PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
459 articole 1 2 3 4 5678 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Apel la imperfecțiune Apel la imperfecțiune

N-am întâlnit o durere umană la fel de răspândită ca cea provocată de vulnerabilitățile proprii. Creștem "rușinați" de multe lucruri: că nu suntem ca ceilalți sau că nu ne diferențiem destul, că nu respectăm regulile altora sau că suntem prea obedienți, lipsiți de inițiativă și "personalitate", că mergem prea departe sau stagnăm prea mult într-un loc, că nu ne străduim destul, că ne place altceva decât

continuare
W. R. D. Fairbairn - inovatii teoretice relationale W. R. D. Fairbairn - inovatii teoretice relationale

In articolul The repression and the Return of Bad Objects, Fairbairn realizeaza o scurta trecere in revista a teoriei lui Freud, intr-o formulare extrem de clara a etapelor si conceptelor centrale.

continuare
Când iubirea nu este de ajuns sau dependența și codependența Când iubirea nu este de ajuns sau dependența și codependența

Am vizionat recent filmul "Când iubirea nu este de ajuns". Filmul este foarte grăitor, zugrăvind exact drama familiilor în cadrul cărora o persoană are o problemă de dependență....suferința pe care o trăiesc, comportamentul de ajutor al acestora, tumultul interior - chinul, suferința, rușinea, jena, umilința...

continuare
Atacul de panica nu este bau-bau Atacul de panica nu este bau-bau

Atacul de panica poate fi definit in multe moduri. Acesta poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de varsta mica. El este generat de o predispozitie a persoanei spre anxietate, o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de neliniște permanentă, care perturbă viața persoanei în cauză. Simptome la adulti, simptome la copii, cauze, strategii terapeutice.

continuare
Observatia Observatia

Metoda observației este cea mai des folosită și cea mai răspândită metoda de cercetare psihologică, fiind indispensabila unui psiholog. In stadiile de evaluare inițială sau de cercetarea inițială se înregistrează progrese importante prin observarea fenomenului sau a situației care ne interesează.

continuare
Detectarea minciunilor Detectarea minciunilor

Relatia dintre componentele emoției și trăirea subiectiva a acesteia ne interesează in ce măsura răspunsurile vegetative, credințele, gandurile, expresia faciala contribuie la intensitatea unei emotii. Când apare furia, persoana poate tremura sau sa aibă o tonalitate ridicată a vocii, când apare bucuria, gandurile sunt legate de motivul acestei stări.

continuare
Ce este de făcut? Lupta cu depresia Ce este de făcut? Lupta cu depresia

O simplă căutare pe internet vă poate sugera interesul crescut acordat în ultimii ani acestei probleme și numărul mare de studii existente asupra subiectului. Iar rezultatele acestor studii sunt încurajatoare: depresia poate fi depășită.

continuare
Tipuri de tulburări depresive Tipuri de tulburări depresive

"Mă simt inutilă. Copiii au crescut, nu îmi mai găsesc nici un rost", "Văd cum prietenii din jurul meu se duc unul câte unul, eu însumi am fost diagnosticat cu probleme cardiace. Nu mai am nimic de făcut decât să îmi aștept sfârșitul", "Credeam că suntem o familie fericită. Cu toate astea el a plecat și acum este fericit în altă parte, cu altcineva." Pentru fiecare persoană ce se confruntă cu depresia suferința ia o formă unică, modul unic de a fi al persoanei determinând o trăire particulară și în cazul acestei tulburări

continuare
Cauze ale depresiei Cauze ale depresiei

Studiile au arătat că persoanele care dezvoltă depresie până la vârsta de 20 de ani au rude de gradul I care au suferit de asemenea de depresie, deci în aceste cazuri factorul genetic pare să joace un rol important. La fel, acest factor genetic se regăsește în cazul persoanelor ce trec prin episoade depresive recurente, dar nu se regăsește în cazul persoanelor ce trec printr-un singur episod depresiv.

continuare
Tristețe versus depresie Tristețe versus depresie

Depresia - iată un cuvânt des întâlnit în ultimii ani în cele mai diverse medii. Uneori folosit ca sinonim pentru tristețe, depresia nu trebuie confundată cu aceasta. Tristețea reprezintă o reacție firească apărută ca urmare a unui eveniment negativ de viață. Ca și alte emoții tristețea are un rol important în adaptarea noastră la diversele provocări cu care ne confruntăm de-a lungul vieții

continuare
Plansul este benefic Plansul este benefic

Se spune adesea ca femeile plang mai mult decat barbatii sau ca nu e normal ca barbatii sa planga. Unii parinti isi invata de mici copiii ca „baietii nu plang”. Aceste credinte pot fi autolimitative si vin mai degraba din nevoia parintelui de a linisti copilul, sau din neputinta acestuia.

continuare
Evenimente neprevazute - conflict interior Evenimente neprevazute - conflict interior

Evenimentele neprevazute pot genera stres si o stare de tensiune interioara, a carei intensitate variaza in functie de conflictele interne - probleme nerezolvate care pot fi constiente sau inconstiente. Aceste conflicte interne pot fi constiente sau inconstiente. Ele pot sa apara atunci cand persoana in cauza are obligatia sa aleaga intre obiective incompatibile

continuare
Alcool, sigurătate și alți demoni Alcool, sigurătate și alți demoni

Ai o agitație în tine pe care nu știi cum să o „apuci", nu știi cum să o integrezi...Te gândeșți că ai bea ceva, îți pui un pahar, dar pare că se duce atât de repede și atunci îți pui încă unul. Devii amuzant, parcă îți place și ție de tine, ceea ce este semn bun, motiv pentru care îți mai pui un pahar. Și uite așa, mâine constați că ai ajuns să bei singur pentru a umple un gol. Care gol?

continuare
Ești pregătit pentru terapie? ... continuare Ești pregătit pentru terapie? ... continuare

Cât durează? Depinde. De obiectivele convenite de comun acord. De complexitatea problemelor cu care te prezinți. De cât de adânc vrei să ajungi cu vindecarea. Depinde de tine. De câtă perseverență ai să te implici constant în procesul vindecării tale. De cât de onest ești în a evalua starea cu care ai intrat în cabinet prima oară și modificările în bine care au apărut pe parcurs. Depinde de factorii favorizanți care întrețin problema, direct sau indirect și de care poți să te distanțezi sau nu.

continuare
Ești pregătit pentru terapie? Ești pregătit pentru terapie?

E descumpănitor pentru unii oameni care au nevoie de terapie să afle prețul unei ședințe și să afle că parcursul terapeutic cere prezență săptămânală. "Așa … des? Așa … mulți bani? Și … cât timp o să ia? Incert. Și cât mai durează? Incert. Ai fost la 2-3-4 ședințe și mai ai problema încă? Mai merită să mergi? Oare să iei medicație? Costă mai puțin.”

continuare
Puternic sau manipulativ? Puternic sau manipulativ?

Sunt oameni care ajung în cabinetul unui psiholog pentru ca au un deficit de putere personală. Relațiile cu ceilalți îi provoacă prea mult, întâmplările cotidiene sunt văzute ca obstacole care cer un efort colosal, deciziile pe care trebuie să le ia îi aruncă în dileme fără șir, iar situațiile de peste zi sunt reluate mintal iar și iar în încercarea de-a le stăpâni (măcar) post-factum.

continuare
Testul prioritatilor personale - Cameleon/ Vultur/ Leu/ Broasca testoasa

Iți propun in cele ce urmează un scurt mod de a descoperi noi lucruri despre tine, sau poate de a ințelege unele trări avute uneori. Pentru inceput, e nevoie de raspunsul la intrebarea - Ce te straduiesti sa eviti in relatiile tale - durerea si stresul, respingerea, lipsa de semnificatie si importanta, sau critica si ridicolul? Poti alege doar un raspuns si daca grupul de cuvinte nu are un sens pentru tine, atunci nu este raspunsul potrivit tie. Fiecare raspuns are un animal atasat.

continuare
Gândirea magică în terapie Gândirea magică în terapie

În copilăria mică obișnuiam cu toții să credem că ‘cei mari’ ne pot citi gândurile: ‘Cum altfel ar ști mama că mi-e foame? Cum altfel ar ști ce vreau de îndată ce întind mâna?’ Copilul mic crede că acești oameni mari ce vin în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lui au o putere cumva magică.

continuare
Ce este psihologia energetica? Ce este psihologia energetica?

Datorita progreselor obtinute in cercetare, au fost identificate bazele biochimice ale constientizarii senzatiilor (placerea, durerea ), stimulilor (foamea si setea ), emotiilor (cum ar fi furia si bucuria ). Substantele informationale cum sunt hormonii, peptidele si neurotransmitatorii, isi gasesc drumul - in unul dintre cele mai uimitoare modele al naturii - spre moleculele receptoare ce se afla la suprafata fiecarei celule a corpului nostru.

continuare
Mancarea ... dușman sau prieten? Mancarea ... dușman sau prieten?

Pornim de la adevărul următor: sistemul nervos și sistemul digestiv sunt puternic conectate și se influențează reciproc. E științific dovedită această legătură: în perioadele foarte tensionate putem face gastrită sau ulcer la stomac; o stare de agitație lăuntrică poate duce la sindromul colonului iritabil. Și reversul, alegerea alimentelor cu care ne hrănim influențează foarte mult starea psihică.

continuare
Bucuria, buna dispozitie, fericirea Bucuria, buna dispozitie, fericirea

Desi nu mi-a fost deloc usor sa scriu acest articol, pot spune ca a reprezentat o provocare pentru mine ca om: am fost si sunt inca, provocata sa ma concentrez si sa-mi aduc aminte, cand si cum am trait aceasta emotie! Sa fie momentul oare momentul cand am reusit la un examen important sau intr-o competitie in care aveam indoieli ca voi reusi? Sau momentul in care am aflat ca voi fi mama?...

continuare
Vindecarea traumei psihologice Vindecarea traumei psihologice

Se foloseste des in domeniul psihologiei in ultima vreme cuvantul trauma. Dar ce este trauma psihologica? Cum o recunoastem si cum o vindecam? Peter Levine a dezvoltat o terapie care se numeste Somatic Experiencing. Voi face un scurt rezumat al cartii sale: "Waking the Tiger: Healing Trauma" in care scrie despre cum intelege el trauma si cum lucreaza cu ea.

continuare
Dezvoltare personala: 13 comportamente ce sustin formarea unui leader Dezvoltare personala: 13 comportamente ce sustin formarea unui leader

Cand se vorbeste despre leaderi, o intrebare ce apare frecvent e: Oare leaderii se nasc…sau „se fac”? Raspunsul scurt e: in cea mai mare parte, un leader „se formeaza”. Exista totusi o baza de trasaturi inascute, de la care se porneste. Cea mai buna apreciere a psihologilor sustine ca aceasta baza ar reprezenta cam o treime din ce e necesar pentru a ajunge un leader.

continuare
Rolul psihoterapeutului Rolul psihoterapeutului

Am fost intreabata de catre un barbat, cum pot eu, ca femeie, sa rezolv o problema strict masculina. Conform intrebarii, ar trebui sa ne alegem terapeut dupa chipul si asemanarea noastra, barbat sau femeie, tanar sau matur, casatorit sau divortat, etc. Nu este cazul. Ii raspund domnului ca terapeutul nu rezolva problemele clientului, ci il ajuta pe acesta sa isi gaseasca propriile resurse pentru rezolvarea lor sau pentru acceptarea celor ce nu pot fi rezolvate plus ajutorul de a face diferenta dintre ele.

continuare
Psihosomatizarea - Limbajul secret al suferintei

Cand durerea psihologica devine suferinta fizica, vorbim despre o suferinta psihosomatica. In mare masura afectiunile fizice sunt cauzate de motive psihologice. Inclusiv infectiile virale pot fi acutizate de frustrare si stress, care scad rezistenta si afecteaza imunitatea. Afectiunile psihosomatice apar ca urmare a unei reactii emotionale puternice (nevroza, stress, trauma, etc. ). Acestea pot fi de scurta durata sau cronice, pot evolua in faze si agrava sezonier.

continuare
459 articole 1 2 3 4 5678 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp