Recăderile şi menţinerea schimbării

Recăderile şi menţinerea schimbării
Virginia Satir a văzut schimbarea ca producându-se în cinci stadii: status quo-ul este menÅ£inut până când un element străin pătrunde în sistem, creând haos, care este rezolvat printr-o nouă integrare sau o revenire la status quo. Dacă noua integrare este menÅ£inută devine noul status quo. Astfel, ea a descris recăderea sau recidiva ca o revenire la status quo.

Marlatt si Gordon (1985) au detaliat paÅŸii implicaÅ£i în recădere:
1. Apare un dezechilibru în noul stil de viaţă al persoanei pe parcus ce cererile ÅŸi provocările implicate în noile comportamente cântăresc mai greu ca plăcerile ÅŸi susÅ£inerea noului comportament.
2. Dezechilibrul este trăit ca un sentiment de auto-privare, care este ulterior raÅ£ionalizat în aÅŸa fel încât comportamentul vechi va restabili echilibrul.
3. Se dezvoltă apoi pofte sau dorinţe care subminează sentimentul de control perceput al persoanei.
4. RaÅ£ionalizarea ÅŸi negarea întăresc legitimitatea vechiului comportament ÅŸi fac persoana mai vulnerabilă la ameninţările noului comportament.
5. Persoana riscă expunându-se unei situaÅ£ii care este posibil să declanÅŸeze vechiul comportament, ameninÅ£ând controlul perceput ÅŸi crescând probabilitatea de angajare în vechiul comportament.
6. Fără abilităţi eficiente de coping în acest punct există o ameninÅ£are crescută la adresa controlului perceput.
7. Dacă persoana se aÅŸteaptă ca vechiul comportament să reducă poftele sau durerea (de exemplu comportamentul adictiv, evitativ, compulsiv), o scăpare în menÅ£inerea noului comportament este foarte probabilă.
8. Dacă persoana simte vinovăţie după această scăpare, probabilitatea unei recăderei totale creşte.

Marlatt ÅŸi Gordon (1985) au pus bazele unei abordări pentru menÅ£inerea schimbării “PrevenÅ£ia Recăderii”. Abordarea lor face diferenÅ£a dintre menÅ£inerea schimbării ÅŸi producerea schimbării. PrevenÅ£ia recăderii utilizează proceduri de auto-control pentru a “vaccina” persoana împotriva recăderii:
1. Înlocuirea vechiului comportament cu abilităţi adaptative de coping (de exemplu training de relaxare, răspunsuri repetate, managementul stresului).
2. Dezvoltarea unor noi modalităţi de gândire despre producerea schimbărilor ÅŸi ablitatea de a fi responsabil pentru propria viaţă (de exemplu înÅ£elegerea diferenÅ£ei dintre o scăpare ÅŸi o recădere, învăţarea faptului că a face faţă în mod continuu reduce pofta, exersarea coping-ului reduce în timp suferinÅ£a)
3. Dezvoltarea unui stil de viaţă prin care să se îngrijească de propria persoană.

Prochaska ÅŸi DiClemente (1986) consideră că prepararea pentru menÅ£inerea schimbării este esenÅ£ială ÅŸi implică evaluarea condiÅ£iilor în care recăderea ar fi posibiliă, luarea în considerare a alternativelor de coping disponibile ÅŸi utilizarea tehnicilor de self-management (auto-recompensare, relaxare, schimbarea mediului, oprirea gândurilor, antrenarea atenÅ£iei).

De asemenea, ei au indicat că o problemă este rezolvată doar atunci când persoana nu mai resimte nici o tentaÅ£ie de a reveni la comportamentele disfuncÅ£ionale ÅŸi nu mai trebuie să facă eforturi pentru a evita recăderea.

BIBLIOGRAFIE:
Marlatt, G.A.; Gordon, J. (1985) . Relapse Prevention. New York: Guilford
Prochaska, J.O.; DiClemente, C.O. (1986) Toward a comprehensive model of change. In W.E.Miller&N. Heather (Eds), Treating addictive behaviors:Processes of change (p.3-27) New York:Plenum
Satir, V (1983) Conjoint family therapy.Palo Alto: Science&Behavior Books.
Satir, V, Banmen, J., Gerber, J.;Gamori, M (1991) The Satir model: Family therapy and beyond. Palo Alto, CA: Science & Behavior Books.
Savin Georgiana - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp