Sindromul Burnout... sau când profesia devine un dușman

Sindromul Burnout... sau când profesia devine un dușman
Atunci când ne alegem profesia, luăm în calcul atât măsura în care ne face plăcere respectiva activitate pe care o presupune jobul, cât și perspectiva pe care ne-o oferă pentru viitor (stabilitate, siguranță financiară, posibilități de avansare, etc.). În condițiile în care alegerea făcută este una care se dovedește a fi benefică pentru noi, începem să ne implicăm la locul de muncă și să dăm ce e mai bun din noi. Dar ce se întâmplă când profesia devine un dușman, iar fiecare zi de muncă este un coșmar din care avem senzația că nu ne putem trezi?

Dacă te simți copleșit și fără capacitatea de a face față cerințelor constante, dacă totul ți se pare prea greu de dus și dacă îți pierzi interesul și motivația pentru munca ce altădată îți plăcerea, este momentul să îți pui câteva întrebări legate de stresul sau epuizarea profesională. Această epuizare profesională se numește Sindrom Burnout și reprezintă un risc în viața de zi cu zi, care ia naștere din motive individuale, dar și organizaționale, fiind cauzat de un stres prelungit. Pentru a te putea ieși din cercul vicios al epuizării, este nevoie să te întrebi ce anume îți menține această stare și care sunt cauzele care care duc la instalarea sindromului de burnout. Natura acestor cauze poate diferi, iar epuizarea este influențată de:

Factori legați de job: sentimentul că ai puțin control asupra muncii tale sau deloc, lipsa recunoștinței sau lipsa recompenselor, așteptări nerealiste sau neclare, muncă monotonă sau fără provocări și un mediu de lucru haotic și stresant.

Factori legați de stilul de viață: lucrezi prea mult și nu ai timp de relaxare sau socializare, se așteaptă prea mult pentru prea mulți oameni, preiei prea multe responsabilități fără ajutor din partea celorlalți, nu dormi suficient sau îți lipsesc relațiile apropiate și suportive.

Factori de personalitate: tendințe perfecționiste (nimic nu este suficient de bun), pesimism, nevoia de control sau incapacitatea de a delega.

 

Ce poți face pentru a ieși din burnout?

Cere ajutor și caută sprijin (deleagă, vorbește cu un specialist, renunța la controlul exagerat, autoevaluează-ți periodic nivelul de stres)

Oferă-ți o pauză (acordă-ți 30 de minute zilnic doar pentru tine, caută moduri de a te recompensa, socializează)

Practică acceptarea (focusează-te pe ceea ce poți controla, găsește avantajele muncii tale și împărtășește-ți sentimentele cu colegii)

Ai grijă de sănătatea ta (fă-ți analizele periodic, ai grijă la nutriție, discută cu un profesionist).

 

De multe ori se întâmplă să ne gândim că stresul este una din caracteristicile societății în care trăim și că e normal să fim stresați sau să ne simțim epuizați. Doar că, un stres prelungit sau prea intens trebuie să ne pună niște semne de întrebare și să cerem ajutor pentru a ieși din cercul vicios al epuizării și supraresponsabilizării.

Gamma Clinic Psychology - Psihoterapeut principal Diana Laura Ciubotaru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp