Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală

Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală

Ştiai că pe lumea asta există destui oameni care chiar trăiesc vieţi împlinite, făcând ceea ce le place zi de zi? Una dintre cheile fericirii tale pe acest pământ stă în capacitatea de a accesa o stare perfect normală şi naturală a corpului şi minţii tale – numită şi starea de flux.


Oameni de ştiinţă, actori, vânzători, călugari de diferite confesiuni, oameni de afaceri, cântăreţi, scriitori, bucătari, acrobaţi şi somelieri se trezesc în fiecare dimineaţă pentru a face cu plăcere ceea ce au decis că le este lor menit sa facă. Cărţile autorului american Mihalyi Csikszentmihalyi au popularizat această noţiune de flux –  ea ajungând astăzi să fie din ce în ce mai studiată în lumea psihologiei.

Ce este starea de flux?
Ce simte pictorul atunci când cand pictează, muzicianul când compune, şi pilotul de Formula 1 atunci când conduce?
Fluxul este o stare de prezenţă lucidă, o absorbire plăcută în lucrul pe care îl faci, căruia îi şi dăruieşti toată atenţia ta. Ai văzut cum sunt copiii atunci când se joacă cu maşinuţa sau cu păpuşile pe covor?
Par sa fie complet absorbiţi: tot ce există pentru ei în acel moment este jucăria pe care o au în mână, şi povestea pe care au creat-o. Sunt atât de prezenţi şi angajaţi în ceea ce fac, încât doar jocul mai există pentru ei în acel moment! Ei bine, atunci nu e de mirare de ce copiii sunt aceia care trăiesc cel mai frecvent starea de flux.
Fără îndoială, vorbim despre o stare cât se poate de normală şi naturală pentru oameni. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, adulţii se îndepărtează de ea, şi o experimentează din ce în ce mai rar, arată studiile: de 5 ori mai rar decât o trăiau la vârsta copilăriei. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care adulţii nu ar mai putea să o acceseze – ci din contră!

Cum este strea de flux?

Iată aşadar, câteva [b]caracteristici ale stării de flux...
• timpul pare să se dizolve şi să dispară – sau, în orice caz, să devina foarte relativ
• apare atunci când dificultatea sarcinii pe care o îndeplineşti nu e nici prea mare, nici prea mică – trebuie să găseşti acel „echilibru dintre extreme”
• cu toate acestea, dificultatea sarcinii trebuie să te scoată totuşi din zona ta de confort
• Atenţia se reorientează în prezent: devii absorbit (ă) de ceea ce se întâmplă aici şi acum, în momentul prezent
• Simţi bucuria, satisfacţia, plăcerea de a face lucrul pe care îl faci în acel moment. Pentru că ceea ce faci este legat de motivaţia ta intrinsecă, această activitate îţi hrăneşte nevoile şi îţi dă un sentiment de împlinire.
•După cum rezultă (direct şi indirect) din lista de mai sus, o viaţă trăită în starea de flux este mult mai recompensantă. Aşadar, o bună parte din viaţa ta merită petrecută angajându-te în astfel de acţiuni.


Care sunt beneficiile ei pentru sănătatea mintală?

Atunci când lucrul pe care-l faci este ceea ce vrei tu să faci (un obiectiv pe care ţi l-ai stabilit tu), şi ştii că e potrivit pentru tine şi reprezintă lucrul pecare-l doreşti, ba chiar ţi se mai şi potriveşte cu adevărat, două “minuni” se vor întâmpla:

(1) În primul rând, nu mai depui atât efort – şi începi să înaintezi mai graţios prin viaţă, evoluând.
(2) În al doilea rând, dacă întâmpini obstacole în viaţa de zicu zi, vei fi mult mai motivat (ă) să înaintezi şi echipat(ă) cu resursele de care ai nevoie pentrua le depăşi cu bine. Dar iată şi alte mari beneficii...
Satisfacţie crescută faţă de viaţă: Csikszentmihalyi a demonstrat în cărţile şi cercetările lui că oamenii care se angajează des în starea de fluxa jung să raporteze un grad crescut de împlinire
Sentimentul eficacităţii personale: este vorba despre convingerea că tu însuţi poţi face lucruri semnificative să se întâmple • Calitatea lucrurilor pe care le faci este superioară
Simţi că ai o semnificaţie şi că realizezi lucruri care-ţi plac cu adevărat
Performanţe crescute şi evoluţie în domeniul ales
Emoţii pozitive trăite mult mai des


Cum faci să accesezi starea de flux?
Ai vrea să afli – în termeni simpli – cum se atinge starea de flux? Psihologii spun că starea de flux se atinge făcând ceea ce îţi place, dacă se poate, într-un mediu propice. Atunci cand iubeşti ceea ce faci, o faci cu dedicaţie, dragoste, te dăruieşti fiecărei clipe, şi folosesti la maximum potenţialul tău, talentele tale, punctele forte şi resursele din interiorul tău.
Iată princpalele indicaţii:
Găseşte-ţi o provocare – bineînţeles, o provocare adecvată pentru tine.
Găseşte-ţi motivaţia intrinsecă: găseşte motivaţia care porneşte dinăuntrul tău pentru a face ceea ce vrei să faci
Un pic peste limita ta: lucrul pe care îl faci atunci când eşti în starea de flux trebuie să fie în concordanţă cu nivelul de experienţă şi competenţă pe care le ai în acel domeniu
Treci de zona de confort: Orientează-te spre ceva care sa te scoată din zona de confort cu 10-15-25%.
Setează-ţi o destinaţie clară şi masurabilă - unde vrei sa ajungi cu ceea ce faci? Care e rezultatul? La ce îţi foloseşte asta ţie? Dar celorlalţi? Ce îţi propui să realizezi?
Rezervă-ţi timp: pune-ţi de o parte suficient timp (ore, zile) în care să îţi faci treaba cum trebuie. Practic, atunci când nu mai eşti nevoit (ă) să stai cu gândul la griji, care sunt puse de o parte, starea de flux se poate instala mult mai uşor
Focalizeaza-te DOAR pe acel lucru: chiar dacă la început – să spunem, în primele 5-25 de minute nu o simţi, starea de flux va veni, îţi promit!
Crează-ţi mediul propice: pregăteşte-ţi terenul, însă nu pierde prea mult timp pregătindu-te – e mai important să treci la acţiune.
Concentrează-te: la început, va trebui să faci acest lucru în mod conştient. Readu-ţi atenţia către ceea ce faci atunci când mintea ta e distrasă de alţi stimuli. Odată ce starea de flux se instalează, o va face subconştientul tău pentru tine!
Joacă-te! Ia provocarea pe care o ai ca pe o joacă, nu te crampona prea tare de absolut toate regulile şi dă-ţi voie să vezi progresul tău ca pe trecerea unor nivele, sau acumularea unor puncte într-un joc.
Bucură-te de rezultate: alege să faci ceva util, pragmatic, care aduce un aport vieţii tale şi calităţii ei. Îmbină utilul cu plăcutul.

Concluzie
Consider că ideea este destul de clară, la finalul articolului. Iar acum, dacă te-a pus câtuşi de puţin pe gânduri,  este timpul să decizi dacă vei trece la acţiune.
Aşa că pentru a te ajuta, permite-mi să îţi adresez, înainte de a ne despărţi, metaforica „întrebare de un milion de euro”: care este acel lucru pe care l-ai face în continuare[/b], chiar şi dacă ai primi de pomană 1 milion de euro pe lună, şi nu ar mai fi nevoie, practic, să munceşti? Răspunsul la această întrebare te va ghida mai departe... Mult succes!

Cabinet psihologie Petre Tudor Barlea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp