PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
290 articole 1 2 3 4 5 6 7 8 910 11 12 INAINTE ›
Dependenţa de internet - soluţii practice Dependenţa de internet - soluţii practice

Pentru a schimba dependenţa de internet, intervenţiile de tip cognitiv-comportamental aplică tehnici structurate şi sistematice. Psihoterapia de tip cognitiv-comportamental are o serie de strategii special concepute pentru a menţine un echilibru în utilizarea internetului.

continuare
Ma voi schimba atunci cand voi avea mai mult timp

Aveti tot mai frecvent sentimentul ca exista o criza de tip in viata dumeavoastra? Ca desi rulati la o viteza ametitoare de dimineata pana seara, nu realizati tot ce v-ati propus si sunteti si secatuiti de energie? Vi se pare un lux sa aveti timp pentru toate activitatile dumneavoatra, inclusiv pentru relaxare, distractie cu familia, crestere spirituala, miscare, continuarea studiilor si obtinerea de venituri?

continuare
Tipuri de dependenţe de internet

Internetul a fost dezvoltat pentru a facilita comunicarea şi transmiterea de informaţii între oameni. Această dezvoltare a dus la apariţia unor dependenţe vizibile prin lipsa vădită în rândul unor persoane de a controla timpul petrecut online. A fost dezvoltat un chestionar cu 8 itemi prin care se face distincţia între "dependenţă" şi "lipsa unei dependenţe".

continuare
De ce nu apelează oamenii la terapie? De ce nu apelează oamenii la terapie?

Studiile arată că în ciuda faptului că ar fi binevenită, dacă nu chiar necesară, oamenii aleg să evite psihoterapia. Mai jos găsiţi câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu apelează la psihoterapie: Nu am nevoie de nimeni - pot să îmi rezolv singur problemele. Nu sunt o persoană slabă.

continuare
Doliul acut, doliul integrat, doliul complicat. Doliul acut, doliul integrat, doliul complicat.

Pierderea unei persoane dragi este un eveniment firesc în decursul vieţii şi este, în acelaşi timp, una dintre provocările cele mai mari ale vieţii. Decesul unei persoane dragi este un factor de stress major din cel puţin două mari motive: pierderea (ruperea relaţiei de ataşament) şi confruntarea cu moartea, mortalitatea, finitudinea vieţii.

continuare
Alegerea terapeutului potrivit Alegerea terapeutului potrivit

Imaginaţi-vă pentru un moment că treceţi printr-un moment emoţional dificil. Vă consultaţi cu grupul de prieteni, cu membrii familiei, dar cu toate acestea nu puteţi rezolva lucrurile. Într-un final, după ce aţi îndurat suficientă durere, vă decideţi să apelaţi serviciile de specialitate.

continuare
"Platoul" minţii sănătoase

Există o piramidă a alimentelor, există recomandări cu privire la activitatea fizică, dar nicăieri nu ni se spune care sunt elementele care contribuie la o sănătate mentală optimă, iar dacă se oferă sugestii, de cele mai multe ori, acestea nu au în spate o bază solidă de cercetări.

continuare
Vrei să te schimbi? În ce stadiu eşti?

Vrei să te schimbi? sau Cunoşti pe cineva care ar avea nevoie de o schimbare şi nu ştii cum să îl ajuţi? În oricare din cazuri, e bine să ţii cont şi de stadiile schimbării - pentru că, în cele mai multe cazuri, schimbarea nu e un proces liniar, nu are acelaşi ritm pentru toţi, ci este mai degrabă un proces cu formă de spirală şi tempo-uri diferite, chiar şi pentru aceeaşi persoană la momente de timp diferite.

continuare
Influenta stilului de gandire asupra depresiei

Potrivit studiilor (Beck, 1997), depresia poate fi cauzata de stilurile de gandire formate in decursul timpului, inca din copilarie. Acestea pot fi ganduri automate disfunctionale, care reflecta perceptiile asupra lumii distorsionate, indivizii cu depresie interpretand evenimentele, persoana si viitorul intr-un mod pesimist.

continuare
Este viaţa emoţională un mister?

Competenţele emoţionale reprezintă capacitatea de a identifica, monitoriza, gestiona şi exprima emoţiile pentru realizarea unor scopuri funcţionale şi adaptative şi includ identificarea şi denumirea stărilor emoţionale, diferenţierea între emoţii, detectarea corectă a pericolului, strategii adaptative pentru gestionarea şi reglarea emoţiilor, exprimarea stărilor emoţionale potrivit contextelor sociale şi interpersonale.

continuare
Primele clipe ale Doliului - cum putem ajuta?

Durerea care apare cand moare o persoană draga este o experienta perfect naturala si normala, dar, de atatea ori noi suntem prea putin pregatiti sa ii facem fata - atat cei care o infruntă cat si oamenii din jurul lor care vor sa ii ajute. Ceea ce avem nevoie sa ne amintim este ca moartea

continuare
Optimism - pentru o viaţă echilibrată. Optimism - pentru o viaţă echilibrată.

Unii oameni sunt în mod natural mai optimişti decât ceilalţi. Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că optimismul nu este ceva cu care ne naştem ci dimpotrivă este un fel de a gândi pe care îl putem dezvolta/cultiva.

continuare
Ce înseamnă să am o greutate normală

Imaginea corporală este un subiect extrem de controversat al zilelor noastre. Cercetările sociologice atestă că preocuparea excesivă pentru imaginea corporală şi pentru încadrarea în "tipare de frumuseţe" datează de la începutul secolului XX, odată cu creşterea puterii mass-media, ca instrument de promovare a unui model sau altul.

continuare
Cum să trăieşti în armonie cu tine şi cu ceilalţi

Vorbim tot mai des despre Generaţia Y, cu referire la toţi cei născuţi în anii `70, `80, `90. O încadrare precisă este imposibilă, mai ales că influenţele au circulat şi au fost asimilate diferit de la o cultură la alta. În esenţă, caracteristică acestei perioade este importanţa acordată stimei de sine şi nevoilor individuale.

continuare
Cine se teme de psiholog? Cine se teme de psiholog?

Asadar, cine se teme de psiholog? Cand spunem "minte sanatoasa in corp sanatos", ne gandim numai la a doua parte a dictonului, la exersarea fizicului. Presupunem ca inteligenta inseamna "minte sanatoasa". Dar si pentru mintea sanatoasa este nevoie de exercitiu si preventie, la fel ca pentru trup.

continuare
Putem supravietui fara iubire? Putem supravietui fara iubire?

Oricât de mult am încerca să definim iubirea, cu pretenţie de surprindere a esenţialului, oricât de multe şi pasionante descrieri ar fi emise, iubirea, ca mod fundamental de întâlnire, fuzionare şi transgresare a psihologiei celor două sexe, unul cu şi prin intermediul celuilalt, rămâne un proces de parteneriat cu multe necunoscute

continuare
Cele patru dimensiuni ale existentei umane - paradoxuri, dileme, intrebari fundamentale

Modul in care o persoana este in lume in orice moment anume al vietii sale poate fi urmarit pe o harta generala a existentei umane ce distinge patru dimensiuni fundamentale ale acesteia. Fiecare din aceste dimensiuni contine o provocare existentiala si un paradox a carei tensiune interna ii alimenteaza insasi forta.

continuare
A-Fi-Cu: reciprocitate, colaborare si incredere - aspecte existentiale A-Fi-Cu: reciprocitate, colaborare si incredere - aspecte existentiale

Oamenii se afla intotdeauna in relatie cu alti oameni, cu obiectele, cu ei insisi si cu ideile. Sartre a aratat ca exista doua cai de a-fi-cu-ceilalti: Competitia sau Colaborarea. Devenim cine suntem prin modul in care traim si prin conduita noastra. In acest proces suntem ori activi ori pasivi.

continuare
Beneficiile psihoterapiei in sidromul de oboseala cronica Beneficiile psihoterapiei in sidromul de oboseala cronica

Sindromul oboselii cronice este adesea caracterizat prin oboseala intensa si epuizare, prin deteriorari la nivelul memoriei si capacitatii de concentrare, asociate cu un sentiment general de disconfort si lipsa starii de bine.

continuare
Hipnoza in terapia bruxismului Hipnoza in terapia bruxismului

Cauzele bruxismului nu sunt pe deplin identificate, insa stresul de zi cu zi poate fi un declansator important la multe persoane. Unele efecte negative vor disparea atunci cand obiceiul inceteaza, insa altele vor fi pe termen mai lung si, uneori, permanente.

continuare
Problemele emotionale, glanda tiroida si modificarile hormonale Problemele emotionale, glanda tiroida si modificarile hormonale

Hormonii sunt substante produse de glandele endocrine si au un efect extraordinar asupra proceselor corporale. Hormonii secretati de glanda tiroida pot influenta nivelul de energie, starea de spirit, dispozitia, functia sexuala, functia de reproducere, metabolismul. De aceea, pot constitui factori ai depresiei.

continuare
Cum ştiu dacă sufăr de anxietate? Cum ştiu dacă sufăr de anxietate?

Frica şi anxietatea sunt doua concepte similare, dar care prezintă o diferenţă de nuanţă. Astfel, frica este o reacţie normală în prezenţa unui pericol, iar anxietatea desemnează o reacţie la un posibil pericol, dar care nu se află în prezenţa noastră. Cu toţii am trăit aceste reacţii în diferite contexte.

continuare
Procrastinarea - ce este, cum actioneaza si cum scapam de ea Procrastinarea - ce este, cum actioneaza si cum scapam de ea

Procrastinarea este un comportament des intalnit la aproape toti oamenii, si poate fi usor confundat cu lenea. Atunci cand amanam sa facem ceva sau sa luam o decizie, cand lasam pe ultima suta de metri, asta facem, procrastinam. Daca ne luam dupa definitia din dictionar, ar fi cam asa

continuare
Socializari virtuale

Postam ganduri, fotografii, idei, stari, platitudini, gingasii fara de margini, locuri de la capatul pamantului sau oameni de la cel al lumii, muzica si poate inca multe altele. Unii nu-si vor putea depasi niciodata conditia cautand si scormonind dupa micile diamante din viata altora, care evident ca stralucesc, nebagand de seama muntele de steril toxic si desertic inaltat in acribica lor aducere la lumina.

continuare
Femeia in jur de 40 de ani Femeia in jur de 40 de ani

Am sa ma refer la femeia in jur de 40 de ani, femeia castorita si cu cel putin un copil, un segment zic eu majoritar, dar pe cale de disparitie daca se va mai sapa mult si cu sarg la institutia familiei asa cum se intampla in ultimii ani. Luate de iuresul vietii, daca ai apucat sa-ti faci o familie sa zicem pana in 30 de ani sau in jur de...

continuare
290 articole 1 2 3 4 5 6 7 8 910 11 12 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK