului.

continuare
Ranile psihologice Ranile psihologice

Asa cum fizic putem fi raniti, asa putem fi raniti si psihic. Rana psihica neconstientizata si netratata va creste in timp si va deveni mai dureroasa. Lise Bourbeau vorbeste despre 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine: rana de respingere, rana de abandon, rana de umilire, rana de tradare, rana de nedreptate. Cand suntem raniti, pentru a ne proteja, spune Lise Bourbeau, noi purtam masti.

continuare
Cum să elimini amintirile triste sau negative? Cum să elimini amintirile triste sau negative?

Pe parcursul vieții, trăim experiențe sau situații dureroase, care rămân în interiorul nostru sub forma amintirilor. Nu putem să le uităm, iar acest lucru ne condiționează comportamentul și modul nostru de a fi. Aceste situații dureroase pot fi diferite: moartea unei persoane dragi, o trădare în iubire, un eșec profesional, etc.

continuare
De ce depinde... dependența? De ce depinde... dependența?

Noi, oamenii, suntem ființe foarte interesante. Ne uităm în oglindă și ne observăm trăsăturile, primele semne ale adolescenței, primele riduri și fire de păr alb, observăm schimbările la ceilalți, rămânem uimiți ce schimbat poate fi un oraș pe care nu l-am vizitat de mult. Observăm cum totul se schimbă și totuși ținem cu dinții să păstrăm neschimbate multe lucruri

continuare
Elibereaza-te de sentimentele de vina! Elibereaza-te de sentimentele de vina!

Vinovatia este sentimentul de a fi gresit, este o stare pervaziva inconfortabila, descrisa ca angoasa, la care se adauga si sentimentul de a fi o persoana rea. Vinovatia este o povara, pe care singur ti-ai pus-o pe umeri, nu este o emotie sanatoasa si nici naturala.

continuare
Timiditatea Timiditatea

Deseori timiditatea este asociata cu situatii neplacute sau jenante din viata noastra. Atunci cand ne simtim timizi traim emotii de umilire, rusine si ne vine sa ne ascundem, sa devenim invizibili. Se poate sa simtim ca ni s-au inrosit obrajii, urechile si ca toata lumea se uita la noi si vede ca ne-am inrosit.

continuare
10 pentru fericire ! 10 pentru fericire !

Fericirea depinde de fiecare dintre noi. Noi suntem responsabili de fericirea noastră, nu trebuie să o căutăm la ceilalți. Este deja în interiorul nostru, dar va ieși la suprafață doar dacă îi permitem. Dacă începem să ne antrenăm urmărind mici trucuri care vor schimba atitudinea noastră, vom reuși să ne bucurăm de fericirea pe care o dorim.

continuare
Cum să transformăm judecătorul interior în consilierul cel mai prețios? Cum să transformăm judecătorul interior în consilierul cel mai prețios?

„Un copac al cărui trunchi îl putem îmbrățișa cu dificultate se naște dintr-un germen minuscul. Un turn de nouă etaje începe cu o mică grămadă de pământ. O călătorie lungă de mii de kilometri începe cu primul pas”. LAO TSE

continuare
466 articole 1 2 3 4 ..... 891011121314 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp