Stresul inconstient. Cum ne afecteaza ?

Stresul inconstient. Cum ne afecteaza ?
Un obstacol greu de depasit de medici este starea psihico-emotionala a pacientului, care afecteaza enorm de mult starea fizica si procesul de vindecare sau recuperare din boala de care acesta sufera. S-au identificat un numar mare de pacienti care au murit desi se vindecasera de cancer, din cauza ca nu au reusit sa gestioneze emotiile si starile psihice care ii copleseau. S-a dovedit ca emotiile toxice ca furia, frica, sentimentul de insingurare si izolare, ura si imposibilitatea de a ierta provoaca in corpul uman, in timp, o serie de reactii chimice, producatoare de boala si dezechilibru.

Venim pe lume inzestrati cu anumite programe, unul dintre acestea fiind programul de „autovindecare”, dar datorita experientei de viata, prin care trecem de-a lungul anilor, in special in perioada copilariei, cand suntem extrem de vulnerabili si sensibili la tot ceea ce ni se intampla, ajungem sa credem despre noi insine, despre lume si viata, despre ceilalti oameni o multime de neadevaruri, conceptii negative si limitative, care ne fac sa ne simtim niste victime neputincioase, ale unui destin nedrept si imprevizibil, astfel acest program de autovindecare inregistreaza fisiere infectate, ceea ce il face sa functioneze din ce in ce mai greu, si pana la urma sa se opreasca si sa cedeze.

Amintirile care le-am trait candva si traindu-le le-am dat propriul nostru inteles, sunt stocate sub forma de imagini in inconstientul nostru, iar unele dintre ele, contin exagerari, minciuni, distorsionari grosolane ale realitatii, care daca sunt lasate necorectate, duc la declansarea stresului psihic care afecteaza sistemul nostru imunitar iar ca urmare apar tulburari emotionale, psihice si boli fizice.

Copiii in special, au o capacitate foarte ridicata de a simti si asimila nefericirea, tensiunea, conflictul, durerea, neputinta adultilor, dezamagirea din viata lor, preluand din plin esecurile acestora si interiorizandu-le. Acestea odata intrate in inconstient lor devin sursa de stres inconstient, te tensiune interioara, acesta aflandu-se la radacina numeroaselor tulburari neurovegetative, care in ultimul timp au devenit o adevarata maladie in randul oamenilor.

Din fericire, exista metode psihoterapeutice, care sa ne elibereze de fisiere autosabotatoare, de credintele limitative si de traumele inregistrate in trecut in inconstientul nostru si sa ne faca sa ne putem bucura de capacitatea organismului de a se vindeca singur si de a trai fericiti.

Care este principalul motiv pentru care sistemul nostru imunitar este blocat? Stresul! Conform cercetarilor efectuate de dr. Bruce Lipton de la facultatea de Medicina a Universitatii Stanford - Statele Unite ale Americii, date publicitatii in 1998, stresul este cauza bolilor si starilor de rau in proportie de cel putin 95%. Dr. Lipton afirma ca restul de 5% este genetic si a fost cauzat, probabil de stresul cuiva din arborele genealogic al persoanei respective.

Chiar si Guvernul federal al SUA arata, prin intermediul paginilor de internet ale centrelor de control al imbolnavirilor, ca 90% din numarul acestora se adatoreaza stresului. Aproape orice sursa cu autoritate in domeniul, la care ne-am putea gandi, cum ar fi Harvard, Yale, Vanderbilt, Clinica Mayo, iar lista este mult mai lunga, va fi de a cord cu acest lucru.

Demn de mentionat este raportul publicat de Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, pe pagina proprie de internet: «Excesul de stres intr-o perioada indelungata de timp, duce la ceea ce numim „stres cronic” si se coreleaza cu bolile de inima, atacurile cerebrale si poate provoca aparitia cancerului si a bolilor respiratorii cronice. Pe de alta parte, boala este doar varful aisbergului. Stesul afecteaza oamenii emotional, luandu-le bucuria de a trai, si de a fi alaturi de cei dragi.»

Conform raportului Facultatii de Medicina a Universitatii Harvard, boala este doar una dintre manifestarile stresului. Daca dorim sa rezolvam si alte probleme, cum ar fi cele relationale, de munca, care afecteaza dezvoltarea prfesionala, trebuie sa ajungem la originea lor. S-a observat ca cei care prin intermediul psihoterapiei isi rezolva problemele legate de stresul din viata lor, experimenteaza relatii mult mai calitative, starea de sanatate este mult imbunatatita, veniturile persoanei cresc si calitatea vietii in general, castiga.

Este important de luat in seama faptul ca exista doua feluri de stres: cel legat de situatii, de care suntem constienti, si care le putem schimba, dar mai exista si stresul inconstient, mult mai nociv tocmai pentru ca nu provine din circumstante care le putem schimba, si despre acesta vorbim aici, acesta se afla cu cea mai mare precadere la originea bolilor psihice sau fizice. Este vorba de stresul care se afla foarte adanc, undeva in planul nostru inconstient, si de acolo creaza o stare continua de incordare, fie ca ea este sau nu constientizata. Astfel ca schimbarea situatiei de viata are un efect redus asupra celui de a-l doilea fel de stres, acesta fiind cel care anihileaza sistemul imunitar.

Aceasta inseamna ca prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand ai o problema peste care nu reusesti sa treci este: „Ce factor de stres imi impietica sistemul imunitar sa rezolve problema aceasta si ce pot face in acest sens ?”. Daca singur nu reusesti sa gasesti raspunsuri, sa rezolvi problema in care te gasesti, nu ezita sa consulti un specialist si sa ceri ajutor de specialitate. Sanatatea ta mentala si fizica, sunt de importanta majora, deci fii responsabil si ia masurile care se cer pentru a-ti regasi echilibrul. Un specialist bun, va sti cum sa te ghideze astfel incat sa experimentezi acea eliberare de care ai nevoie, si sa redescoperi starea de bine. Mult succes!
Alfa - Centrul de Sanatate Psihica si Comportamentala - Maria Boldea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp