PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
327 articole 1 23 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Cum poate seful sa ucida stima de sine ? Cum poate seful sa ucida stima de sine ?

Cand obiectivele sunt mari, dificil de obtinut, nu rareori managerii pun presiune pe obtinerea lor. Chiar si cand echipa e bine motivata financiar, aceasta presiune poate fi uneori necesara. Conteaza insa mult cat de ampla e aceasta presiune.

continuare
Ce faci când nu știi încotro? Ce faci când nu știi încotro?

Mă simt depășit, obosit, dezorientat...ce fac? Iată câțiva pași pentru o primă și esențială acțiune a ta, pentru a te simți mai bine, până la schimbarea cu ajutorul unui specialist. Nu ezita mai apoi să ceri ajutor! Meriți să fii în contact permanent cu tine, într-o relație armonioasă cu propria ta ființă!

continuare
Deseori ne intrebam Deseori ne intrebam

Deseori ne intrebam ce am facut ca nu ne-a mai ramas timp pentru nimic? Dar oare de ce nu am rezervat mai mult timp pentru a ma dezvolta? Viata e mai scurta decat ni se pare. Iata cateva lectii pe care ar trebui sa le invatam acum, pana nu este prea tarziu:

continuare
Trauma accidentului auto Trauma accidentului auto

În majoritatea accidentelor rutiere trauma apare pe neașteptate, de aceea este posibil să fiți nepregătiți sau lipsiți de putere pentru a o opri. Este posibil ca după ce autoturismul a fost reparat, iar rănile fizice au fost vindicate, sentimentele traumatice să înceapă să se estompeze.

continuare
Vrei ca oamenii sa te placa?

Vrei ca oamenii sa te placa? N-ai nevoie de mai multi bani si nici de operatii estetice. Nu mai da vina pe natura ca nu te-a inzestrat. Tu esti singurul care poate schimba ceva. Schimba-ti atitudinea si-ai sa vezi ca intreaga viata se va schimba. Oamenii pozitivi sunt ca un magnet pentru ceilalti, nu-i nici un secret sau truc prin care ii atrag . Pe cand tu, cu atitudinea asta de nemultumit si victima nu faci decat sa ii tii la distanta. Cine crezi ca va cauta compania unui om care de cate ori il intrebi ce face, incepe sa se planga si sa-ti spuna cat de mizerabila e viata lui?

continuare
Cum sa te placa oamenii

Sa cunosti oameni noi si sa relationezi cu ei poate fi ciudat uneori. In cazul in care iti doresti sa ii faci pe cei din jur sa te placa si nu stii cum incearca urmatoarele, cine stie, este posibil sa poti inchega usor relatii si sa inspiri incredere.

continuare
Cum sa te porti cu cei care se plang mereu

Pentru ca am avut sedinte la cabinet cu subiectul: „Cum sa te porti cu cei care se plang mereu?”, am incercat sa le sintetizez in cele de mai jos:

continuare
Reguli de baza sau principii ale norocului

Ati auzit, desigur, de multe ori, zicala „norocul si-l face omul". De-a lungul timpului, multi s-au intrebat de ce unora pare sa le mearga bine in viata si altora nu. Responsabilitatea pentru felul in care le merge oamenilor in viata le revine lor insisi, iar probabilitatea de a ne merge bine poate fi influentata, in mod constient si putem sa ne sporim considerabil sansele de a ni se intampla lucruri bune

continuare
Primeste cadoul meritat

Am observat in jurul meu, de multe ori, ca multor oameni le este foarte greu sa primeasca ceva. Probabil ca simt ca daca nu spun: „Nu este nevoie”, „Nu trebuia”, „Nu este cazul” atunci cand cineva le apreciaza munca printr-o lauda, sunt perceputi ca fiind egoisti. Este foarte probabil sa le fie teama sa nu li se urce la cap - vezi bine...

continuare
Pofta psihologica de dulce! Pofta psihologica de dulce!

Pofta de dulce este una din problemele des intalnite in problematica supraponderabilitatii. Sunt persoane care prefera sa renunte la alimentele sanatoase care pot compune o masa echilibrata si sa consume produse dulci. De unde vine si ce reprezinta, dar si cum putem sa o controlam? Provine din cele mai arhetipale senzatii in legatura cu alimentele si afectiunea. Laptele matern este dulce si este insotit de afectiune, protectie si siguranta.

continuare
Apatia Apatia

Apatia este lipsa motivatiei si a entuziasmului. Apaticul pare ca nu are emotii, nimic nu-l misca, nu-l impresioneaza, nimic nu-l intereseaza. Apatia poate avea un substrat organic ca urmare a unor lezari cerebrale aparute in atacul vascular cerebral, dementa, boala Parkinson, boala Huntington, Sindromul Asperger. Pe de alta parte apatia apare si la indivizi sanatosi. Vom vorbi aici despre aceasta a doua categorie.

continuare
Trauma infertilității Trauma infertilității

Lupta împotriva infertilității este un proces complicat de durere și jelire, chiar dacă este vorba despre o pierdere invizibilă. Cei mai mulți oameni care se confruntă cu infertilitatea preferă să nu vorbească despre acest lucru.

continuare
Găsirea speranței după pierderea unei persoane dragi Găsirea speranței după pierderea unei persoane dragi

Moartea unei persoane dragi este foarte dureroasă, iar depășirea momentului pierderii unui prieten apropiat sau membru al familiei poate fi una dintre cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm cu toții la un moment dat.

continuare
5 frici care pot provoca dezechilibrul emotional 5 frici care pot provoca dezechilibrul emotional

Frica este una dintre emoţiile fundamentale, nu există om care să nu experimenteze frica în decursul vieţii, fie că este vorba despre pericolele iminente, fie că este vorba numai de imaginarea unei situaţii periculoase. Despre ce se întâmplă în creier atunci când se declanşează sentimentul de frică

continuare
Celelalte exerciţii din trainingul autogen Schultz Celelalte exerciţii din trainingul autogen Schultz

După exerciţiul greutăţii din trainingul autogen urmează exerciţiul căldurii. Senzaţia de căldură este, de asemenea, considerată de majoritatea oamenilor ca fiind una plăcută. Exerciţiul este foarte asemănător celui dinainte, atâta doar ca înlocuim "greu" cu "cald" şi ne inducem senzaţia de caldură, şi nu cea de greutate. Formulele sunt următoarele:

continuare
Frica de respingere... sau atunci când nimeni nu mă vrea Frica de respingere... sau atunci când nimeni nu mă vrea

Rana de respingere este prima rană care poate apare în viața noastră, încă din perioada intrauterină, când copilul poate interioriza emoțiile trăite de mamă în legătură cu venirea lui pe lume.

continuare
Depresia Depresia

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a anunțat că până în anul 2020 depresia va deveni principala cauză de invaliditate în muncă. Statisticile arată că 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratamente cu rezultate dovedite, multe persoane aleg să nu apeleze la ajutor de specialitate din variate motive

continuare
Îmi irosesc viața, dar nu știu cum să mă opresc Îmi irosesc viața, dar nu știu cum să mă opresc

Cu toții am auzit și am folosit cel puțin o dată zicala „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi"... Dar oare câți dintre noi înțeleg semnificația ei?! Această zicală se referă de fapt la înlăturarea procrastinării din viața noastră... ușor de spus, greu de făcut...

continuare
Frica de nedreptate... sau când nici nu știu dacă trăiesc Frica de nedreptate... sau când nici nu știu dacă trăiesc

Rana nedreptății apare ceva mai târziu decât celelalte răni prezentate în articolele anterioare, în jurul vârstei de patru... șase ani

continuare
Emotii si dispozitii - Aspecte teoretice si explicative Emotii si dispozitii - Aspecte teoretice si explicative

Termenul EMOTIE provine de la „e-movere" (a merge mai departe). Platon considera ca emotiile perturba gandirea. Kant le considera „maladii ale sufletului". Darwin le integra in cadrul comporta-mentelor adaptative si evolutive ale speciilor. Pentru Sartre emotiile sunt „un mod de existenta a constiintei" care ajuta la „intelegerea propriei fiinte in lume". Este imposibil sa nu remarcati varietatea mare de opinii la nivel filozofic, care poate genera o stare de confuzie. Ce sa mai vorbim de reprezentarile populare care apar la nivel personal si unde starea de confuzie este adancita de cultura si traditiile specifice fiecarui grup

continuare
Cum putem schimba un comportament indezirabil cu un comportament dezirabil? Cum putem schimba un comportament indezirabil cu un comportament dezirabil?

Comportamentele dezirabile au la baza gandurile, credintele si sistemul nostru propriu de valori, pe care le transpunem in actiuni si fapte, spre beneficiul nostru sau al altor persoane, in timp ce comportamentele indezirabile pot crea neplacere si chiar suferinta emotionala si fizica. Schimbarea tiparelor comportamentale indezirabile cu unele dezirabile, adaptate realitatii si nevoilor persoanei de "aici si acum" se poate face in cadrul unui proces psihoterapeutic bine structurat

continuare
Lista ascunsă a emoțiilor Lista ascunsă a emoțiilor

Purtăm cu noi clipă de clipă o semnificativă povară a emoțiilor neexprimate. Fiecare durere a respingerii, frică legată de abandon, nereușită, sau lipsă de recunoaștere sunt puse deoparte ca într-o listă ascunsă cu „sarcini de rezolvat mai târziu". Ne place să credem cel mai adesea ele vor fi rezolvate miraculos de altcineva într-un moment oportun și obișnuim să le minimalizăm importanța pentru a le face prezența suportabilă.

continuare
Frica de umilire... sau când vreau să valorez „doi lei” Frica de umilire... sau când vreau să valorez „doi lei”

O altă rană care ne poate defini viața și relațiile toxice în care acceptăm să trăim este cea de umilire. Ca și rănile prezentate anterior, cea de abandon și cea de trădare, ea se instalează la debutul copilăriei, între unu și trei ani. Această rană are ca și bază de pornire situațiile în care copilul se simte rușinat în fața altora pentru că a făcut sau spus ceva necorespunzător, fie simte că celor din jur le e rușine cu el. Masca care vrea să ascundă această rană este masca masochistului, persoana simțind nevoia de a suferi, de a fi umilită, acesta fiind unicul mod în care poate funcționa.

continuare
Sindromul Burnout... sau când profesia devine un dușman Sindromul Burnout... sau când profesia devine un dușman

Atunci când ne alegem profesia, luăm în calcul atât măsura în care ne face plăcere respectiva activitate pe care o presupune jobul, cât și perspectiva pe care ne-o oferă pentru viitor (stabilitate, siguranță financiară, posibilități de avansare, etc.). În condițiile în care alegerea făcută este una care se dovedește a fi benefică pentru noi, începem să ne implicăm la locul de muncă și să dăm ce e mai bun din noi. Dar ce se întâmplă când profesia devine un dușman, iar fiecare zi de muncă este un coșmar

continuare
Mostenirea emotionala Mostenirea emotionala

Cand suntem mici ceea ce ne absoarbe orizontul este imediata noastra aporpiere si totul are o posibila rezolvare. Intr-o zi Universul decide ca doi tineri indragostiti sa isi unesca destinele. Erau abia trecuti de absolvirea liceului dar s-au gandit ca timpul petrecut pana atunci impreuna ii va ajuta sa treaca si mai departe prin restul vietii si ca au avut experienta cunoasterii

continuare
327 articole 1 23 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK